Ciprus jobb, mint Horvátország?

Estimated read time 7 min read

Mind Ciprus, mind Horvátország népszerű úti célok a nyaralók körében, és mindkét ország számos érdekes és szép helyszínt kínál. Azonban a végső döntés attól függ, hogy milyen típusú nyaralást preferálsz, és hogy milyen szempontokat tartasz fontosnak.

Ciprus egy sziget az Földközi-tengeren, és híres a gyönyörű strandjairól, a kristálytiszta vízről és a kellemes időjárásról. A történelmi és kulturális látnivalók mellett számos lehetőség van a vízisportokra, a búvárkodásra és a túrázásra. Cipruson megtalálhatók a luxus üdülőhelyek és a vibráló éjszakai élet lehetőségei is.

Horvátország a Dalmáciai partvidékkel, a történelmi városokkal és a gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. Gyönyörű tengerpartokkal, kristálytiszta vizü öblökkel és festői szigetekkel büszkélkedhet. Horvátországban megtalálhatók a középkori városok, mint például Dubrovnik, Split és Hvar, amelyek gazdag történelmi és építészeti látnivalókat kínálnak. Emellett a tengeri élővilág és a hajózás szerelmeseinek is lenyűgöző élményt nyújthat.

Végül tehát a választás a személyes preferenciáidtól és az igényeidtől függ. Ha szereted a gyönyörű strandokat, a vízisportokat és a kellemes időjárást, akkor Ciprus lehet a te helyed. Ha viszont a történelmi városok, a festői tájak és a gazdag kulturális örökség érdekel, akkor Horvátországban találhatod meg a számodra ideális nyaralást. Mindkét hely fantasztikus lehetőségeket kínál, így érdemes alaposan megfontolnod, hogy melyik ország illik jobban az igényeidhez.

Mi sok éven keresztül jártunk Horvátországba, de most eljött az idő új helyeket felfedezni. Így jutottunk el Ciprusra.

 

Ciprus egy gyönyörű földközi-tengeri sziget, amely kiváló nyaralási lehetőségeket kínál. Legnagyobb városa és fővárosa Nikoszia, de a turisták körében rendkívül népszerűek a tengerparti üdülőhelyek is, például Limassol, Paphos és Ayia Napa. Íme egy beszámoló Cipruson tett nyaralásról.

Amikor Ciprusra érkezel, azonnal érezni fogod a mediterrán hangulatot és az életörömöt. Az első dolog, amit érdemes megtenni, hogy felfedezed a gyönyörű homokos tengerpartokat. A kristálytiszta vizű tengerben úszva vagy a napozóágyon pihenve garantáltan élvezni fogod a napsütést és a kellemes időjárást. Limassol és Ayia Napa parti részei különösen népszerűek a fiatalabb generáció körében, míg Paphos nyugodtabb kikapcsolódást kínál a családoknak és a pároknak.

 

Ciprus híres a kiváló éttermeiről, ahol kóstolhatod a helyi specialitásokat. A helyi konyha erőteljesen befolyásolva van a görög és a török gasztronómiától, így élvezheted a friss halakat, a tzatzikit, a souvlakit és a ciprusi sajtokat. Az éttermekben gyakran szolgálnak fel mezés tálakat, amelyekben különböző ízletes ciprusi ételek találhatók, ideértve a húsokat, zöldségeket, sajtokat és olajbogyókat. A helyi tavernák és éttermek barátságos légkört teremtenek, és gyakran élőzenei előadásokkal vagy tradicionális táncokkal szórakoztatnak. Mi kipróbáltunk pár kisebb éttermet, amolyan kifőzdéset is.

Minden nap ettünk sushit a Wok Sun étteremben Páfoszon és persze gyrost is, ahol csak lehetett!

 

Ha a költségvetésedhez igazodva szeretnél enni, akkor is találsz olcsó ételeket Cipruson. A gyorséttermek, pékségek és büfék széles választékot kínálnak szendvicsekből, salátákból és helyi harapnivalókból. A hagyományos ciprusi gyros pitával is egy költségvetésbarát választás lehet, amelyet az utcákon található kis bódékban vagy utcai élelmiszerárusoknál kóstolhatsz meg.

Ha vágyik az izgalmas kalandokra, akkor mindenképpen érdemes részt venni egy quad szafarin Cipruson. Ez egy kalandos körutazás, ahol quadokkal felfedezheted a sziget szárazföldi részeit, beleértve a festői tájakat, a hegyvidékeket és az erdős területeket. A quad szafarik szervezett túrákon keresztül érhetők el, ahol tapasztalt vezetők kalauzolnak végig az izgalmas útvonalakon. Az élmény és a biztonság garantált, mi nagyon jól éreztük magunk!

 

Ciprus egyedülálló látnivalókkal is rendelkezik, és egyik legnépszerűbb a tenger mélyén található Edro III hajóroncsa. Ez a hatalmas hajó a parttól néhány méterre süllyedt el, és most egy népszerű látványossággá vált.

Ciprus tele van további szép látnivalókkal is. Például érdemes felkeresni a Paphos-i ókori romokat, amelyek a UNESCO Világörökség részét képezik. Itt megtalálható a híres Paphos-i mozaikpark, amely csodálatos ókori római mozaikokat tartalmaz. A Troodos-hegységben gyönyörű természeti tájakat találsz, hegyi falvakat és hagyományos ciprusi kolostorokat. A Kykkos kolostor különösen népszerű a látogatók körében.

 

 

Hihetetlen szerencsénk van, hiszen amerre járunk mindenütt magyarokba botlunk és ez most a szó legjobb értelmében. A kint tartózkodásunk alatt mindenben segítettek minket egy ciprusi magyar vállalkozó cég, akik biztosítottak nekünk Á-Z-ig mindent. Legyen az a Quad szafari, bérautó kölcsönzés, vagy éppen a szállás, de segítettek akkor is, amikor éppen defektünk volt és nem túlzok, fél óra múlva már el is felejtettük, mert jöttek segíteni. Persze tudjuk, hogy semmi nincs ingyen, de náluk, vagyis az Ő segítségükkel buszos túrákon, hajós kirándulásokon ismerhettük meg a Ciprusi szigetvilágot, gasztronómiát és a sziget nyugodt környezetét. Ezeken a szervezett túrákon rengetegen vannak, szóval célszerű előre lefoglalni a helyeket. Az alábbi kép az egyik szigettúra végén készült. Összeálltunk egy kép erejéig a híres Aphordodite sziklánál. Meseszép naplemente ismét és hatalmas élmény orgazmus!

 

 

Mi már többet nem megyünk Horvátországba, mert élményben, látnivalóban, árakban, már nem rúg labdába!

Köszönjük a sok segítséget, visszatérünk még biztosan!

Összességében Ciprus egy varázslatos sziget, amely mindenki számára kínál valamit. A tengerparti üdülőhelyek, a finom ételek, a kalandos tevékenységek és a lenyűgöző látnivalók garantáltan emlékezetes nyaralást nyújtanak.

Ha Ti is Ciprusra látogattok és segítségre (szállás, autó, programok,) van szükségetek, írjatok nekünk az iroda@tesztvilag.hu címre és megadjuk a kontaktot. Nem reklámozni akarjuk a cégeket, de szívesen segítünk, hogy olcsóbban nyaraljatok és a legnagyobb élményekkel térjetek haza!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek