Fúzió

Estimated read time 3 min read

Az egyik szomszédunknál láttam egy csodás asztalt és borzasztóan megkívántam! Hófehér, fele dús barokkos lábakkal, a másik fele pedig minimál oszlopokkal! Szerettem volna valami hasonlót, ahol a régi és az új összefonódik, a régi mívessége keveredik az új tisztaságával és praktikumával.

Az első gondolattól a megvalósulásig több hónap telt el. Először egy megfelelő asztalt kellett találni, amit szétszedhetünk. Hatalmas szerencsével pont a bárszekrényünkhöz passzoló asztalt sikerült beszerezni! Az asztallap nem is volt kérdés, a konyhai munkapult betonfestett alapjának a párja lett, így abszolút harmóniában van a konyhabútorral.

A vásárolt étkezőasztalt darabjaira kellett szedni. A lábakat egyenként lefűrészelni, az oldalsó díszeket vékony szeletre vágatni. Rémesen vastag fehér zománcfesték fedte, rajta egy koszos gépolaj bevonat, ami a vintage hatást volt hivatott erősíteni. Fúróra szerelhető fém kefével csiszoltuk vissza a bevonatot a fáig, ezután a szúlyukak kitömködésével és visszacsiszolásával előkészítettem a felületet a festésre.

A konyhában az ezüst dominál, így egyértelmű volt, hogy ezüstre festem. Akkor a legszebb az arany és ezüst csillogása számomra, ha minél több fajta festékkel van festve, így mindent felhasználtam, ami itthon volt! Első lépésben Chrom Spray-vel átfújtam, ez azért praktikus, mert a kis repedésekbe, faragványok mélyére is behatol! Ezután szintetikus ezüst festékkel átfestettem.

Ennél a lépésnél a kidomborodó hangsúlyos részekre ezüst fóliát tettem, mert annak van a legerősebb csillogó hatása. Majd Lignocolor ezüst festék következett, végül Annie Sloan ezüst wax. Így szemkápráztatóan fényes felületet kaptam, amit elkezdtem picit visszacsiszolni, hogy a különböző festékek különböző árnyalatai előjöjjenek, végül átkentem fekete falfestékkel, amit azonnal visszatöröltem nedves szivaccsal, csak a repedésekbe dolgoztam bele az anyagot. Legutoljára Annie Sloan Black Waxot kentem vékonyan a felületekre. Ezután az asztalosunk az általa épített új stabil asztalt bevonta a vékony lapokra szeletelt betonhatású burkolattal és alumínium kerettel valamint az általam festett díszlécekkel és felszerelte a lábait!

Az ülőkék az itthon fellelhető ezidáig helyet nem kapott székekből kerültek ki, a fenti technikával átfestettem az összeset, átkárpitoztam szürke Desigual kárpittal néhány darabot, néhányat pedig meghagytam a régi textillel, ezzel is különbözőségüket kívántam érzékeltetni.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek