A 20.000 Ft-os láncfűrész-MTD teszt

Estimated read time 7 min read

Már a címmel ellőttem azt a poént (20 ezres láncfűrész), amivel én most szembesültem, vagyis a teszt végén. Az MTD ECS2000/40 elektromos láncfűrészt próbáltuk ki és az alábbi véleményünk a valóság torzításmentes tükörképe.

 

MTD ECS2000/40

A készülék nevében a 2000 a teljesítmény(2000Watt) a /40 pedig a láncvezető hosszúsága, de igazából a hasznos vágási méret, vagyis 40cm.

 

A láncfűrész doboza egy nagy „L” formát mutat, vagyis egyszerű halandóként azt gondoltam, hogy ezért nem is kell majd semmit össze szerelni rajta, csak a hálózatba dugom „oszt gól”!

 

 

Tévedtem. Van itt két csomag papír (garancia levél, használati utasítás), külön a láncvezető, kis csomagban a lánc és a láncvédő tok mellett egy kulcs az összeszereléshez, valamint maga az elektromos MTD fűrész a maga tűzpiros valójában.

Az összeszerelés nem egy ördöglakat, szóval le kell venni az oldalsó fekete láncvédő burkolatot és utána már csak a láncvezetőt és a láncot kell föltenni. Amikor kellően megfeszítettem a láncot (a láncfeszítő csavar közvetlen a láncvezető mellett van), utána csak az olaj hiányzott. Ez nekem volt, mert jó tesztelő lévén minden is van otthon. De ha nektek nincs, akkor bármelyik kertészeti üzletben, vagy benzinkúton tudtok venni egyszerű lánckenő olajat. Ezt kell a tartályba önteni. Ha ezt elfelejtitek, vagy menet közben kifogy, akkor a láncnak annyi, de még a láncvezető is bemaródik, szóval inkább többször ellenőrizzük, minthogy üresen dolgozzunk vele.

 

 

Tehát kb 1500Ft-ért már vehetünk láncolajat és már a címben említett 20 ezres fűrészünk munkára készen eléri a 22-23 ezret. Én akkor mondanám, hogy ajándék ennyiért, ha egy évet kibír egy átlagos kertes házban, vagy legalábbis egy-két nagyobb munkát, vagy két combosabb fát föl tudunk vele dolgozni és nem kell fizetni szakembereknek. De talán az sem utolsó, ha a vízparti telkünkön nem a benzines láncfűrészt „ordíttatjuk” és a pihenni vágyó addig jó szomszédok ellenségé válnak. Persze ennek is van hangja rendesen, de mégsem olyan, mint a robbanómotorosé.

 

Az MTD ECS 2000/40 Elektromos láncfűrész jellemzői:

  • Teljesítmény: 2000 W
  • Lánc: 3/8 °
  • Olaj tartály kapacitása: 0,2 l
  • Penge hossza: 40 cm
  • Motor típusa: 230 V, 50 Hz
  • Súly: 3,96 kg
  • Méret: 51 cm x 20 cm x 29 cm

Az összerakás után elsőként vékonyabb ágakat vágtam és pár vágás után ellenőriztem a lánc feszességét. Ezt majd Ti is tegyétek így, mivel az új lánc, hiába minőségi, de első pár alkalommal elég nagyot nyúlik. Utána persze beáll és sokáig használhatjuk.

 

Nagyon jó a fűrész féke. Azonnal megáll amikor a gombot, vagy a biztonsági kart elengedjük. Nem lassul, hanem megáll azonnal. Nem inditható a gép ha nem fogjuk mindkét kezünkkel. A biztonság a legfontosabb ezt ugye mindenki belátja. A vékonyabb ágak után azért belevágtam a munka keményebb részébe. Nem csak gyümölcsfát, hanem akácfát is vágtam. Na az aztán combos, szóval dolgozott a fűrész. Közben akkor még nem tudtam, hogy milyen árkategóriát kévisel a termék, így én olyan 40-50 ezerre tippeltem.

Megér ez 40-50 ezret! Inkább vegyünk ilyet, minthogy kézzel fűrészeljünk egész nap, vagy valakinek fizessünk egy csomó pénzt. Így én azt gondoltam kb. ennyi lehet az ára.

Na de jó szerszámmal élmény dolgozni, és így volt ez az MTD ECS 2000/40 -es láncfűrésszel is, míg nem segítségem jött!

A segítség nem más volt, mint egy kis süni. Megnézte mit csinálok és megállapítva, hogy nem tud segíteni, sőt egy pirosalma sincs a környéken, nemes egyszerűséggel tovább állt.

 

 

Tehát összevágtam egy adag fát és jöhetett egy kb 12-15 éves combos akácfa. Bevallom ez olyan volt a 40 cm-es vágóhosszúságnak, mint amikor 19-re húzunk lapot.

 

 

 

Na de megoldottam ezt is az MTD-vel. Nem mondom, hogy könnyű volt, mert két irányból is kellett vágni, de ami leginkább a fűrész mellett szólt, hogy a teljesítmény menet közben nem csökkent és mivel könnyű a fűrész, így a kezem sem állt ki a sok vágás miatt.

Az akácfa volt a nap legnehezebb része, mert az olyan kemény volt, mint az üveg. Minden tervezett munkát elvégeztem, a 20 ezres MTD kibírta, habár kételkedtem a sok műanyag láttán. Azután beugrott, hogy kb 8 évig gyűrtem egy MTD fűnyírót és soha semmi baja nem volt, pedig már én is használtan vettem anno.

Ha így belegondolok, hogy a 20 ezres MTD láncfűrész két ilyen „gyilkos” napot kibír, akkor már megéri az árát. Én csak egy napig gyűrtem és meg is voltam vele elégedve. Talán egy negatívum van az egész nappal kapcsolatban, mégpedig, hogy jó házigazdaként megróbáltam olyanná varázsolni, mint amikor még szűz új volt. 1 óra tisztogatás után feladtam, mert ami használt az használt és sosem lesz vadi új. A láncvezetőn lettek kopások, vagyis a felirat kopott meg. Más nem történt, ha csak annyi nem, hogy bejárattam a láncot és a 2000 wattos MTD motort.

Elektromos MTD VS akácfa 1:0!

 

Nekem nem kell már bizonyítania az MTD-nek, mert egymás után pozitívan csalódom benne. Legyen az fűkasza, fűnyíró, vagy éppen ez a láncfűrész. Már a sok műanyag rész sem zavart, pedig az elején nagyon tartottam ettől, hiszen lassan már minden műanyag.

Ezután jött a cikk írása és gondoltam megnéztem az árát, ekkor döbbentem rá, hogy az általam bekalibrált 40-50 ezres MTD ár csak 20 ezer Ft!

20 ezerért MTD?

Akkor most megéri, vagy megéri?

Nincs több kérdésem!

A piros kis teszt szörnyeteget az eMaki webáruháztól kaptuk!

További részletek, infók a forgalmazó oldalán, erre a szövegre kattintva!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek