Estimated read time 7 min read
Étkezés Étterem Vegán

TATI – Farm to table étterem

  TATI – Farm to table étterem, azaz a farmról a tányérra a Dohány utcábanA néhány hónapja nyitott TATI-t próbáltuk ki pár héttel ezelőtt. Nem mindennapos dolog, mai Coviddal és gazdasági válsággal megtépázott világunkban, hogy egy farm-to-table (a termelőtől a vendégig, a legrövidebb ellátási láncon keresztül) szellemiségű és nem kifejezetten a topgasztronómia területén, hanem elérhetőbbszíntéren megjelenőétterem nyílik Budapesten. A Dohány utca friss TATI étterme inkább a bisztró kategóriába sorolható, szezonális, jó alapanyagokat ígérőétlappal. A vírusjárvány, majd az energiaválság alaposan megtépázta a vendéglátóhelyeket szerte Európában, de leginkább kis hazánkban.Nagy bátorságra vall ezekben [tovább…]

Estimated read time 6 min read
Étkezés Határokon túl Megkóstoltuk Utazás Vegán

Felfaltuk Ciprust 2-rész

Ha Ciprusra jössz, enni fogsz. Sokat! De persze nem mindegy, hogy hol. Az én egyik kedvenc időtöltésem a páfoszi éttermek és tavernák tesztelése, ami hasznos tevékenység is egyben, hiszen a vendégeink egyik leggyakrabban feltett kérdése, hogy hova menjenek, ha egy jót akarnak enni. Az évek során összeállt a „Nagy Páfoszi Étterem Lista”, olyan helyekről, melyeket szívesen ajánlok bárkinek meglátogatásra. Jöjjön most néhány kedvenc étterem a listáról.   Costa’s Koloni Tavern     A meze Ciprus nemzeti eledele, ami nem egy fogás, hanem apró fogások sokasága, vagyis egy ízelítő arzenál mindabból, ami [tovább…]

Estimated read time 4 min read
Étkezés Megkóstoltuk Utazás Vegán

Felfaltuk Ciprust 1-rész

 A szigeten lévő kalandjaink folytatódtak, és nem is akárhogyan: megkóstoltuk a helyi specialitásokat egy grill étteremben, ami a szállásunktól mindössze öt perc kocsikázásra volt.       A Riganato Greek Grill Paphosban található, amit hozzánk hasonlóan akár autóval, akár gyalog is meg lehet közelíteni. Ingyenesen parkolhattok az utcában, de ha esetleg nem lenne hely, akkor közvetlenül az étterem mellett van egy parkolóház hihetetlenül kedvező áron, 1 euro/h díjért, sőt még egy jó kis autómosó is van lent.     Visszatérve a Riganatohoz, az érkezésünknek nagyon örült az egész hely. Minden pincér [tovább…]

Estimated read time 4 min read
Étkezés Nekünk bejött

Roto hordó

Roto hordó. Ha valami nekem tetszik, akkor ez az! Elsőre rácuppantam, mint Foxi a lábtörlőre és elengedni sem akartam. Ilyenkor sajnálom, hogy nincs egy borozóm, vagy akár egy borpincém, mert azonnal vennék párat.   Nem dísz, hanem teljes értékű hordó, amin még csap is van. A csap az műanyag, ami kicsit illúzió romboló a szépen kidolgozott fa és az öregített vasalatok mellett. Ha ez a kádár inas iskola vizsgamunkája lenne, akkor biztosan jelest kapott volna. Olyan jó, hogy manapság lehet ilyen jó minőségben hordót venni, ami olyan, mint a régi 100 [tovább…]

Estimated read time 4 min read
Étkezés Megkóstoltuk

Scoville teszt próbája az „evés”

Aki nem szereti az erős ételeket, az is tudja, hogy mi az a chili. Most a Scoville skála tesztjét nézhetitek meg az alábbi videóban, ami fölöttébb érdekes, de ne rohanjunk előre ennyire.     A Scoville skála egy mérési a csípősség (fűszeresség vagy „meleg”) a chili paprika, mint rögzített Scoville Heat Units (SHU), alapuló koncentrációja capsaicinoidok, amelyek között a kapszaicin a uralkodó komponens.  A mérleg készítőjéről, Wilbur Scoville amerikai gyógyszerészről kapta a nevét , akinek 1912-es módszerét Scoville organoleptikus teszt néven ismerik. A Scoville organoleptikus teszt a legpraktikusabb módszer az SHU becslésére, és egy szubjektív értékelés, amely a forró chilis evésével tapasztalt emberek kapszaicinoid érzékenységéből származik. Alternatív módszerrel, nagy [tovább…]

Étkezés Konyha

Palócföldi tüzes vas

Nem kell messzire utaznunk a gasztronómia kanyargós országútján, ha különleges dologra szeretnénk rátalálni   A Palócföldi Nagy Tüzes Vassal a nyársalás folyamatát tudjuk lerövidíteni oly módon, hogy még füstszagúak sem leszünk. Persze, hogy kipróbáljuk! Már évezredekkel ezelőtt is tudták őseink, hogy a legjobb étel az, amit saját magunk készítünk a szabad tűzön. A nógrádi emberek leleményességénél fogva tudjuk mi is bemutatni e remekbe szabott, és nem az újkori „csak szép legyen a többi nem számít” filozófiára épített agyon elektronikázott csodamasinát. Mert ennek a nagyjából másfél kiló öntvénynek kijelenthetjük lelke van. Maga [tovább…]