Roto hordó

Estimated read time 4 min read

Roto hordó. Ha valami nekem tetszik, akkor ez az!

Elsőre rácuppantam, mint Foxi a lábtörlőre és elengedni sem akartam. Ilyenkor sajnálom, hogy nincs egy borozóm, vagy akár egy borpincém, mert azonnal vennék párat.

 

Nem dísz, hanem teljes értékű hordó, amin még csap is van. A csap az műanyag, ami kicsit illúzió romboló a szépen kidolgozott fa és az öregített vasalatok mellett. Ha ez a kádár inas iskola vizsgamunkája lenne, akkor biztosan jelest kapott volna. Olyan jó, hogy manapság lehet ilyen jó minőségben hordót venni, ami olyan, mint a régi 100 éves, de mégis csak „null kilométeres”.

 

Nem kerül sokba annak tudatában, tölgyfából készült és rengeteg kézi munka van benne, mire elkészült. 

Nálunk egy elméletileg 13 literes kis cuki fahordó van, ami gyanús nekem, hogy sokkal kisebb. Bár az alján 13 liter űrtartalom van írva. Tudom csalósak ezek a hordók, de én 4 liternél nem tippelném többnek, sőt inkább 3. 

 

Irány egy 2 literes ásványvizes flakon és megmérem. Hamar kiderül mennyi az annyi!

 

Gyerekek, hát nem hiszem el! A vége 13,5 liter lett. Lehet ide-oda mellé ment 12- deci, de a 13 liter bőven megvan. Annyi a tanulság, hogy velem ne menjetek el saccolós versenyre, mert mindent fogunk, csak nyerni nem. A csap nem enged és nem is csöppen meg akkor sem, amikor kinyitottam és visszazártam. Jó ez, mert nem lesz a csap alatt bor folt és nem is kell ezért akár egy kis edényt ott alatta rendszeresíteni. 

 

Na jól van elárulom a titkot. A Roto hordó nem tölgyfából, hanem műanyagból van! Nem csak itt-ott, hanem az egész! 

A csaptól a hordó anyagán keresztül a vasalatokig minden. Na régi öreg kádárok csak pislognának. Mondjuk én is azt tettem, amikor elsőként a kezembe fogtam, mert megszólalásig olyan, mint az elődök. 

 

 

Sokan mondanák, hogy a hagyomány az hagyomány és nincs jobb a fahordónál. Igazuk lehet, de pár éve ugyan ezek a borászok mondtak nemet a rozsdamentes hatalmas acél hordókra, amik megjelenésben inkább egy nagy tartályra, mint boros hordóra hasonlítottak. A Roto hordó meg legalább a design tekintetében kifogásolhatatlan. A műanyag anyaga pedig speciális keverékek összetétele és nem válik ki belőle semmi káros anyag, de még az a jellegzetes műanyag kanna szaga sincs. Tehát nem valószínű, hogy bármi károsodás érné a bort. 

 

 

Nekem ez leginkább a kis mérete miatt tetszik(persze van egészen az 500literes változatig) , mert nagyon jó ajándék, vagy akár a saját pincénkbe a borkóstoláshoz, de dísznek sem utolsó.

Cukiság a köbön!

 

És azt ugye nem mondhatjuk, hogy a kutyának se kell?

 

 

 

Ugye tényleg olyan, mintha igazi hordó lenne? A méretet pedig jól mutatja, hogy mellette egy 9 hetes kutya vagánykodik.

 

Most már csak meg kell tölteni borral és hívni a barátokat, mert ugye tudjuk a mondást … Ökör iszik magában!

 

 

Egyet találhattok, hogy honnét érkezett a hordó, na igen kattints ide és már irányítunk is Kápolnásnyékre, ahol ezernyi jó cucc van! 

 

 

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek