Te tudsz újraéleszteni?

Estimated read time 6 min read

Ne menj el mellette!

Miért fontos segíteni az utcán rosszul lett embereken?

Az utcán sétálva gyakran találkozhatunk olyan emberekkel, akik látszólag rosszul vannak. Lehet, hogy azt gondoljuk, csak részegek, de a valóság sokkal súlyosabb is lehet. Nem az a ciki, ha segítünk, hanem az, ha meg sem próbáljuk. Aki az utcán rosszul lett és fekszik a földön, pont rád vár, hogy segíts. Őt is várja otthon a családja, és neked lehetőséged van arra, hogy megadd neki az esélyt, hogy újra hazatérhessen.

 

 

Az első benyomás megtévesztő lehet

Amikor egy embert látunk a földön feküdni, sokunk első gondolata az, hogy biztosan részeg. Az alkoholfogyasztás valóban gyakori jelenség, de az ilyen helyzetek mögött számos más ok is állhat:

  1. Egészségügyi vészhelyzet: Szívroham, stroke, cukorbetegség miatt bekövetkező hipoglikémia, vagy akár epilepsziás roham is lehet az oka annak, hogy valaki rosszul lesz az utcán.
  2. Baleset: Egy esés vagy ütés miatt bekövetkező fejsérülés könnyen okozhat eszméletvesztést vagy dezorientáltságot.
  3. Kimerültség és kiszáradás: Hosszabb ideig tartó fizikai megterhelés, hőség vagy elégtelen folyadékbevitel szintén okozhat olyan állapotot, ami miatt valaki nem tud felállni.

Miért fontos a segítségnyújtás?

  1. Életmentő lehet: Egy időben nyújtott segítség akár életet is menthet. Az azonnali orvosi beavatkozás gyakran kulcsfontosságú a túlélés szempontjából.
  2. Emberségesség: Az együttérzés és segítőkészség alapvető emberi értékek. Segíteni másokon nemcsak nekik, hanem nekünk is jó érzést ad, és erősíti a közösségi összetartást.
  3. Saját lelkiismeretünk megnyugtatása: Az, hogy megtettünk mindent, amit tudtunk, hogy segítsünk, hosszú távon nyugalmat adhat a lelkiismeretünknek.

 

Hogyan segíthetünk?

  1. Lépjünk oda és kérdezzük meg, mi a baj: Egy egyszerű kérdés, mint például „Minden rendben van?” már sokat segíthet. Lehet, hogy az illető képes válaszolni és elmondani, mi történt.
  2. Hívjuk a mentőket: Ha az illető nem reagál, vagy nyilvánvalóan rosszul van, azonnal hívjunk mentőt. A mentősök iránymutatást adhatnak a további teendőkről.
  3. Biztosítsuk a helyszínt: Gondoskodjunk róla, hogy az illető biztonságban legyen, például távolítsuk el az útból, ha forgalmas helyen fekszik, vagy védjük meg az időjárás viszontagságaitól.

A közöny ára

A közönyös viselkedés, amikor egyszerűen elsétálunk valaki mellett, aki segítségre szorul, súlyos következményekkel járhat. Az idő múlása gyakran rontja az esélyeket a felépülésre, és akár halálos kimenetelű is lehet egy-egy helyzet. Gondoljunk csak bele, ha a mi családtagunk vagy barátunk kerülne hasonló helyzetbe, mennyire fontos lenne, hogy valaki odalépjen hozzá és segítsen.

 

 

Nem mindennapi misszióról számolunk most be. Mi alapjában teszt magazin vagyunk, vagyis termékek és szolgáltatások tesztelésével foglalkozunk, De! Nekünk is fontos ez a misszió és mondjuk azt, hogy ez is egy teszt és elmentünk mi is kipróbálni azt, hog ymiként zajlik egy ilyen újraélesztős oktatás.

De előtte kicsit beszéljünk a Szívből Szívért Misszióról.

A Szívből Szívért misszió megálmodói Ott Éva Szilvia és párja, Dr. Csabai Attila.  Attila és Éva, egy országos szintű, hiánypótló missziót indítottak el Óbudán. Ott Éva Szilvia is vérbeli thai bokszoló, Ő az első női thaiboksz edző Magyarországon. 14 éve tart edzéseket és a mai napig is az egyetlen Thaiföldön vizsgázott mester. Igazi küzdő szellem Éva is, akit mind a munkájában, mind pedig a hobbijában az elszántság és vasakarat vezérel. 31 éve dolgozik az egészségügyben és ebből 28 éve az intenzív osztályon.

 

 A komplex program célja, hogy a résztvevők egy váratlan baleset vagy rosszullét, netán légzésleállás, akár mérgezés esetén, a vészhelyzetet megfelelően felmérve képesek legyenek határozott magatartást tanúsítani és szakszerű elsődleges ellátást nyújtani, mellyel a további egészségkárosodás megakadályozható, sőt mi több, mindezzel képesek legyenek Életet menteni!!!!!!

 

 

A tanfolyam maga nagyon baráti hangulatú, mindaddig, amíg Ott Éva Szilvia nem csap a lecsóba és nem kreál azonnal egy „valós” helyzetet, amikor is minden résztvevő azonnal síri csenben rémülten figyel. Ez az attmoszféra az egész oktatás alatt meg is marad. Figyelem kísér minden percet és számtalan kérdés merül fel, amire azonnal megkapjuk a válaszokat. Az oktatás alatt nem csak elméleti, hanem kökemény gyakorlati képzésben is részt vehettünk. Ennek végén már mindenki azt érzi, hogy igazi életmentő és stressz helyzetben is tudni fogja mit kell tenni. Az oktatás kb. olyan két órás és a végén mindenki kap egy „Én is életmentő vagyok” plasztikkártyát, amivel megköszönik, hogy innmárona Szívből Szívért Misszió tagjai. Vagyis az oktatás határozott, céltudatos és nem mellesleg nagyon fontos! Dr Csabai Attila elmondta, hogy az a legrosszabb, ha meg sem próbálunk segíteni, vagyis gondolkodás nélkül kezdjen mindenki hozzá ahhoz, amiket az oktatáson tanult. Nem ciki segíteni!

Záró gondolat

Mindannyiunk felelőssége, hogy odafigyeljünk egymásra. Ne hagyjuk, hogy az előítéletek vagy a közöny megakadályozzanak abban, hogy segítsünk valakinek, aki rászorul. Az utcán rosszul lett embernek szüksége van ránk, és a mi segítségünk lehet az a különbség, ami megmenti az életét. Légy te az a változás, amit látni szeretnél a világban, és ne menj el mellette!

A Szívből Szívért Misszió weboldala 

Kérjük Te is csatlakozz Facebook oldalukhoz, hogy naprakész legyél az okatásokról!

Mi már megtanultuk az újraélesztést, Te is készen állsz?

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek