RAHT 5220 SET Akkus sövényvágó

Estimated read time 5 min read

  De jó nekünk, itt van a RAHT 5220 SET Akkus sövényvágó! Itt a tavasz nyomás a kertbe!

 

Mint tudjátok mindig a csomagolással kezdjük. Most sincs ez máskét. Ha a Raht 5220 sövényvágó csomagolását kell megfogalmazni, akkor azt nagyon könnyen meg tudom tenni, mert egyszerű, mint a fa ék. Erre aztán semmi energiát nem fordítottak. Lötyög-zörög a dobozban és olyan, mintha kétszer akkora lenne a doboz, mint maga a termék. Viszont pozitívum volt, hogy üzemkészen összerakva van a dobozban. Az akksi töltést kivéve persze.

 

 

Az akkumlátort feltettem a töltőre és alig vártam, hogy mehessek ki a kertbe. Ami most jó volt, hogy kb. 10 perc alatt fel is töltődött, mert szerencsére nem volt lemerülve a dobozban. Azért körbe néztem addig a sövényvágót, kell e bele olaj, vagy valami más esetleg. Az ollószerű pengéket egy műanyag burkolat védi, amit egyszerűen le lehet húzni. 

 

 

 

 

 

Végre jöhet a munka!

 

Olyan jó, hogy nem függök semmi kábeltől és még csak nem is töröm meg a hétvégi csendet. 

 

 

 

A vágóél hasznos hossza 520 mm, gondolom ezért is a névben az utalás az 5220-ra. A max vágási átmérő a leírások szerint 15mm és összesen akksival 2,3 kg. Nem nehéz egyáltalán, főleg, hogy az üzemideje 35 perc körül van. Utána pihenés és egy sör, majd újra 35 perc sövény formálás. Na de lehet ez csak valami költői túlzás és csak 20 percet megy, vagy annyit sem. Puding próbája az evés, na ugrás „enni”!

Ja nem, idenézzetek mekkora már. A két képen látszik, hogy a markolat elforgatható, hogy horizontális, vagy vertikális vágást szeretnénk. Tök menő, ez nekem nagyon tetszik. 

 

 

A vágás hasonlóan más gépekhez, biztonsági kapcsolós, szóval véletlenül sem tudjuk elindítani, csak ha egyszerre két kapcsolót nyomunk. A vágás nem olyan, hogy felbőg az elektromos motor és valami kuplung útján adja át a lehajtást a pengéknek, hanem pulzáló mozgással lüktetve ollózik. Olyan a hangja, mint a géppuskának sorozat lövő módban, csak ez sokkal halkabb. Mondom sokkal! Alig van hangja, annak is a nagy része a pengék ide-oda mozgásának a hangja. Hoppá, azért az ollókat be olajozhattam volna… hupsz. Legfeljebb majd nem mondom el a forgalmazónak.

Tesztelőként elsőnek a kiszáradt sövény alsó részének ugrottam, ahol még 2cm-es ágak is voltak. Persze állítólag csak 1,5 cm amit  lehet vele vágni. Vitte gond nélkül úgy, hogy nem volt fordulat vesztés, vagy akár a terhelés miatt más hangja.

 

 

 

Már teljesen be volt nőve a kerítésig a bokor, de most adtam neki, mint „hülyegyerek” a kiszínezőnek! A vágás valóban élvezetes és az meg pláne jó, hogy szinte síri csendben. Hátránya, hogy takarítani is kell a munka után, ami annyira azért nem tetszik.  Na de van mit szépíteni és ez most a legfontosabb!

 

 

Teljesen benőtt a falig és gondoltam kicsit szépítek rajta, de nem olyan vadak módjára, csak annyira, amennyire szükséges. Nagyon könnyű dolgom volt itt már, mert csak a bokor alsó részén voltak élettelen száraz ágak. Az élő sövény ágakat úgy viszi, mint kés a vajat.

 

 

Nagyon belendültem és csak vágtam amit lehet a ház előtt. Állítólag 35 perc az üzemidő, de én kb. egy órát játszadoztam és nem merült le. Persze nem egyfolytában húztam a gázt, hanem szakaszosan, de nem merült le.

 

 

A kis kerek bokor kész is lett és annyira nem is csúnya, szóval lehetnék akár sövény szobrász is.

A Raht 5200-as simán dolgozott és semmi panaszom nem lehet rá, hacsak, hogy meg is kellene takarítani, de ezt most nem fogom, mert kölcsön adom másnak is tesztelni. A pengéket azért legközelebb már be fogom olajozni, mert egyrészt jó volna ha nem kopna, másrészt pedig talán meg is veszem!

 

 

 Az ára 30 gurtni, akarom mondani 29.900 Ft és ezért 4 év garit is adnak! Ha nagyon gatya lenne a minőség, akkor az egy év is visítana, de a 4 az már több, mint biztonság!

A Kert-Ész rovatunk támogatója a Raht5220 forgalmazója az eMaki.hu, akitől ezt a terméket is könnyedén megszereztük a teszt cikk megjelenése miatt!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek