Piaggio Porter NP6 és Kovács Lázár (video)

Estimated read time 13 min read
  • Lázár Chef néhány professzionális pizza séffel Magyarországot képviseli az Olaszországban megrendezésre kerülő Pizza Világbajnokságon, április 5-7-én
  • A március 29-én megrendezésre került különleges Pizza Partyn bemutatásra kerültek a világbajnokságra megálmodott pizzák, illetve a verseny résztvevők meséltek a pizzakészítés rejtelmeiről
  • A verseny után a séfcsapat ellátogat a Piaggio gyárba és hazahoz egy hamisítatlan olasz Piaggio pizzakészítő autót
  • Az autó kapacitása 150 pizza – ennyi fér el a mobilkonyha hűtőjében, és 2-3 percentként készít el 3 db pizzát.
  • A Pizzaautó promócióján túlmenően fontos célja a versenyen való részvételnek a magyar alapanyagok népszerűsítése, de meg inkább Magyarország hírnevének az öregbítése

A pizza nem csupán egy tészta, hanem egy olyan étel, ami embereket, nemzeteket, országokat köt össze. A pizzakészítés hagyomány, kultúra és életérzés, ráadásul az ízletes tésztának és a változatos feltéteknek köszönhetően, szinte mindenki szereti.

A pizza készítésében az olaszok verhetetlenek, ezért is rendkívüli vállalás és kihívás, hogy a 2022. április 5-7. között Olaszországban, Pármában megrendezésre kerülő Pizza Világbajnokságon magyar csapat is indul, ráadásul mindegyik verseny-kategóriában: klasszikus pizza, serpenyős pizza, pizza lapáton pizza, gluténmentes pizza vállalták a megmérettetést.

 A magyar csapat neve: Piaggio Pizza Porter Team Hungary, a főtámogatója a magyarországi PIAGGIO PORTER haszongépjárművek importőre a Grand Automotive Kft. A csapat tagjai, Kovács Lázáron túlmenően magyarországi Pizza séfek, illetve tapasztalt szakértők: Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru.

  1. március 29-én, a CIRCO pizzériában tartott felkészülési nyílt napon, egy utánozhatatlan Pizza Party keretében bemutatásra került a magyar csapat, a NUBU által biztosított versenyruhák, valamint a különleges versenypizzák.

Lázár Chef és Damu László konyhai séf – pizza séf párosa a klasszikus kategóriában duóban készítik a versenypizzát. Ennek a lényege, hogy a pizza séf begyúrja és elkészíti a tésztát, a konyhai séf pedig megalkotja a feltétet, és közvetlenül a zsűri előtt díszíti látványosan és villámgyorsan a versenypizzát.

A versenyre a csapatoknak maguknak kell biztosítaniuk az alapanyagokat. A magyar csapat természetesen magyar alapanyagok felhasználásával fogja elkészíteni a versenypizzákat.

A versenyen való részvétel célja többek között a magyar minőségi alapanyagok népszerűsítése. Ilyen a TRIVEGA édes eper paradicsom, cukorfoka vetekszik az olasz paradicsomokéval, a TEBIKE pálpusztai sajt, illetve nem utolsó sorban a YESS! pizzaszósz. A TEBIKE pálpusztai sajt különleges és intenzív ízvilága a terveink szerint változatosságot és nem kis meglepetést fog nyújtani a zsűrinek.” – árulta el Lázár Chef.

A versenyzők két pizzával készülnek. „Az egyik egy ázsiai fűszereket és ízvilágot felvonultató pizza lesz, a másik pedig egy húsmentes pizza, amiben a grillezett zöldségek, a kerti fűszerek kapnak igazán nagy figyelme.” – tette hozzá Lázár.

Damu László és Paduraru Alexandru konyhaséfek egy évben nagyságrendileg fejenként 80.000 pizzát készít el, és kb. 20 éve napi szinten képzik magukat. „Számos irányzat létezik, és számos tényező meghatározza azt, hogy mitől lesz magas minőségű egy pizza, de a lényeg talán a gondosan, hagyományos módszerekkel elkészített tészta, a minőségi alapanyagok és a magas hőfokú kemence, amelyben kb. 1-1,5 perc alatt el tud készülni a pizza, az ami legközvetettebb módon hat a minőségre.” – mondta Damu László.

Az olaszországi útnak egy másik célja is van. Lázár Chef a verseny után Pontedera felé veszi az irányt, ahol ellátogat a Piaggio gyárba, a Piaggio múzeumba és átveszi a Piaggio pizzakészítő autót.  A Piaggio Porter NP6 magyarországi importőrrel karöltve ugyanis az egyik cél az, hogy egy a Pizza hazájából származó, eredeti olasz pizzakészítő autóval közelebb hozzák a minőségi pizzákat a magyar közönséghez. Idén tavasztól ugyanis az autó feltűnik majd számos magyarországi rendezvényen és megkóstolható lesz a világbajnokságra megálmodott pizza.

 

A pizzakészítő autó egy a Piaggio gyár közelében lévő, a gyár által akkreditált hivatalos konverter cég terméke. Az autó kapacitása 150 db pizza – ennyi fér el a mobilkonyha hűtőjében. Két-három percenként sül meg benne három darab pizza, vagyis nagyon gyors. A sütő fatüzelésű, ami a minőségi pizzák egyik jellegzetessége, de ennek praktikus előnye, hogy bárhol beüzemelhető – hasonlóan a többi eleméhez a konyhának, aminek szintén nincs szüksége külső erőforrásra (pl. áram, gáz vagy víz). Az autó nagyon kompakt, kis helyen elfér, oldalra és hátra nyílik, a magassága úgy lett kialakítva, hogy akár gyermekeket is könnyedén ki lehet belőle szolgálni. Végül pedig természetesen mindenféle magyarországi illetve európai ételforgalmazási szabványnak megfelel. Az importőr tervei szerint a pizzakészítő autó itthon is megvásárolható lesz majd.

 

Az alapautó, a Piaggio Porter NP6 nagy előnye nemcsak az, hogy rengeteg különböző átalakítás készül belőle (kávés autó, fagyis autó, hűtős autó de van szemétszállító, emelő-kosaras, darus autó illetve gyári billencs is – a teljesség igénye nélkül), hanem az is, hogy az alapára szignifikánsan olcsóbb, mint a legtöbb platós autó a piacon, úgy hogy a terhelhetősége nagyon sok cég számára elegendő (akár 4 EUR raklap és 1440 kg teherbírás), vegyes benzin-gázüzemű, így az üzemanyag költségen is lehet költséget megtakarítani, illetve egy tartós, alacsony szervízigényű szívó motor van benne.

A Piaggio haszongépjárművek promócióján túlmenően nagyon fontosnak tartjuk, hogy Lázár Chef és csapata azon dolgozik, hogy nemzetközi porondon Magyarország hírnevét öregbítse, Magyarországon pedig a minőségi pizzákat elvigye a magyar pizzakedvelőkhöz.” –  nyilatkozta Reizer Levente, a Piaggio haszongépjárművek magyarországi importőrének PR Igazgatója.

Sikeres felkészülést és verseny megmérettetést kívánunk a magyar csapatnak.

De milyen is az új Piaggio?

 

A Piaggio Porter NP6 talán túlon túl is érdekes és nem is akarok elvonatkoztatni a régmúlt háromkerekű igáslovaktól, mert az elmúlt korszak kitűnő darabjai voltak. Mind megjelenésben, mind pedig konstrukcióban, és motor téren is teljesen más. A logo ugyan az, de minden más megváltozott.

Nagyon vártam a napot, amikor kipróbálhatom, hiszen az autós társadalom nagy izgalommal és lelkesedéssel figyelte az újdonságot. Nem is tudom, hogy volt e ilyen az elmúlt 10 évben, hogy egy új autó után ekkora lenne az érdeklődés. Amikor közlekedtem vele, akkor jobban megnéztek, mintha a fullos sportkocsival mentem volna. Előre engedtek az autósok, lassult a közlekedés és csodálták a kicsi, de annál inkább formás aluplatós Piaggiot.

A Porter első útja az egyik barátomhoz vezetett, akinél jobban nem szereti senki a Piaggio márkát. Kíváncsi voltam a véleményére és arra, hogy mennyit változott a formavilág.

 

Erre már azt mondanák a Piaggio fanok, hogy „Ez oszt igen!” Az elmúlt közel 70 év nem múlt el nyomtalanul, viszont jó volt egy kis időutazást tenni a régi nagy öregek között. Sokat változott a Piaggio a mostani átalakulás alatt. A régi háromkerekű Piaggio maga volt az olasz életérzés, amiből hozzánk a rendszerváltásig sajnos nem igen került. Ahogy kinyíltak a kapuk, úgy jöttek ezek a kis benzines örökmozgól is, persze már egy letűnt korszak hírmondóiként

Na de nézzük a mi Piaggio NP6 Porterünk galériáját!

A vezetési élményt nem nyomják el hátrányok, mint pl. a kardánkereszt kattanása, vagy a váltókar kemény roppanó hangja az első 3 fokozatnál. Nem olyan, mintha egy személyautó lenne, inkább olyan, mintha csupa egyszerű megoldás, ami bár hangos, de strapabíró. Az autó üresen, mint bármi más platós, nem szeret menni. Azért mondom ezt, mert laprugós a hátsó tengely és az merevebb, viszont terhelhetőbb is. A fékek kellően jól fognak, nem volt ezen a téren semmi meglepetés. 

Hihetetlenül jól kormányozható!

 

A Piaggio Porter NP6 iszonyat kezes. Nem is tudnám megmondani mikor ültem ilyen fordulékony és jól vezethető autóban. Nagyon jól tart az úton és nem kell folyamatosan a kormánnyal korrigálni az út egyenetlenségeit. Természetesen szervós a kormány, ugyanúgy, mint a platóbillentés is. Persze az más rendszer és másik körön van. Igen mert billenteni is tud, igaz csak hátra, de már ez is több, mint jó!

 

A billentés egyszerű, mert a műszerfal bal oldalán van egy kapcsoló. Ezt nyomva tartva tudjuk emelni illetve vissza csukni a platót. A plató hátsó alumínium oldalfala automatikusan kinyílik, amikor döntjük a homokot, vagy sódert, vagy bármit. A leszórást követően már kézzel kell a hátsófalat fixálni. Ez csak egy mozdulat, semmi ördöglakat.

 

A Piaggio Porter NP6 egy 1500-as benzin-gáz üzemű motort kapott, ami a fülke alatt helyezkedik el hosszában úgy ahogyan az illik. A kardán pedig a masszív difit hajtja a hátsó kerekekre leadva az energiát.

Euro 6D-Final szabványnak megfelelő, 4-ütemű Otto-ciklusú, soros négyhengeres, 1,5 literes, lánchajtású felső vezérműtengelyekkel, kettős változó vezérlésű szelepvezérléssel (mind szívó-, mind a kipufogóoldalon), valamint alumíniumötvözetből készült hengerblokkal és hengerfejjel.

A Piaggio Porter NP6 egyáltalán nincs túl gondolva, nem akart a fejlesztőcsapat túlzásokba esni, így nem is találunk a „parasztvakításra” semmi jelet. A klíma az ma már alap dolog, habár ha nem lenne, azt se hiányolnám. Nagyon benne van a Piaggio érzés még úgy is, hogy csak a logo a régi minden más új.

 

A motorblokkon azért ott van a nagy Piaggio jel, ami mosolyt csalt az arcomra. Amikor a platót felnyitottam, akkor tetszett, hogy könnyen áttekinthető minden. Nincs elrejtve semmi a műanyag burkolatok alá. 

Van egy két extra, mint például az esőérzékelős ablaktörlő, ami meglepően jól működik és a belső visszapillantó tükörnél lévő S.O.S vészhívó gomb. 

Sok jót tudnék mondani még, de azért van pár negatív is. Tesztoldal vagyunk, szóval jöjjenek a rossz dolgok.

  • Hidegen nem szeret, illetve nem akar menni a Porter. Hajlamos a bedadogásra, berángásra, ami nem csak a motor berándulásán, hanem a kardán fémes ütésén is hallatszik. Szóval mese nincs, melegíteni kell a motort, főleg azért, mert LPG-s. Az meg ugye nem szeret hidegen menni.
  • Az autó maximum 185 cm magas vezetőknek ajánlott, mert utána már kényelmetlen, mert a kis fülke határai korlátozottak, ami a lábteret illeti.
  • Az ajtókat nem becsukni, hanem erősen becsapni kell, mert valamiért nem záródnak könnyen. Lehet azért, mert kicsi az ajtó súlya és ez által nem húzza be a tömeg. 
  • Nincsenek a platón rögzítő fülek, vagy beakasztó lyukak
  • A vázszerkezeten hiányos a gyári fényezés (de lehet csak ezen a teszt példányon)

Kifogytam a rosszból. Ami jó, hogy nagyon kezes és fordulékony. Szereti ha tapossuk és pörgetjük a motort. Kb. olyan 100-105km/h, aminél nagyon jól érzi magát és a fogyasztás is jó. Nincs is értelme ezzel száguldozni, habár én is odapörköltem neki egy egy előzésnél. Teherautó lévén nem száguldozni, hanem biztonságos szállításra kell törekedni.

A Piaggio Porter NP6 nem egy divat autó, hanem egy olcsó munkás-platós, inmáron négykerekű környezettudatos járgány. Nem kell senkinek elájulni tőle, de az biztos, hogy egy hét alatt nagyon megszerettem és az ára tekintetében biztosan mondhatom, hogy jelenleg verhetetlen!

 

További infókért keressétek a forgalmazót erre a szövegre kattintva!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek