A hétköznapi hősök Ti vagytok!-Tanuljatok meg újraéleszteni

Estimated read time 5 min read

Vannak fontos és vannak nagyon fontos dolgok, az utóbbi, vagyis az újraélesztés ebbe tartozik.

Megnéztük hogyan zajlik egy ilyen újraélesztési tanfolyam, de előtte kicsit szakmázzunk!

Az első lépés, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán és gyanúsnak tűnik, hogy szívleállása lehet, azonnal hívjunk segítséget! Azonnal hívjunk mentőt a 112-es segélyhívószámon, hogy a szükséges orvosi segítséget mielőbb megkapja az illető. Azonban az idő létfontosságú lehet, ezért a szívmasszázs az, amit egyből el kell kezdeni.

  1. Ellenőrizd a környezetet: Mielőtt bármit is tennél, győződj meg róla, hogy biztonságos a környezet. Ha valamilyen veszélyforrás van (pl. közlekedés, tűz, stb.), akkor először azt kell kezelni, mielőtt megközelítenéd a sérültet.

  2. Ellenőrizd a beteget: Lépj közelebb a sérülthöz, és próbáld meg felmérni az állapotát. Hangosan szólj hozzá ” Jól van, hall engem?” A vállánál rázd meg, mert lehet süket, vagy csak alszik. Ha nem reagál kérj segítséget a környezetedből és ellenőrizd a beteg légzését! (A beteg a hátán feküdjön, hajolj a beteg feje felé, emeld meg az állát, fordulj a beteg mellkasa irányába, így a füleddel hallani fogod a légzést, a szemeddel látni fogod a mellkasi kitérést, a bőrödön pedig a légzést. Ezt 10 másodpercig folytasd! Ha nincs 2 megfelelő légzés, akkor azonnal kezd el a mellkasi kompreszsiót.

  3. Hívd a mentőket:  A segítő hívja a 112-es segélyhívószámot, és addja meg a pontos helyszínt és a sérült állapotát. Ha nincs segítő, akkor kihangosítva telefonálj, de a mellkasi kompressziót ne hagyd abba! Percenként 100-120 nyomást(kompressziót) végezz a beteg szegycsontján, annak a 2/3 részénél a (tenyered alsó részét használd). Az összenyomás méllysége a beteg testalkatához képest kb. 2/3 rész, vagyis 5-8 cm egy átlag felnőtt embernél. A mellkaskompreszziót ne hagyd abba és maradj hívásban, míg a mentők nem érkeznek meg.

  4. Ha elfáradtál a szívmasszázsban, nyugodtan lehet cserélni a segítővel, de 2 percenként ajánlott.

Így életet menthetsz!

Egy dolog amivel ilyen esetben ártani tudsz, ha leblokkolsz és nem mész oda a beteghez, mert azt gondolod, hogy rosszat teszel és ártasz!

Azért ez mégsem olyan egyszerű, mint a valóságban, hiszen elolvasni a megfelelő segítségi folyamatokat sokkal egyszerűbb, mint stresszhelyzetben megfelelően cselekedni. Ezért is fontos az, hogy nem csak elméletben, hanem gyakoorlatban is tudjuk ezt.

Fontosnak tartja ezért Ott Éva Szilvia és Dr Csabai Attila, hogy ne csak a jogosítvány megszerzésekor tanuljunk újraélesztést, hanem akár intézményi szinten is. Pedagógusok, cégvezetők, alkalmazottak és minden olyan munkahelyen, ahol lehetőség van rá.

Nem Ők akarnak mindenkit megtanítani, de igen is szükség és igény van arra, amit képviselnek. Rengeteg szívleállásról hallottunk már a sportolóknál is és nem mindegy ilyenkor 1 perc sem, vagy az, hogy a mentőt megvárjuk. Gondolkotatok el ezen és ha úgy érzitek, jelentkezzetek akár a Tesztvilag email címén és megszervezzük Nektek is a tanfolyamot, legyen az egy kisvállalat, vagy akár egy óvoda. Fontos, hogy tudatosan és rutinosan tudjunk segíteni akár a családtagjainknak, akár egy számunkra idegen honfitársunknak!

Az alábbi videó az egyik ilyen tanfolyamon készült

 

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívleállásban. Az általános becslések szerint évente körülbelül 12-15 ezer eset fordul elő, amelyekben hirtelen szívleállás következik be. A szívleállás a leggyakoribb halálozási okok közé tartozik Magyarországon és világszerte is.

Az újraélesztési képességek fontossága kiemelkedő ilyen helyzetekben. Az azonnali szívmasszázs és a defibrillátor használata jelentős mértékben növelheti az áldozatok túlélési esélyeit. Becslések szerint azonnali és hatékony újraélesztés esetén akár 30-50% közötti túlélési arány érhető el hirtelen szívleállás esetén. Ez azt jelenti, hogy számos életet lehetne megmenteni, ha az átlagemberek ismerik az újraélesztés technikáját és bátran alkalmazzák.

Az újraélesztés időbeli fontossága is hangsúlyos. Minél gyorsabban kezdődik el a szívmasszázs és minél előbb alkalmazzák a defibrillátort (amennyiben rendelkezésre áll), annál nagyobb esély van a beteg túlélésére és az agykárosodások minimalizálására.

Az újraélesztési technikák megismerése és terjesztése kulcsfontosságú lenne, hogy minél több ember képes legyen reagálni ilyen vészhelyzetekben. Az első pár percben történő cselekvés gyakran meghatározza az élet vagy halál kimenetelét hirtelen szívleállás esetén. Ezért az újraélesztés oktatása és terjesztése, valamint az elsősegélynyújtás terjesztése mindannyiunk felelőssége és lehetősége is egyben.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek