Mi rejlik a kínai elektromos autó szoknyája alatt?

Estimated read time 5 min read

A megdöbbentő ám de igen fontos kérdésről fontosnak tartjuk a leleplezést. Ezért mielőtt belevágunk a kérdés megválaszolásába és a leleplező tények bemutatásának, kicsit merüljünk bele abba, hogy milyen fontos az, amit nem látunk az autóknál, jelenesetben az elektromos autóknál. Ugye kívül mindegyik csilli-villi, szépen polírozott meseszép LED fényekkel és szinte űrtechnológiás műsszerfallal ellátott. Na de, hol tud spórolni egy Kínai elektromos autógyár, ami éppen most akar berobbanni az amúgy is mindenbe is belekötő európai piacra.

Pár gondolat előre mutatva a problémára.

Az elektromos járművek egyre népszerűbbé válnak a fenntartható közlekedés iránti növekvő igény miatt. Azonban gyakran nemcsak az elektromos meghajtás és az akkumulátor technológia áll a középpontban, hanem az alváz és az alvázvédelem is. A megfelelő alváz és alvázvédelem kulcsszerepet játszanak az elektromos járművek biztonságában és hosszú élettartamában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért fontos ezeknek az elemeknek az elektromos járművek esetében, és különös figyelmet fordítunk az elektromos kábelek védelmére az alvázon.

Biztonság és Tartósság:

Az elektromos autók alvázának fő szerepe a jármű szerkezetének támogatása és a vezetési élmény javítása. Az alváz az ütközéseknél is fontos szerepet játszik, és ezen a területen kiemelten fontos a biztonság. Az alváz megfelelő kialakítása és anyaghasználata kulcsfontosságú a balesetek során történő deformáció minimalizálásában, ezzel növelve az utasok biztonságát.

 

Jól látható a korrózióvédelem hiánya és az elindult rozsdásodás
Jól látható a korrózióvédelem hiánya és az elindult rozsdásodás

 

Elektromos Kábelek Védelme:

Az elektromos autókban található rengeteg kábel és elektromos vezeték védelme kritikus fontosságú. Az alváz megfelelő kialakítása lehetővé teszi, hogy ezek a kábelek ne sérüljenek meg például kavicsfelverődés vagy más külső behatások következtében. Az elektromos kábelek sértetlensége alapvető fontosságú a jármű működéséhez és az utasok biztonságához.

 

Mi van ha jön a nyest? Mi van ha megsérül a kábel és zárlat lesz?
Mi van ha jön a nyest? Mi van ha megsérül a kábel és zárlat lesz?

 

Víz- és Korrózióállóság:

Az elektromos járművek alvázának megfelelő védelme ellenáll a nedvességnek és a korróziónak. Az elektromos autók gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű elektronikát, és a víz vagy a korrózió bármely részegység sérülését okozhatja. Egy hatékony alvázvédelem megakadályozza az ilyen károkat, növelve ezzel az autó hosszú távú megbízhatóságát.

Zajszigetelés:

Az alváz nemcsak a jármű működésének fizikai támogatását szolgálja, hanem segít a zajszint csökkentésében is. Az elektromos autók általában csendesebbek a hagyományos belső égésű motorral működő járműveknél, de az alváz megfelelő kialakításával és borításával tovább növelhető a zajszigetelés.

Hővédelem:

Az elektromos autókban számos hőtermelő komponens található, például az akkumulátorok és elektromos motorok. Az alváz megfelelő kialakítása és anyaga hozzájárulhat a hőszigeteléshez és a hőelvezetéshez, ezáltal javítva az elektromos rendszerek hatékonyságát és élettartamát.

Tehát a fent említett 5 pont alapján és egyébként is józan paraszti ésszel is kimondhatjuk, hogy az elektromos autók alvázának és alvázvédelmének kulcsszerepe van a jármű biztonságában és teljesítményében. Az elektromos kábelek megfelelő védelme különösen fontos, mivel azok az autó működését alapvetően meghatározzák.

A jövő elektromos járművei csak akkor lehetnek igazán fenntarthatóak és megbízhatóak, ha az alváz és az alvázvédelem terén is megfelelő fejlesztések történnek.

Ami nem látszik, az nincs is?

A fenti fotók egy teljesen új elektromos autó alvázáról készültek, ami sajnos forgalomban van több társával egyetemben. Nem mondok márkát, legyen az, hogy nagyon gondoljátok meg azt, hogy mit vesztek. Viszont annyit talán elmondunk Nektek, hogy a legnagyobb Kínai autógyártó terméke és már elkezdték a magyar piacot is teleszórni ezekkel a kifogásolható minőségű autókkal. 

Persze nem vagyunk autós szakértők, csak egyszerű felhasználók, akik úgy gondolják, hogy nem mehetünk el szó nélkül az ilyen hibák mellett! Az is lehet, hogy ezek null szériás autók és pont csak ez az egy van forgalomban és ilyet már nem is lehet látni. Az biztos, hogy figyeljetek oda mit vesztek és az sosem baj ha vásárlás előtt keresünk pár tesztet.

Mielőtt elektromos autót vesztek, nézzétek meg mi van az autó szoknyája alatt!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek