Lamax Drive C7 autóskamera teszt

Estimated read time 7 min read

Lamax drive c7

 

Mostanában csak úgy tódulnak a Lamax termékek hozzánk, ami nem baj, csak sokszor már erről álmodunk.

Most a Drive C7 autós menetrögzítőt próbáltuk ki, aminek van több tesója is, de azokról majd később beszélünk

Lamax Drive C7

Lamax Drive C7

 

Több országban már kötelező a használata, ellentétben nálunk. Igen, még ez is egy plusz teher lenne a már így is nagyon sok mindennel megadóztatott autósoknak.

A fontosságára csak akkor jövünk rá, amikor kipróbálunk egy ilyen készüléket és valami miatt biztonságban érezzünk magunkat. Nem amiatt, hogy nem érhet baj minket, hanem azért mert minden videó formájában dokumentálva lesz.

Szerintünk nagyon nagy eltérés nem lehet autós kamerák között, hiszen mára már szinte mindegyik FullHD méretű. de ami változhat terméktől függően az a kamera mérete, vagy mennyire jól kezeli a szenzor a nappali vakító napsütést, vagy éppen az éjszakai módot.

Lássuk mit rejt a Lamax Drive C7 doboz 24.990 Ft -ért

 

 

 

Lamax Drive C7

A Kamera a fenti kép méretéhez képest 1:1, vagyis pontosan akkora méretű, mint a valóságban. Nem mondható nagynak szerintem, de nem is a méret a lényeg a kütyüknél, hanem a tudás.

A kamera front részén nincs semmi különlegesség, amiről beszélnünk kellene. A hátulja már más. Ott egy 2,4″ méretű kijelző van. Egyébként meg tök felesleges a kijelző, mert az ember akaratlanul is azt figyeli, holott minek? Ha nem lenne csak egy piros rec jelzőfény akkor is elboldogulnánk. Vissza is csak akkor kell nézni a felvételt, ha valami történt.

Na szóval a kamera főbb jellemzői.

Full HD felvétel AVI formátumban, G senzor, ami az ütközés pillanatában zárolja a nyitott file-t, vagyis az éppen futó felvételt. De ez a szenzor az őrszem is az autóban, amikor parkoló módban lesi az autó minden rezdülését. Ha ilyen van, akkor azonnal beindul a felvétel és ravasz módon fölveszi a 150 fokban belátható területet. Ez hasznos dolog, mert már én is jártam úgy, hogy a parkolóban valaki beledurrantott úgy az autómba, hogy ripityára ment a jobb eleje. Vagyis olcsóbb egy kis autós kamera, mint sírni az autószervizbe a számla láttán.

Lamax Drive C7

A kamera hátsó része is tök egyértelmű és könnyen kezelhető. A nagy piros gomb nem a felrobbantást, hanem a Parkoló mód aktiválását teszi lehetővé. A bekapcsoló gombot a kamera bal oldalán találjuk a menü gomb fölött. Persze ha az autóban van, akkor a gyújtáskor pár másodpercen belül élesedik magától. Ez azért van, mert úgyis elfelejti az ember be, illetve kikapcsolni minden induláskor.

Ezt el kell felejteni a beüzemelés után teljes mértékben, mert tudja nélkülünk is a dolgát. A C7-hez lehet vásárolni egy kis kütyüt, ami a GPS vevő szerepét végzi nagyon ügyesen. Ez a kütyü adatokat ment a kártyánkra, amit később a hozzá tartozó program segítségével meg tudunk nézni. Pl sebesség, magasság, útvonal, km és sok nagyon hasznos adat, amit nem csak egy balesetkor tudunk hasznosítani. Állíthatunk a kamerán hangfelvételi szintet és több felvételi módot HD és Full HD lehetőségeket és számtalan mást is a magyar menüben. Teljes mértékben a gombokon kívül testre szabhatjuk a kamerát. Például a felvételek hosszát, a kamera park üzemmódját, ami akár 24h keresztül is figyel, de a kikapcsolás idejét is szintén.Lamax

Lamax Drive C7

A kamerába sima hagyományos Micro SD kártyát kell tennünk, ami legalább Clas 6, de inkább nagyobb legyen. Nem mindegy, hogy tudja-e megfelelő sebességgel a kártyánkra tolnia Drive 7 a videót, ezért szerintem a 45 Mgb/sec sebességű kártyánál alacsonyabb ne  legyen semmi képen. A kártya elég ha 4, vagy 8 GB méretű. Az még nem olyan drága (3000 Ft kb.).

A kamera képes a Time Lapse felvételek készítésére, ami meghatározott időközönként készített képek sorozata. Ebben az esetben sokkal jobban takarékoskodunk a memória kártyánkkal, hiszen nem folyamatos felvételt, hanem minden második másodperc kerül mentésre. Ez nem tűnik soknak elsőre, de pont 50% hely a megtakarítás. Kamerában nincs nagy akkumlátor, ami miatt nem lenne szükség a folyamatos áramellátásra, így jobban járunk, ha szépen elvezetjük a kábelt a jobb, vagy a bal „A” oszlop burkolata alatt. Ezek általában két ledugózott csavarral rögzített burkolatok, amiket még pár rögzítő bolha is tart. Ezért ne forduljunk szervizbe szerintem.

Lamax Drive C7

A kamera szeme, vagyis a lencse még így is jól néz ki, de nem a kinézet a lényeg jól tudjuk.

A forgalmazó szerint WDR funkciója is van a Drive C7-nek, aminek a jelentése Wide Dynamic Range és ez egy olyan funkció, ami a kontraszt kiegyenlítéséért felelős. Ez jelentősen javítja a felvételek minőségét olyan fényviszonyok esetén, amikor nagy a kontraszt a világos és árnyékos részek között. A  LAMAX DRIVE C7 autós kamera arra lett kifejlesztve, hogy éjszaka is minőségi felvételeket készítsen a forgalomról. Ezért olyan objektív került bele ami nagy fényáteresztő képességgel rendelkezik. Így gyenge fényviszonyok között sem kell lemondania a minőségi felvételekről.

A C7 paraméterei

Kijelző 2,4″ HD kijelző
Lencse látószög 150 fok
Videó felbontás FHD 30 fps, HD 60 fps, VGA 30 fps
Videó formátum AVI
SD kártya foglalat MicroSDHC 32 GB-ig
Mikrofon / Hangszóró Beépített
Hálózat 50 Hz / 60 Hz
TV kimenet NTSC / PAL
USB USB 2.0
Tápellátás 5.5V 1A
Akku Li-po akku
Rendszer követelmények Windows 2000 / XP / Vista / 7 / 8 / 8.1

 

Autós menetrögzítő olyan, mint a biztosítás. Csak akkor kell, amikor baj van, de akkor nagyon!

 

Összességében a Lamax Drive C7 -től nem csúszik le a csajok bugyija, csupán annyit tud, amire a vásárlásnál számít az ember. Biztos szakadásmentes felvétel és a videón látható elfogadható felvétel még esős, sötét időben is. És ami még mellette szólhat az az, hogy bővíthető GPS kiegészítővel.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek