Lamax W9.1 teszt

Estimated read time 8 min read

Kezünkbe került a Lamax W9.1 a  W széria második generációja, ami már szinte mindenben más az előző Lamax sportkamerákhoz képest.

Már a doboz is nagyon figyelemre méltó. A vevőket ez biztosan megfogja és azonnal azt mondják az érdeklődők, hogy „Azt a zöldes dobozost megnézhetném?” Igen,  ezzel én is így voltam, habár hozzá kell tenni, hogy sok újdonságot már nem találhatunk, mivel lassan a könyökünkön jön ki a sok sport kamera tesztelés és csak akkor zsongunk be ha valami nagyon jó. 

A doboz, amiről beszéltem

 

 

Szerintetek is szép?

Amúgy nem mellesleg olyan masszív a doboz, hogy akár egy személyautó is átmehetne rajta. Körben a dobozon rengeteg információt találunk, amiről később írok is, de most jobban a doboz tartalma, vagyis a Lamax W9.1 érdekel.

 

 

Tele van mindenfélével a doboz. Lamaxéknál ez nem újdonság, mert náluk ha egyszer kibontasz valamit, akkor azt vissza nem pakolod úgy tele rakják mindennel. Persze ezek engem most nem érdekelnek, hanem csak a Lamax W9.1!

 

 

 

Tokkal-vonóval! Akarom mondani tokkal és tok nélkül!

 

 

Annyira új az élmény, hogy még a fóliát sem szedtem le. Gyorsan körbe is fotóztam nagy örömmel és reménykedtem, hogy van egy kis energy az akkumlátorban és nem a töltéssel kell kezdeni.

Akkor egy kis galéria.

 

 

Van egy kis gond! Elfelejtettem a sok kis kiegészítőt lefotózni, de a lusta embernek van megoldása, mármint nekem. Kattintsatok IDE a forgalmazó oldalára és ott meg tudjátok nézni. Általában olyan 20-22 dolgot kapunk a Lamaxtól a kamerákhoz, ha náluk tesszük le a voksunkat. A W9.1-hez egy nagyobb hangvételt igénylő kiegészítő a csukópánt, amiről tudunk fotót és videót is indítani, vagy éppen megállítani. Mikor kell ez? Pl amikor nem elérhető távolságban van a kamera, mert éppen a bukó tetején, vagy a SUP orrán van rögzítve. Extrém sportokhoz kitalált termék ez és ennek megfelelően jól átgondolt. 

Tartozékok a dobozban

  • LAMAX W9.1 akciókamera
  • Vízálló tok – akár 40 m-ig használható
  • Vízálló távirányító
  • Mini tripod
  • Akku
  • 2× öntapadó tartó – sima felületre történő felszereléshez (sisak, motorháztető)
  • Fast plug-in – gyors bepattintáshoz a tartóba
  • J-mount – gyors bekattintás kiemeléssel
  • Csőfogó – például kormányra szereléshez
  • 3-axis connector – tetszőleges irányú rögzítéshez
  • Rögzítő kötések – tetszőleges helyre rögzítéshez
  • 2× 3M matrica – az öntapadós tartó újbóli rögzítéséhez
  • Összehúzó acélhuzal – biztos rögzítéséhez
  • Állvány adapter
  • Állvány szűkítő
  • Mikro USB-kábel – kameratöltéshez
  • Mikroszálas törlőkendő
  • Használati és biztonsági útmutató

Mindenre is Jó!

Fotózásra és videózásra is kipróbáltam, de még selfie üzemmód is van benne, szóval az utazáskor simán tudunk magunkról felvételek készíteni és az első kijelzőn látjuk magunkat. Igaz, ennek a felbontása és sebessége gyengébb, mint a hátlapi kijelzőnek, de kit érdekel, legalább nem vakon készítjük az influenszer anyagainkat, amit wifin azonnal meg is oszthatunk a saját Lamax applikáció segítségével.

 

 

Még nem nagyon teszteltem, de magtaláltam a kamera, vagyis számomra gyenge pontot. Nem is gyenge, inkább erős! Az akkumlátor és a töltőnyílás ajtaját olyan nehéz kinyitni, hogy az megér egy misét. Vagyis előtte egy imát. Alig bírtam kinyitni olyan passzos. Eltörni nem fog az 100%, mert masszív nagyon.

 

 

A fedeleken van egy-egy kis szögletes gomb, amit be kell nyomni és benyomva tartva a csúszó fedelet eltolni. Így kinyílik, de nem könnyen. Persze lehet, hogy a századik nyitásnál már könnyebb lesz, de most nagyon nem az még. Tudom kell, hogy passzos legyen, de ez szerintem már sok. Ja azt nem is mondtam, hogy az elődje a W9 is és ez is a W9.1 is tok nélkül is vízálló. Dikk’ ahogy sokan mondanák! Tok nélkül is olyan 12 méter mélységig. Bírná ez tovább is és nem roppanna össze, csak a víznyomástól a gombok benyomódnak és egyszerűen kikapcsol, vagy lefagy a folyamatosan benyomott összes gombtól. Na ez jó összeszedetlen mondat volt. Lényeg, hogy strandolhatunk és búvárkodhatunk is akár tok nélkül. Ilyenkor a hang sokkal tökéletesebb, mint tokba zárt állapotában, persze a lencse sérülékenyebb is. 

Egy régebbi tesztünkön a W9-et megfürdettük, ha érdekel, nézd meg!

Az első próba a töltés után egy egyszerű Time Lapse 5 másodperces köztes idő beállítással történt 1080p -ben. Persze lehetett volna 4K 30fps is, de nem győztem volna a micro SD kártyákat cserélgetni, mert egy Time Lapse videó elég nagy memoria igényű. Kipróbáltam azt is és észrevehetően részletgazdagabb, de maradtam a Full HD mellett. Így is egy egész nap ráment, mire elkészült az anyag. A kamera természetesen összefűzi a készült többszáz képet és mi már a kártyáról videót mentünk le. 

 

Kérdés lehet, hogy hogyan készült a videó, amikor kb 1,5h az akksi üzemideje. Nem lehet menet közben akksit cserélni, mert akkor a videó és a kamera beállítás elmozdul. A  megoldás egy egyszerű power bank, amit csak a töltőnyílásba kell csatlakoztatni és kész. Akár hálózati töltővel, vagy Power Bankról is működik. Bárhol hagyhatod és szépen dolgozik magától a beállított értékeknek megfelelően. Én nem állítottam rekeszt, ISO értéket, sőt semmit. Automata módban ment a kamera. Lehetett volna jobb is, de ez az első ilyen anyag a Lamax W9.1 kamerával.

 

 

A dobozban volt ez a kis tripod. Bevallom paráztam, hogy a szél lefújja az erkélyről, de tapadt, mintha kötelező lenne. A képen látszik, hogy a talpakon van kis recés gumi, aminek köszönhető a biztos tapadás. A videón látszik, hogy volt szélmozgás rendesen.

 

A kamera paraméterei

LCD2” érintő TFT LCD
Elülső 1.4” TFT LCD
VízállóságVízálló tok nélkül akár 12 méterig
Akár 40 m vízálló tokban
Videó felbontás4K –3840×2160 60 fps (interpolált)
4K –3840×2160 30 fps (natív)
30 fps esetén 2.7K – 2704×1520
1080p – 1920×1080 akár 120 fps
240 fps esetén 720p – 1280×720
Videó formátumMOV formátum, H.264 tömörítés
Fénykép formátumJPG
Fénykép felbontásakár 20 Mpx
MemóriaAkár 128 GB Micro SD (minimális sebesség UHS-I U3)
CsatlakoztathatóságWiFi, micro USB, micro HDMI
Akku kapacitás1350 mAh
Akku élettartam120 perc (1080p videofelvétel esetén)
Méretek64 × 42 × 32 mm
Súly127 g
FunkciókMAXsmooth stabilizálás, WiFi, automatikus time-lapse, lassított videó, gyorsított videó, halszem korrekció, sorozatkép, időzítő, hosszú expozíció, szélzaj csökkentés, ciklikus felvétel-készítés, kézi expozíció-beállítás, videó színbeállítás, magyar menü, hálózat frekvencia beállítása, kreatív módok, dátum és idő videóban, automatikus kikapcsolás, bekapcsolás utáni automatikus felvételkészítés, képernyővédő
Kompatibilis tartozékokStandard akciókamera tartozékok, 1/4” állványcsavaros kiegészítők

 

A kamera tud slowmoution felvételeket is és kapaszkodni.. 20 megapixeles képeket. 

A menü nagyon egyszerű, érintőképernyős és teljesen magyar, vagyis van választható magyar opció is.

Az eddigi legjobb Lamax sportkamera, ami a kezembe került. Az ára sem egetverően magas ( plusz most le van értékelve felére) annak tudatában, hogy tok nélkül vízálló és hangot is tudunk rögzíteni, sőt gyorsan szaladó, vagy lassan szaladó felhőket videózni 20 megapixel és 4K felbontásban, de kezdő influenszer kamerának is teljesen jó! Az elején még azt írtam, hogy a könyökömön jön ki a sok sport kamera tesztelés. Most a W9.1-nél nem így volt. Szerettem nagyon!

Szóval ez az, amit nem adnék vissza a Lamaxnak, mert már lebeszéltem egy helikopter vezetést, szóval oda csak valami hiper cuccot vinnék magammal, a Lamax W9.1 pedig nagyon az!

 

 

 

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek