Megkóstoltuk a ChileAzteca- Tres Locos extra csípős savanyúságot

Megkóstoltuk a ChileAzteca- Tres Locos extra csípős savanyúságot

Egy kis élelmiszeripari teszt, vagyis megkóstoltuk a Tres Locos savanyúságot, ami még a sokat látott Chuck Norrisnak is feladná a leckét!

 

Most nem egy multicég termékét, hanem egy házi manufaktúra, akarom mondani kistermelő portékáját kóstoltuk meg.

Tres Locos

A gyártó szerint ez egy erősnek mondható savanyúság, ami többféle paprikából készül. Bár hallkan jelzem, hogy azért én mást is láttam az üvegben, ami nem paprika. De az már csak a fűszerezés alapanyagai lehetnek.

A csomagolás a hagyományos befőttes üveges megoldás, amin három dühös azték harcidíszbe öltözött harcos látható. Talán az Ő erejük van az üvegben?

 

Manapság már bármi lehet, de inkább a tanakodást mellőzve felbontottam az üveget és gyorsan meg is szagoltam.

Ekkor éreztem, hogy jobb félni, mint tüzet okádni. Nem nagyon akartam én leinni a savanyúság levét, mint gyerekkoromban a befőttek levét, inkább óvatosan megkóstoltam az egyik chili paprikát.

 

A Chili eredete, használata:

Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. Ezeken a helyeken elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, és ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé. Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúrázni szeretnének, kihasználhatják átmeneti anyagcsere-gyorsító tulajdonságát. Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, a felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból. A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást. Az erős paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. A fájdalomingereket az agyba az úgynevezett “P vegyület” továbbítja. A kapszaicin ennek a vegyületnek a működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén. A népi orvoslás hagyományai szerint a paprikából, vagy paprikából és más növényekből együtt- különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Ezek, hasonlóan a külső csalános kezeléshez (urtikáció), melegérzést okoznak, mikoris a bőr erősen kipirul, a bőrszövet sok vért kap, és a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások belülről csökkenthetők. Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban. A mai gyógyászat kapsziacintartalmú krémeket, kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is, mint például a cukorbaj okozta idegkárosodás, mely súlyos boka- és lábfájás formájában jelentkezik. Hatásos lehet a fej egyik oldalán jelentkező, rendkívül erős fájdalom, a sokakat érintő migrén esetében is. Ez esetben a fejfájással megegyező oldalon lévő orrcimpánk belső részére dörzsöljünk kapszaicin-készítményt. Ez a bedörzsöléses módszer alkalmazható fogfájás esetében is. Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a receptorok észlelik, mint a fájdalmat, a kapszaicin övsömör és herpeszvírus esetén is kifejti jótékony hatását. Az övsömört felnőttekben ugyanaz a vírus okozza, mint gyerekekben a bárányhimlőt. A test két oldalán jellegzetes viszkető kiütés, majd felsebesedő kérges kelések jellemzik. Súlyosabb esetekben (időseknél, más betegségekben szenvedőknél) krónikus fájdalmak kísérik. Pikkelysömörben a bőrelváltozások területén a bőrerek hosszan tartósan kitágulnak. Amerikai orvosok több beteget kezeltek oly módon, hogy testük egyik oldalát kapszaicin tartalmú, a másikat pedig csak vivőanyagot tartalmazó kenőccsel borították be. Hat hét elteltével figyelemre méltó volt a változás: a kapszaicinnal kezelt testrészen a bőrelváltozások nagy része jelentősen csökkent, a pirosság, a viszketés és a bőrégés kínos érzése igen nagy mértékben enyhült. Kis mértékben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást. Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is bevált./forrás:Wikipédia/

 

Pokol! Ha ilyen erős a pokol, akkor nem akarok oda jutni! Valami brutális arővel megálldott savanyúság. Ezzel a lendülettel tettem is a hűtőbe, hogy ember nincs aki ezt megegye, sőt tetszen is neki. Pár nap elteltével ismét elővettem és elkezdtem pici darabokban eszegetni. Pár nap után az erős ízt megszoktam és ekkor már nem csak az égető érzés uralkodott rajtam, hanem éreztem az ízeket is, ami nem titkoltan nagyon jó! Az erős íz mellett gyümölcsös ízeket lehetett érezni és az összhatás nagyon finom volt. Azóta naponta előkerül a hűtőszekrényből, és ha nem is sokat, szokták mondani “csak az íze miatt”, de előveszem és megkoronázom az ételeket.

Valószínű, hogy az erős ízeket is meg lehet szokni és ezután élvezni lehet az ízeket. Igen, mert nagyon finom ez a Chili savanyúság. Ami igazából nem savanyúság hanem inkább egy pokol tüze kombó, de annak is a legmélyebb bugyra. Aki vesz egy ilyen kis befőttes üveggel, annak egy darabig nem kell újra keresgélni.

Érdemes megkóstolni, mert nem csak egy termék!

Mivel kistermelői termék, így nem a nagyüzemi gyártósorról lekerült tömegcikk ez a chili paprika savanyúság, hanem ez egy  kistermelői portéka. Ezekről azt kell tudni, hogy nem tartósítókkal, szinezékekkel telepakolt “élelmiszerek”, hanem nagyon sok figyelemmel és szereetettel termelt paprikák a megfelelő módon elkészítve. Igen ezeknek lelkük van! Azért írtam többes számban, mert több féle termék készül, de mindegyiknek a chili paprika az alapanyaga. Milyen jó igaz? Hazai terméket, hazai termelőtől.

Nekem személy szerint nagyon ízlett és gyorsan meg is kerestem a gyártó, bocsánat, termelő Facebook oldalát és nyomtam is egy követés gombot. Ott lehet szerintem rendelni is, de vigyázzatok, mert puhányoknak nem való!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.