Strapabíró fényképező a túrázó legjobb barátja – TG-5 túrateszt

Estimated read time 5 min read

 

Az Olympus Mintabolt jóvoltából az elsők között próbálhattuk ki, az Olympus legújabb akció fényképezőgépét a Tough TG-5-öt. Régóta nagy rajongója vagyok az előd modelleknek, melyek nagy népszerűségnek örvendenek, mind a snorkelezők, mind a túrázók és egyéb extrém sportot űzők körében. Mi már tavaly is egy Tough TG-4-es modellel vágtunk neki a Fjallraven vándortúrának, ahol remekül helytállt a kis kompakt masina.

 

Lengyelországi utazásunk előtt pár nappal jött a telefon, hogy ha akarjuk elvihetjük magunkkal egy rövid tesztre. Akartuk! Vittük. A részletes technikai elemzésektől megkímélnénk mindenkit. Ami a legfontosabb változás az előd modellhez képest, az a szenzor, mely felbontása némileg csökkent (14-ről 12 megapixelre), ez azonban csupa pozitív változást hozott: kevesebb képzaj, gyorsabb képkiolvasás. Ezért ez a modell már UHD (4K) felbontásban rögzít videót, illetve Full HD felbontásban a 120 kép/mp-es, HD felbontásban a 240 kép/mp-es slow-motion is elérhetővé vált. Nem semmi… Az objektív maradt a jól bevált remek f/2,0 kezdő fényerejű, de tele állásban f/4,9-ig gyengülő, 25-100mm-nek (4x opt. zoom) megfelelő gyújtótávolságú megoldásnál.

A gép megörökölte az elődmodellben is nagyszerű szolgálatot tevő extrákat úgy, mint a Timelaps videó készítés, hihetetlen makró fotós tulajdonságok, 15 méterig vízálló kialakítás, illetve a nyomásmérő, a hőmérő, GPS, WiFi és az iránytű is. Újdonság még a TG-5-ben az objektív előtti páramentes kettős üveg, így kevésbé fog bepárásodni a hirtelen hőingadozás hatására.

Ennyit a technikai részletekről. Most jöjjön a személyes vélemény: Egyszerűen nem lehet nem szeretni ezt a vadító piros színben pompázó fényképezőgépet. Szerintem sokkal szebb, mint az előd modell. Imádtuk benne a GPS-t, mellyel pontosan nyomon követhető a túránk, ill. pontosan megjelöli egy térképen, hogy az adott kép hol készült:ke_pernyo_foto_2017-07-17_18_49_43.pngAzt elkészült képeket/videókat akár azonnal át tudjuk tölteni a okos eszközünkre és onnan bárhová megoszthatjuk, feltölthetjük. Ezt a funkciót használtuk legtöbbet utunk során. Rengeteget fotóztunk, videóztunk vele földön, vízen, levegőben. Sokkal többet használtuk, mint előre gondoltuk, mivel mindenhova magunkkal tudtuk vinni és bárhol elő tudtuk venni. Nem féltünk, hogy leesik, mivel ütésálló, nem féltük tőle, hogy beázik, mivel vízálló és rossz fényviszonyok között is jó képeket tudtunk vele készíteni, mivel f/2,0 fényerős objektívvel van ellátva a kicsike. Sőt még a makró fotózást is kipróbáltuk amitől leesett az állunk (pedig a feltekerhető makró fény még nálunk sem volt):

fullsizeoutput_ffe.jpeg200x-os nagyításban:fullsizeoutput_1008.jpeg

Véleményem szerint a tavalyi modell minden apróbb hibáját sikerült kijavítani. A legfontosabb, hogy most már tényleg művészet lenne elveszíteni az objektív körüli dekorgyűrűt, amit a TG-4-en sikeresen megtettünk. Láthatóan jobb lett a képminősége és sokkal gyorsabb a processzor jelfeldolgozása. Észrevehetően gyorsabban kapcsol be és kerül üzemkész állapotba. Külön köszönet az új és módosítható művészi szűrőkért. 🙂 A 4K videó egy elvárt funkció 2017-ben, bár szerintem nem sokan élnek ennek használatával. Mindenesetre már benne van és aki akarja és tudja, használja. Viszont a 120 kép/sec FullHD videó egy szuper lehetőség a lassított felvételek szerelmeseinek.

Íme a főbb technikai paraméterek:

  • Képérzékelő: 12,1 Mpixel, 1/2,3″ BSI-CMOS
  • Érzékenység: ISO100-12800
  • Víz és ütésálló borítás, 15 méterig vízálló, 2,1 méterről ütésálló, -10°C fokig fagyásálló, 100 kg-ig nyomásálló
  • Objektív: 4x-es zoomátfogás, 25-100 mm ekv. gyújtótávolság, f/2-4,9 fényerő, 1 cm-es makró közelpont
  • átnézeti kereső nincs
  • karcsú felépítés
  • RAW formátum támogatása
  • LCD: 3″, 460e szubpixel
  • 3840×2160 pixeles videórögzítés (30 kép/mp), Full HD 120 kép/mp, HD 240 kép/mp
  • automatikus élességállítás, arcfelismerés
  • SD/SDHC/SDXC kártyahely
  • beépített Wi-Fi vezérlő és GPS vevő, nyomásmérő, hőmérő, iránytű
  • Li-ion akkumulátor (340 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
  • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

További infó a TG-5 hivatalos oldalán.

És akkor végezetül jöjjön pár kép (JPG, nyers, csak át lettek méretezve):

fullsizeoutput_1003.jpeg

fullsizeoutput_1005.jpeg

 

 

Verdikt és további infó: 
Olympus Tough TG-5 digitális fényképezőgép
Ár: 149.900 Ft 
Pont: 9/10 
Ár/érték arány: 8/10
Garancia: 3 év
Vásárlás helye: Olympus Mintabolt
Külön köszönet az Olympus munkatársainak a sok segítségért!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek