Cyprus VS Croatia

Estimated read time 10 min read

 

Megkértünk pár olvasót, hogy fejtse ki véleményét és írják meg a nyaralás költségeit pár szolgáltatásra, konkrét termékre. De mielőtt belecsapunk a közepébe fontos elmondani azt, hogy ez csak amolyan tájékoztató jelleg, hiszen Euro-Forint árfolyam függő és sok egyéb tényező, mint pl. az adott hely mennyire népszerű és, hogy melyik szezonban megyünk. 

Már előre látjuk, hogy mennyien fognak negatív, vagy pozitívan hozzászólni. Mindenkinek igaza lehet, de mi nem egy valaki véleménye alapján írtuk ezt a cikket, hanem sok sok vélemény alapján, amik nem is biztos, hogy mind megjelennek az alábbiakban.

Tehát nézzük szép sorban….

Horvátország:

  1. Szállás: Horvátországban különféle szállás lehetőségek állnak rendelkezésre, például apartmanok, hotelek, nyaralók. Az árak jellemzően magasabbak a főszezonban (június-szeptember) és alacsonyabbak az elő- és utószezonban. Általánosságban elmondható, hogy a költségek nagyban függnek a szállás minőségétől és elhelyezkedésétől. Az átlagos szállás költség 4 főre körülbelül 60-150 euró/éjszaka lehet.

  2. Étkezés: A horvát konyha változatos és ízletes. Az étkezés költsége attól függ, hogy hol és mit esznek az emberek. Az éttermi árak általában megfizethetők, és egy étkezés átlagosan 10-25 euró között mozoghat egy személyre. Ha a család saját maga főz és vásárol a helyi piacokon, akkor olcsóbban is megúszhatják az étkezéseket.

  3. Utazás: Az utazás költségei a kiválasztott közlekedési módtól függenek. Ha autóval mennek, akkor a benzin/dízel árak és az útdíjak jelentik a fő költségeket. Ha repülnek, akkor a repülőjegyek ára mellett az esetleges transzfer költségeket is figyelembe kell venni. Az utazás költségei jellemzően az egyik legváltozatosabb elem a költségvetésben, de nagyjából 80-100.000Ft között mozog.

  4. Aktivitások és látogatások: Horvátországban rengeteg érdekes látnivaló és tevékenység várja a látogatókat, mint például a tengerparti strandok, nemzeti parkok, városnézések, vízi sportok, stb. Az aktivitások és látogatások költségeinek előre nem könnyű meghatározni, mivel ezek az igényektől függenek.

Egy átlagos nyaralásra Horvátországban 4 személyre (például egy hetes tartózkodás) költségei összességében becslés szerint körülbelül 1000-2000 euró között mozoghatnak. Ezen belül azonban lehetnek jelentős eltérések a választott szolgáltatásoktól és az időponttól függően. Mindenképpen érdemes előre tervezni és árajánlatokat kérni a szállásoktól és a szolgáltatóktól, hogy pontosabban be tudják határolni a költségeket.

 

Ciprus:

A nyaralás költsége Cipruson több tényezőtől függ, például az utazás időpontjától, a szállás típusától, a repülőjegyek árától, az étkezési és szórakozási szokásaitól, a programoktól és a helyszínen történő költekezéstől.

Repülőjegyek: A repülőjegyek ára jelentősen változhat az időtől, az indulási helytől és az igénybevétel időpontjától függően. Egy 4 fős családnak elég drága lehet repülőjegyeket vásárolni. Kb. Két felnőtt és két gyerek részére retur jegy ára idén akár 150.000Ft is lehet, persze mindig vannak akár 50-70% akciók is a légitársaságoknál. Persze a kényelmet meg kell fizetni, így nincs dugóban várakozás a határátkelésnél a 60 fokos autópályán.

Szállás: A szállás ára szintén változó, attól függően, hogy milyen szállást választanak (például luxus hotel, apartman, vagy olcsóbb szálloda). Egy átlagos olcsóbb szállodában kb. 150-250 euró (kb. 50.000-80.000 forint) lehet egy éjszaka szobaár 4 fő részére.

Étkezés: Az étkezési költségek is változóak lehetnek, attól függően, hogy hol étkeznek (étterem, gyorsétterem, piacon vásárolnak-e). Átlagosan számolhatunk napi 25-40 euróval (kb. 8.000-13.000 forint) egy főre étkezésre.

Programok és szórakozás: A kirándulások, múzeumlátogatások és egyéb szórakozási tevékenységek ára szintén változó. Számolhatunk hetente 200-300 euróval (kb. 65.000-100.000 forint) 4 fő részére.

Egy egyszerű becslés alapján tehát egy hetes nyaralás 4 személyre Cipruson átlagosan 1500-2500 eurót (kb. 500.000-800.000 forint) tehet ki, attól függően, hogy milyen színvonalú szolgáltatásokat és programokat választanak.

Azonban hangsúlyozom, hogy ez csak egy becsült átlagos költség, és a tényleges kiadások jelentősen eltérhetnek ettől az összegtől. Érdemes alaposan megtervezni a nyaralást, összehasonlítani az árakat és ajánlatokat, valamint figyelembe venni a személyes preferenciákat és költekezési szokásokat a pontosabb költségvetés kialakításához

Mindkét országban számos szép tengerparti város és régió található, és mindkettő nagyszerű lehetőséget kínál egy családi nyaraláshoz. Az olcsóbb nyaralás függ attól, hogy pontosan melyik várost vagy régiót választjátok, milyen szolgáltatásokat és kényelmi szintet keresitek, és hogy melyik időszakban látogattok el. Általában véve, ha olcsóbb nyaralásra vágytok, érdemes a kevésbé turisztikai helyeket keresni, kerülni a főszezont, és figyelni az ajánlatokat és last-minute lehetőségeket. Számos apartman és kemping lehetőség is elérhető, ami segíthet csökkenteni a szállásköltségeket.

Az utazás előtt mindig érdemes alaposan megtervezni és kutatni a konkrét úti célokat, árakat, és az életkörülményeket, hogy az aktuális információk alapján a legjobb döntést hozzátok meg. A turisztikai irodák, online utazási oldalak és utazási fórumok segíthetnek ebben.

Pár észrevétel az olvasóinktól konkrét kérdésben, mint pl. Napernyő, napágy díja, fagyi és a Gyros ára. Több, mint 120 hozzászólást kaptunk 1 nap alatt, amiből párat megosztunk veletek. Köszönjük a sok véleményt és képeket is, amit egy galériában összeítettünk.

Nich-Regős Vivien

Mi tavaly voltunk Horváthországban (Krk) idén pedig Cipruson.
Összességében Horváthország drágább szerintem és minőségben sem adja azt mint Ciprus.
Egyébként amit még szerintem érdemes összehasonlítani és megemlíteni, az a parkolás. Cipruson kb mindenhol €3/ nap míg Horváthországban sokkal sokkal drágább!!!
 
Nikoletta Nacsa
Sem Ciprus sem Horvátország nem olcsó. Nem is tudom hirtelen, melyik volt drágább. Mondjuk Magyarország már lassan mindet hajazza
 
Szekely Endre
Napágy 2,50 euro, napernyő szintén 2,50 euro Ciprus
 
Takács Edit
A nap ágy és ernyő egész Cipruson ugyan annyi mivel az államilag meghatározott áron kell adniuk. Gyros 4.9 ahol mi ettük. Menü + üdítő 15 eur. Persze étterme válogatja.
 
Piros Gabriella
Cipruson
– mindenhol a napagy 2.5€ darabja, napernyő 2.5€ vagyis egy szett két főre 7.5€/ egész napra. Nyugtát kapsz róla és rögzítik a napágyak kódját.
– Paphoson gyros menü 17€ volt (Tortillaás vagy pitas gyros+ krumpli+ udito)
– Ayia napan a Mr Tzatzikiben 7€ gyros pitában+ 4€ krumpli+ 1.5€ udito de volt valamin menü
– fagyi a Pahit-ban 4 oriasi “kenés” (6-7 gombóc) 4.75€
– A partok mindegyike rendezett, szemetes van, nincs szét dobálva és végtelenül kedvesek
Tavaly Horvátországban Dubrovnik mellett dolgoztam egy hónapig: az éttermek túlárazottak voltak az üdítő 3 és 5 € között volt. Egy fő étel 22- 35-ig
Ha szavazni kellene akkor CIPRUS NYERT.
 
Kiss Tímea
Engem nem az árak, hanem a tenger hőfoka az, ami a Horvát tengertől eltántorított. Persze a nyugágyak árai is baromi magasak ott és inkább kövesek a partok. Szóval Cyprus mellett rengeteg érv szól. Jah és ugyanannyiból kijövök, ha kifogok egy jó repjegyet+bérelt autó, mintha Horvátba mennénk Bracra autóval.

Croatia

Lengyelné Magon Csilla

2 napágy ernyővel 20 euro/ nap, gyrost nem ettünk helyette pizza árat tudok 10-12 euro. Fagyi 2 euro, de ugye kb 2 gombócnyi adag. Vir sziget, Zadar és környéke
 
Simsikné Bozsok Krisztina
Szia, tegnap fagyiztunk Vir központi részén a Rafaelo fagyizóban. 8 nagy adag, gombóc fagyiért, ebből 2 adag tejmentes fizettünk 14 eurót.
 
Druhapolcsik Edina
Szia,
A Jadro strandon 2 napágy, napernyővel 20 euro/nap
Zadar belvárosában a legjobbra értékelt fagyizóban 9 gombóc fagyi ( 2 nagy édes tölcsérben, 1sétáló pohárban) 25 euro. ( isteni finom volt)
 
Döme Melinda Tamás Melinda
2 euró egy gomboc , 2,50 euró a csavart fagylalt.
 
Artzné Havrán Szabina
Szia
Vir szigeten a centrum közelében
A normál fagyi 2 euró/gombóc
A prémium fagyi 2, 5 euró / gombóc (különlegesebb ízűeket érinti ez a jelző)
De nagyon finom mindegyik.
 
Végül csak a számok azok, amik eldöntik azt, hogy hol olcsóbb 2023-ban nyaralni.
Egy négy tagú családnak egy hétre
Horvátországban:  1.000-2.000 euro
Cipruson:               1.500-2.500 euro
 
Tehát úgy néz ki, hogy a magyarok körében még mindig töretlenül népszerű az Adria, bár az sem elhanyagolható, hogy az utóbbi 2 évben a Cipruson nyaralók száma 47%-al nőtt.
Horvátország 500 euróval nyert, persze ez nem árverseny, mert mindenkinek megvan a maga kedvenc helye, amit semmire nem cserélne.
 
Jó pihenést és jó nyarat kívánunk!
 
 
 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek