Lauben vákumos robot porszívó

Estimated read time 6 min read

Nem magától jött, hanem az egyik futár hozta a Lauben LBNRV26BB típusú robot porszívót, amit hamarjában fel is vettünk állományba, mint a Tesztvilág újdonsült takarítónőjét. Ahogyan azt szoktuk nekiláttunk a kicsomagolásnak. Nem lepődtem meg, mert az fogadott, amire vártam. Középen a robotporszívó test, mellette a töltő, dokkoló, tartalék por filter és tartalék kefék. 

A porszívó nagyon szép lakkfekete, bár pont ezért nehéz volt lefényképezni nektek, mert minden visszatükröződik benne, leginkább az én fejem és a fényképező. Így neki kellett állnom profibbra venni a dolgot és minőségi termékfotókat készíteni. Na de még a beüzemelés előtt, amikor még pormentes a kolléga nő

 

A Lauben vákuumos robotporszívó méreteiben nagyjából ugyan akkora, mint más gyártók porszívója. Magasságban és átmérőben egyaránt. Gondolom ez a méret az, aminél bátran szabadjára engedhetjük a járgányt. Sok porszívó úgy működik, hogy az első alkalommal a teljes feltöltés után körbe néz a szobában és ezzel feltérképezi azt. Ilyenkor elraktároz mindent a memóriájában. Merre van a váza, merre van a szekrény, az ágy és a töltésre használatos dokkoló pontos helye. Ennél a feltérképezésnél ne is keressünk logikát, mármint a robot mozgásában, mert tutira nem találunk. Számunkra érthetetlen módon mindent megnéz többször is, mint egy kisgyerek a színes játékokat. Biztos ez is játék a robotnak, mint maga a takarítás. A teszt porszívó „kirándulós” programja még kérdés, hiszen a beindításnál nem tartunk.

Mitől másabb a Lauben robot?

A porszívó más, mint sok más társa, vagyis azok, amiket mi a Tesztvilágnál eddig teszteltünk. Általában ezek csak kis kör kefékkel és egy összegyűjtő spirális kefével működnek. Az első forgó kefék a koszt, port, kutyaszőrt stb. a takarítógép közepe felé seprik, majd ezt a hosszanti nagy spirális kefe összeszedi és a porszívóban összegyűjti. Itt más a helyzet a LAUBEN robotporszívónál, mert a hagyományos porszívó elvén vákuum képződik a robot alján és nem csak a nagyobb felseperhető szennyeződések kerülnek a „puttonyba, hanem a por is. A kilépő levegő pedig egy filteren keresztül visszatér a környezetbe. Vagyis, ez egy vákuumos és lapos kis porszívós kefegép. Pont mint az utcaseprő autók, csak ide nem kell sofőr, hanem egy applikáció vagy a fotelből távirányítóval kezelhető design takarítónő, ami ha lemerül hazatér a dokkolóba. Ahogy én emlékszem, olyan 45-50 perc után „hazatért”.

 

A töltés után persze ismét hadra fogható, hacsak nem kell a gyomrát kiüríteni a sok szeméttől, amit addig összegyűjtött. A szemét tárolót egy kattintással ki lehet húzni a porszívó testéből és a tároló ketté nyílik, mint egy könyv, így annak a kiürítése egyszerű. Meglepődtem én is, hogy mennyi mindent összeszedett. Nem hangos üzem közben, habár plusz zaj a porszívós hang. Ha pl átmegy a takarítógép a másik szobába, mert mondjuk úgy tartja kedve, akkor simán lehet TV-t nézni is és nem zavar. Azért a padlón lévő kábelek, rádió, TV, telefon, hosszabbító kombó azért zavarba tudja hozni, mert nem találja a kiutat. Szóval jobb ha ezt eltesszük, vagy rátesszük valamire, amit nem ér el. Nem ránt le és nem tép ki semmit a konnektorból, tehát nem kell parázni, én csak azért írom le, mert ez a dolgom. Egyébként a porszívó test elején lévő „pofonfogó” nagyon érzékeny és semmit nem borít fel és nem tesz tönkre a Lauben gép. 

Hamar meg lehet szeretni, ha pedig szobakutyánk van, akkor jó ha előtte bemutatjuk neki az eszközt, mert egyébként nagy háborúra számíthatunk, hiszen a kutyánk azt gondolhatja, hogy új családi kedvenc lépett a helyére.

Amikor végez a munkával a Lauben, akkor nemes egyszerűséggel hazamegy a dokkolóra és kipiheni a fáradalmait, hogy egy gyors töltés után ismét nekivágjon a lakásnak. A készülékhez tartozik egy egész jó applikáció, amivel mindent személyre tudunk szabni, tehát amikor nem vagyunk otthon, akkor is teheti a dolgát a gép és nem vagyunk neki útban. Ja majdnem elfelejtettem, hogy a kerekei gumírozottak és nagy körmök vannak rajta, így gond nélkül átmászik a küszöbön, szóval a bejárati ajtót ne hagyjuk kinyitva, mert elkóborol a kis takarítónőnk. 

 

A robotunk távirányítójába 2 db AA-s elem kell és működik is, habár elég nehezen tudtam az elemeket belepattintani a helyére, kb. azt hittem eltörik az elemtartó, de végül csak kibírta. Az elemet meg nem nagyon kell cserélgetni, mert amikor kikapcsoljuk a Lauben robotporszívót, akkor a távszabályzó is bealszik és semmit nem mutat feleslegesen.  A porszívó nem mellesleg elég minőségi anyagokból és masszív összerakással büszkélkedhet.  Ami nekem nem tetszik és ez most a kötekedős rész, hogy a lakkfekete felületen, vagyis a porszívó tetején minden apró kéznyom meglátszik és olyan, mintha egy nagy zsírpacni lenne. Ettől függetlenül feldobta a napunkat ez a szerkezet és örültünk, hogy úgy takarítunk, hogy közben ez a teszt cikk készül. 

Ja és majdnem el is felejtettem, ha ezt a gépet teszt után megtartanánk, vagy megvennénk, vagy megnyernénk, akkor tuti a lakkfekete tükröződő tetejét leragasztanám egy méretre készített matricával és akkor már nem Lauben, hanem a robotporszívók Star Wars, Millennium Falcon űrsiklója lenne!

 

 

A Lauben robotporszívót az EMaki webáruház biztosította!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek