Sirha Budapest 2022

Estimated read time 8 min read

Minden szempontból nagy sikert hozott a csütörtökön véget ért Sirha Budapest szakkiállítás, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Közép-Kelet-Európa legjelentősebb élelmiszeripari és HoReCa eseményén három nap alatt több mint 20 ezer szakmai látogató fordult meg. Az immár második alkalommal a Sirha Budapesten rendezett Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjében pedig a magyar csapat második lett, és ezzel kvalifikálta magát a lyoni világdöntőre.  

Az ötödik alkalommal megrendezett Sirha Budapest mára vitathatatlanul a régió legnagyobb rendezvénye, amelyen a gasztronómia, az élelmiszer-, pék- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a csomagolóipar képviselői több mint 30 ezer négyzetméteren mutatták be termékeiket, fejlesztéseiket, szolgáltatásaikat.

„A világjárvány idején számos gazdasági szektorban alakultak át az erőviszonyok, de az újraindulási versenyben Magyarország jó esélyekkel bír, mert a válság idején is folytatta a fejlesztéseket” – mondta a kiállítás megnyitóját az agrártárca helyettes államtitkára. Bognár Lajos hozzátette: az élelmiszeripar 2020-ban az egyetlen feldolgozóipari ágazat volt, amely, ha minimálisan is, növekedést tudott felmutatni.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy a szállodákat, éttermeket és kávéházakat tömörítő iparág, a HoReCa, a válság idején nem a sebeit nyalogatta, hanem fejlesztett, így az idei kiállítás túlszárnyalta a várakozásokat. A Hungexpon például az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztése valósult meg, amelynek nemzetközi vizsgája éppen a Sirha Budapest, ahol a hazaiak mellett idén 16 ország 300 kiállítója találkozott a szakmai látogatókkal.

 

Az idei Sirha Budapest külföldi kiállítói között volt Egyiptom, Litvánia, Franciaország és Görögország. Számos ország (Ausztria, Csehország, Németország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) egyszerre több kiállítóval érkezett. A legnagyobb külföldi kiállító ezúttal Olaszország volt: rengetegen látogattak el az Itália ízei standra, amelyen 20 cég gasztronómiai újdonságait lehetett végigkóstolni.  

A kétévente megrendezett eseményen ezúttal is számos szakmai konferenciát és kerekasztal-beszélgetést tartottak, melyek középpontjában többek között az újrakezdés problémái, az új helyzet kihívásai, a piaci átrendeződés és a munkaerőpiaci helyzet állt.

Az idén 7. alkalommal megrendezett Future Store Innovations stand több mint 700 négyzetméteren, 24 társkiállítójával várta a legújabb kereskedelmi megoldások és új termékek iránt érdeklődőket. Az előzetesen meghívott tárgyalópartnerek mellett, a fél óránként indult, magyar és angol nyelvű szakmai túravezetéseken csaknem ezren látogatták meg idén is a Trade magazin által felépített Jövő Áruháza standot.

Nagy tömegeket vonzott az Agrármarketing Centrum Hungarian Wine Summit elnevezésű eseménye, amelyen 91 hazai borász mutatkozhatott be számos nemzetközi borszakértőnek, újságírónak (köztük több Master of Wine szakíró) és a közönségnek. 

 

A Sirha Budapest eseményei között évről évre egyre népszerűbbek a szakmai versenyek, megmérettetések. Ötödik alkalommal is kiemelt figyelmet érdemelt a Sirha Budapest Desszert Verseny, és a már hagyománnyá vált Közétkeztetési Szakácsverseny. Ezen felül a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Csoport együttműködésében az olasz és magyar séfek különleges közös főző eseményét is teltházas lelátóval követték végig az érdeklődők.

Előszőr rendezték meg a Sirha COFFEE CHALLENGE barista versenyt, mely méltó kísérője volt a Sirha Business Café „kávéháznak”, a kávé- és bárszakma találkozópontjának.

A Magyar Cukrász Ipartestület díjnyertes fagylaltkóstolója három napon át folyamatosan fogadta a szakembereket. A Pataki János Emlékversenyen részt vevő pályaművek is nagy népszerűségnek örvendtek, de sokan voltak kíváncsiak a Magyarország Tortája előzsűrizésére, ahol a szakmai döntőbizottság kiválasztotta az öt legjobbnak ígérkező tortát, mely továbbjutott a következő kiválasztási körbe.

Hagyományosan a kiállítás megnyitóján adták át a Trade magazinnal közösen szervezett Sirha Budapest Innovációs Termékverseny díjait. A 31 kiemelkedő színvonalú pályamű elbírálása során a zsűri az eddig 5 kategóriát 8 különböző területre bővítette. A verseny dobogósainak pályamunkáit a kiállítás Innovációs standján tekinthették meg a látogatók a kiállítás ideje alatt.

2016 után ismét Budapest és a Hungexpo adott otthont a világ legrangosabb szakácsversenye európai döntőjének. A Bocuse d’Or európai válogatóján két nap alatt több ezren szurkoltak a 17 nemzeti csapatnak, köztük a magyarnak, amely végül második helyen végzett, és így kvalifikálta magát a 2023-ban, Lyonban rendezett világdöntőre. A magyar csapat élén Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje állt, segítője Nyikos Patrik, felkészítője pedig az a Széll Tamás, aki 2016-ban éppen Budapesten nyerte meg az európai döntőt, a csapat elnöke Szulló Szabina volt.

Az idei versenyt Dánia csapata nyerte, harmadik Norvégia lett. A legjobb commis-t Svédország adta, a legjobb tányértéma az Egyesült Királyságé, a legjobb hústál pedig Svédországé lett.

Jerome Bocuse, a verseny alapítójának, Paul Bocusenak a fia az idei megmérettetés után kiemelte, hogy fantasztikus volt a rendezvény, és megköszönte Magyarországnak „az eddigi legkiválóbb európai szervezést”.

A versenyhelyszín szomszédságában működő magyar stand hatalmas siker volt, a magyar ételeket, alapanyagokat, borokat népszerűsítő standon a verseny elejétől a végéig számos hazai és nemzetközi látogató fordult meg.

                                                        *

„Örömteli fáradtság van bennünk. Ez a három nap a HORECA-szektor ünnepe, több mint 20 ezer vendéglátós, séf, szakács gyűlt össze, és nagyon jó volt látni, hogy ez megvalósulhatott – összegezte tapasztalatait Bősze Ákos, a SIRHA kiemelt szakmai partnerének, a METRO-nak HORECA fejlesztési vezetője. – Nincs még egy ilyen platform, ahol a szakemberek találkozhatnak egymással és a beszállítókkal, megismerhetik az innovációkat, a megoldásokat. Nagyon erős, komoly szakmai eseményt tudhatunk magunk mögött” – fejezte be a szakember.

 

A Sirha Budapest 2022 szakmai versenyeinek eredményei

Sirha Budapest Desszert Verseny

győztesek: Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna.

 

Pataki János Emlékverseny

Tortadíszítés (felnőtt)

  1. helyezett: Németh Noémi

Tortadíszítés (tanuló)

  1. helyezett: Pálkovács Krisztina, Huszár Hanna

Artisztika (Felnőtt)

  1. helyezett: Tóthné Horzsa Veronika, Romicsné Domokos Mónika, Pintér Katalin Mária

Artisztika (tanuló)

  1. helyezett: Radvánszki Nóra

Cukorvirág

  1. helyezett: Józan Barbara, Havan Ágnes, Németh Noémi

 

Közétkeztetési Szakácsverseny

  1. helyezett: a pécsi Hungast csapat (Lovay Gergely, Berényi Máté, Végh Botond, Kerekesi Irén)
  2. Melódin Team, Budapest
  3. Hungast, Budapest

 

Sirha COFFEE CHALLENGE

győztes: az Espresso Embassy csapata.

 

Magyarország Tortája

Az idei döntős torták a következők:

  • Huncut szilva herceg – Karikó Orsolya – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
  • Évszakok – Szívós Zita – Major Cukrászda, Budapest
  • Hegyaljai mámor – Halász Zsuzsa – Kishalász Cukrászda, Szerencs
  • Kék kötény kincse – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
  • Karmelita – Gyuris László – A Cappella Cukrászda, Szeged

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek