Scoville teszt próbája az „evés”

Estimated read time 4 min read

Aki nem szereti az erős ételeket, az is tudja, hogy mi az a chili. Most a Scoville skála tesztjét nézhetitek meg az alábbi videóban, ami fölöttébb érdekes, de ne rohanjunk előre ennyire.

 

 

Scoville skála egy mérési a csípősség (fűszeresség vagy „meleg”) a chili paprika, mint rögzített Scoville Heat Units (SHU), alapuló koncentrációja capsaicinoidok, amelyek között a kapszaicin a uralkodó komponens.  A mérleg készítőjéről, Wilbur Scoville amerikai gyógyszerészről kapta a nevét , akinek 1912-es módszerét Scoville organoleptikus teszt néven ismerik. A Scoville organoleptikus teszt a legpraktikusabb módszer az SHU becslésére, és egy szubjektív értékelés, amely a forró chilis evésével tapasztalt emberek kapszaicinoid érzékenységéből származik.

Alternatív módszerrel, nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával (HPLC) lehet alkalmazni a kapszaicinoid-tartalom analitikus számszerűsítését a csípősség mutatójaként.  2011-től a szubjektív érzékszervi tesztet nagyrészt felváltotta analitikai módszerek, például HPLC. /Wikipédia/

Már régen kapcsolatban vagyunk a Chili Hungária Manafaktúra tulajdonosával, Diczkó Lászlóval, aki egyszer meglepett minket egy egész chili arzenállal. (kattins ide ha érdekel) Mondanám, hogy még mindig van belőle, de ez is olyan, mint a jó pálinka…., ha lenne, már nem lenne. Szóval a Diczkó Úr, aki elvitte a termékeit a világ minden tájára és ezzel számtalan díjat bezsebelt és a nem kisebb lelkesedéssel és tudással bíró Füstös László, aki (ismételten teletömte nyughatatlan chili éhségünk képzeletbeli éléskamráját). Ők ketten szó szerint sok sok vitával és kétellyel nekiláttak végig kóstolni azt a bizonyos Scoville skálát, ami alapján az egész világon be lehet „lőni”, hogy az adott chili készítmény, vagy akár csak a paprika maga, milyen erővel bír.

Én nem értek ehhez, de ott voltam a videó készítésénél és bevallom, hogy több, mint érdekes és ha nagyon odafigyel az ember, akkor jön a döbbenet, hogy akkor, hogy is van? Mennyi az annyi? Ki van átverve, vagy ki nincs? Mi az igazság a Scoville teszt árnyékában? Van cáfolat, van olyan vélemény és teszt, ami nem az alábbi videót igazolja?

Döntsétek el Ti, nem is akarok tovább elmélkedni, de azt azért meg említeném, hogy a Tesztvilágnak köszönhetően nem csak termékeket és szolgáltatásokat ismerünk meg, hanem nagyon jó embereket is, mint a Füstös László és a Diczkó László!

 

 

Akkor most mennyi az annyi kedves Scoville Úr?

Igazak lehetnek még a számítások? Vagy Laciék nagyon rossz úton járnak?

Biztosan jók ezek az értékek?

 

Igazam volt, hogy elgondolkodtató?

Minden esetre nekem összefolyt a számban a nyál, ezért „csapra verek” egy fogalmam sincs milyen nevű csípős terméket, ami az egyik kedvencem a Füstös Lacitól, de persze a Diczkó-féle 424-es chili kivonat is olyan ütős, hogy arról pedig az 1920-as évek hangulata és a Keleti Pályaudvarról kiáramló mozdonyfüst „aromája” jut eszembe!

Ha esetleg Nektek is bejön a chili, akkor az alábbi linkeken tudtok rendelni a két Lacitól és utána megértitek miről is  beszéltek, mikor azt mondom… Olyan ütősek a termékek, mint a falusi iskolában annó a pederlus, ha jön a pofon azt elkerülni nem tudod!

Füstös László termékei

Diczkó László termékei

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek