Vitorlás Étterem

Estimated read time 7 min read

 

Balatonlellén eltöltött nyaralásunk során lehetőségünk nyílt kipróbálni a Vitorlás Éttermet, mely a város „szívétől” csupán 200 méterre volt található. Mi egy szombat esti időpontot választottunk ki arra, hogy elköltsük az aznapi vacsoránkat. A megérkezésünkkor hatalmas embertömeg várakozott a vendéglő kapujában, a messziről is jól olvasható cégér alatt. Amint beléptünk az épületbe tömött asztalok fogadtak minket.

Vitorlás étterem

 

 

A hatalmas zűrzavarban, féltünk, hogy aznap a vacsora nem jön össze, mivel az összes asztal foglalt volt és folyamatos utánpótlásról azonnal gondoskodtak az előre bejelentkezett vendégek, de Tamás áthidalta ezt a problémát és pár perc  leforgása alatt találta nekünk egy szabad asztalt. Elmondta, hogy a nyári szezonban „sajnos” csak így juthatnak az ide látogatók szabad asztalhoz, hiszen a vendégek egymás sarkát tapossák a kora esti órában egy szabad asztalért.

Vitorlás étterem (1)

 

Ebben a forgatagban azt gondoltuk, hogy a kiszolgálás lehetetlen a fogyasztás pedig esélytelen lesz. Ez azonban csak nekünk volt újdonság, a személyzet hihetetlen profin kezelte a helyzetet. Rendeléseket vettek fel, ételeket szállították ki, asztalokat takarítottak le az újonnan érkezők számára, mindezt embertelen gyorsasággal, egy precíz óramű pontosságával. Tamás elárulta nekünk, hogy ez a precizitás már a több mint kilenc éve együtt dolgozó munkatársaknak köszönhető, akikre nem feltétlen úgy tekint, mint alkalmazottakra, hanem mint barátokra.

Vitorlás étterem (6)

 

Az ételek kiválasztásában nagy segítségünkre volt az egyik rendkívül lelkes, fiatal pincér, akiről később kiderült, hogy nem csak egy felszolgáló, hanem Tamás jobbkeze. A kézhez kapott étlap néhány eleme már ismerősnek hatott, hiszen odaérkezésünk előtt megnéztük az interneten fellelhető étlapot is, valamint az ételekkel kapcsolatban elolvastuk a korábbi vendégek véleményét is. Az étlapon megtalálható fogások véleményünk szerint kiválóak. Nincs olyan ember, aki ne találná meg a számára megfelelő ízvilágot. Vannak merészebb ételek, és háziasabb, magyaros fogások is. Mi aznap estére egyik fogásként egy natúr lazacot választottunk hollandi mártással és hozzá köretként rizst, míg a másik úgymond a „ház ajánlata” volt, melyet a már előbb említett fiatalember állított össze a számunkra. Ez az ételköltemény pedig egy mediterrán fogasfilé volt spagetti „Olio”-val tálalva mellé pedig kapribogyóval, olíva bogyóval és fenyőmaggal megspékelt paradicsomsaláta kínáltak. A rendelés felvételétől számított 10-15 percen belül már tálalva is voltak az ételek, melyek frissek, és melegek voltak, és nemcsak az ízlelőbimbóknak kedveztek, mindemellett a szemet is kényeztették az esztétikus tálalással vendéglátóink.

 

Vitorlás étterem (5)

 

Ezek után vegyük górcső alá az ételeket. Elsőként a lazacot kóstoltuk meg, ami állagát tekintve tökéletesen volt elkészítve, nem volt kiszárítva, ezzel megmaradt a hús jellegzetes aromája. A hollandi mártás pedig kellemesen fűszerezett, állagát tekintve pedig lágyan krémes. A második ételkülönlegességünk a mediterrán fogasfilé volt, mely a lazachoz hasonlóan volt megsütve, így jellegadó íze ennek a fogásnak is megmaradt. Nem volt túlsütve, és a fűszerezés is csak annyira volt érezhető, hogy ne nyomja el a hal ízét, inkább kiemelve azt. A köretként tálalt spagetti „Olio” pedig az olasz konyha szerelmeseinek nem lehet ismeretlen, hiszen ezt akár egy toszkán kisváros főterén is fogyaszthattuk volna, annyira el lett találva ízvilágában. Kellemesen csípős volt a chili miatt és a fokhagyma sem volt uralkodó benne, jól kiegészítették egymást és tökéletesen illettek a hal különleges fűszerezéséhez. A különleges paradicsomsaláta, pedig, mint egy keretet adva a „gasztrokirándulásunknak” tökéletes kísérője volt a tányéron elhelyezett ételnek. A kapribogyó és az olíva bogyó íze dominált végig a saláta ízében, a paradicsom pedig friss, savanykás ízt kölcsönzött neki. Összességében tehát elmondható mind a két ételről, hogy a legnagyobb precizitással lettek elkészítve, friss alapanyagokkal dolgozott a szakács és úgy éreztük, mintha mind a két tányér külön a mi tiszteletünkre lett volna így megalkotva. Tamásék elárulták, hogy ez véletlenül sincs így, természetesen minden vendég számára ugyanígy készítik el a fogásokat. Az ízvilág és az ételek külleme mellett fontos szót ejtenünk a fogások mennyiségéről. Miközben vártuk az általunk kiválasztott fogásokat, a környező asztalokat vizslatva már megakadt a szemünk az adagok nagyságán. Mind a ketten halat választottunk, és meglepődve tapasztaltuk, hogy más helyeken a halból kis adagot kapunk, addig itt minden elvárást kielégítő mennyiségről beszélhetünk.

Vitorlás étterem (4)Az ételek elfogyasztása után megkértük Tamást és kollégáját, hogy ha idejük engedi, és a vendégek áradata csökken, foglaljanak helyet az asztalunknál és beszélgessenek velünk egy keveset. A fiúktól megtudtuk, hogy az étterem 18 éve lelkesen és töretlenül üzemel. A Vitorlás Étterem külleme azonban az 1999-es nyitás óta nagy változásokon esett át és az étterem befogadó képessége is felvette az ütemet az ide érkező vendégsereggel. A Vitorlás Étterem paramétereit tekintve egy 25 fős teremmel, egy 100 fős kert helységgel, illetve egy 70 fős fedett teraszrésszel rendelkezik. Az étkeztetés a közeljövőben szintén változáson esik át, hiszen az eddigi a’la carte ételek mellett megjelennek a menüből elérhető ételek is, illetve ehhez kapcsolódóan az étterem hozzáférhetővé válik a vendégek számára az év minden napján.

Mi a fiúknak további sikeres időszakot kívánunk, hiszen érződik, hogy szívvel, lélekkel csinálják, amit csinálnak és valóban a vendégekért vannak. Az olyan mindennapi cselekvést, mint az étkezés próbálják meg különlegesebbé tenni az ételekkel, illetve a nagyon baráti légkör megteremtésével. És, hogy milyen rejlik a titkuk? Tamás ezt is elárulta nekünk. Abban, hogy ez az étterem és vele együtt az ott dolgozók magukat adják az oda látogató vendégek számára.

Nekünk ez nagyon bejött!

Tovább a Vitorlás Étterem honlapjára…

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek