Felfaltuk Ciprust 2-rész

Estimated read time 6 min read

Ha Ciprusra jössz, enni fogsz. Sokat!

De persze nem mindegy, hogy hol.

Az én egyik kedvenc időtöltésem a páfoszi éttermek és tavernák tesztelése, ami hasznos tevékenység is egyben, hiszen a vendégeink egyik leggyakrabban feltett kérdése, hogy hova menjenek, ha egy jót akarnak enni.

Az évek során összeállt a „Nagy Páfoszi Étterem Lista”, olyan helyekről, melyeket szívesen ajánlok bárkinek meglátogatásra.

Jöjjön most néhány kedvenc étterem a listáról.

 

Costa’s Koloni Tavern

 

 

A meze Ciprus nemzeti eledele, ami nem egy fogás, hanem apró fogások sokasága, vagyis egy ízelítő arzenál mindabból, ami az adott taverna konyhájában aznap megtalálható (éppen ezért mindig friss és sosem unalmas).

A Costa’s Koloni Tavern egy ízig-vérig autentikus taverna, amit a leggyakrabban szoktam ajánlani, ha valaki egy igazán jó és bőséges mezét szeretne enni, ráadásul tradicionális ciprusi élőzene mellett.

 


Tanácsos itt asztalt foglalni, hiszen a hely általában tömve van helyiekkel, ami egyébként mindig bíztató, hiszen ha már a helyiek is oda járnak, akkor ott biztosan jó a konyha.

 

KOUTOUROU

 

 

Ez az egyik kedvenc éttermem Páfoszon és különösen szeretek ide jönni, amikor már eltelítődök a sok mezétől és más nehéz ciprusi ételektől.

A páfoszi Óváros felújított részén található, vintage stílusú étteremben ugyanúgy megtaláljuk a hagyományos ciprusi fogásokat és alapanyagokat, mint egy tavernában. A görög saláta épp olyan friss, mintha most jött volna a kertből, van halloumi, kalamari és persze rák is, a fűszerezés is ismerős, de minden egy picit újra van gondolva.

 

 

A hely nevét nehéz lefordítani, ez egy szleng, ami kb. azt jelenti: véletlenszerűen, „szemmel”, számítás nélkül.

Így ehetünk itt is, csak válasszunk ki 5-6 fogást véletlenszerűen az étlapról és élvezzük az ízeket és a hely varázsát.

 

Windmill

 

 

Sokan kérdezik tőlem, hogy vegánként vagy vegetáriánusként hol lehet egy jót enni Páfoszon, így most jöjjön egy olyan hely, ahol meg lehet kóstolni a mezét vegetáriánus és vegán változatban is. Azt tudtam, hogy létezik húsmentes meze is, de megmondom őszintén, nem fűztem sok reményt hozzá, gondoltam lesz majd jó sok krumpli, halloumi sajt, tészta, meg saláta.

Ehhez képest nagyon kellemesen csalódtam!

 

 

Isteni volt a kaja és rendkívül változatos. Látszott az ételeken, hogy gondosan meg lett tervezve minden és volt az ételekben fantázia.

Én egy nagy húsevő barátommal mentem ide vacsizni – nem volt egyszerű rávenni erre…- és még neki is nagyon ízlett minden, ezért hát ajánlom jó szívvel mindenkinek ezt a kellemes éttermet, amely Páfoszon, a Bar Street környékén található.

Nature Cafe

 

 

Páfosztól kb. fél órás autóútra, a tengeri barlangokat és az EDRO III. hajóroncsot épp, hogy elhagyva, csodás környezetben, egy hatalmas banánültetvény mellett találjuk ezt az éttermet. Voltam már itt korábban és a kaja eszméletlen jó volt. Második tesztelésre ugyanez a véleményem, sőt! A szokásos mártogatósokat és szuvlát ettünk, ami szinte mindenhol van Cipruson, de mindenhol egy picit más, és itt tényleg nagyon finom minden.

 

 

Kedvencem volt a kenyérszelet, ami vajjal, olivaolajjal és fokhagymával van meglocsolva, megkenve, pici só, petrezselyem rajta és egyszerűen mennyei!

 

Hondros

 

 

Cipruson az emberek vasárnap – meg szinte mindig – szuvlát esznek, ami nyársra húzott és grillezett, nagyobb sertés, bárány és csirkehús darabokat jelent, melyet salátával, krumplival, házi kenyérrel vagy pitával fogyasztanak.

 

 

Páfosz legrégebbi tradicionális tavernáját stílusosan „Kövér”-nek nevezik (χονδρος, hondros jelentése magyarul kövér), és tényleg annyira jó itt a kaja, hogy pár deka könnyedén felszaladhat
A szuvlát itt az udvaron sütik, lassan forgatva, faszénparázs felett, ettől lesz a hús finom, puha és szaftos. Rendeléskor bőségesen érkezik, salátával vagy zamatos ciprusi burgonyával.

 

Kingfisher

 

 

Az ember azt hinné, hogy egy olyan tengerparti városka, mint Páfosz, bővelkedik színvonalas haléttermekben. Nos, ez valamiért nem így van. Én jó szívvel csupán egyetlen helyet tudok ajánlani, na de az felér öttel is szerencsére.

 

 

A Kingfisher-ben már csak ücsörögni is kellemes, mert az étterem nagyon otthonos és hangulatos. Az ételek fenségesek és minden friss, az ételek a reggeli fogásból kerülnek a tányérunkra. Egy vitrinben meg is szemlélhetjük a tenger gyümölcsei aznapi kínálatát, majd kiválasztás után azt a kérésünknek megfelelően készítik el.

 

Meraki Vegán étterem

 

 

Tudatosan keresem azokat a helyeket Páfoszon, ahol vegetáriánusok, vagy vegánok is jól lakhatnak. Nekik meleg szívvel tudom ajánlani a Meraki vegán éttermet, amit inkább hívnék egy kedves és barátságos vegán falatozónak.

Ha egy szóval kellene jellemeznem, hogy milyen itt a kaja, akkor azt mondanám, hogy FANTASZTIKUS!

Friss, zamatos, könnyű és mégis laktató.

 

 

Tökéletesen jól laktam itt, de nem voltam elnehezedve. Szerintem ezt kellene éreznünk minden evés után.

Az ételek tálalása gusztusos, a kiszolgálás pedig kedves és profi.

Még akkor is, ha viszonylag sokat kellett várni az ételekre, amiért 1000x elnézést kértek.

Vegánok és nem vegánok, térjetek be, ha erre jártok!

(Polgár Anna)

 

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek