Scheppach Air Force 3

Estimated read time 4 min read

A Scheppach hazai forgalmazójától kaptunk egy kompresszort tesztre, mégpedig az Air Force 3-as típust.

 Ez egy kis otthoni kompresszor, ami a ház körüli igényeket hivatott kiszolgálni. Pl. kerítésfestés, autó kerekeinek felpumpálása, de akár az eltelítődött porszívónkat is ki lehet ezzel tisztítani. 

 

 

 

A teszt termék egy olaj nélküli koffer méretű szerkezet. Nem nehéz, mert 5 kg sincs az egész. A kompresszor burkolata mindkét oldalon üreges.

 

 

Ezekben az üregekben, de nevezhetjük tárolónak is,(mert valójában arra szolgál) tarthatjuk a hálózati betáp kábelt és a kompresszor kiegészítőket. Spiráltömlő, kerék fújót, amin van nyomásmérő óra és rengeteg kiegészítő a motor szeleptől a gumimatrac, vagy éppen a gumicsónakig.

 

 

 

 

A Scheppach kompresszor 8 bar teljesítménye meglepően magasnak tűnik a méreteihez mérten, hiszen ha levonjuk képzeletben a két oldalsó tároló méreteket, akkor alig marad a motornak hely. Jó hír az, hogy nem olajos a kompresszor, vagyis nem kell figyelnünk az olajcserére sem. Maga a kompresszor egy egyszerű világítós billenő kapcsolóval indítható. Nincs is rajta semmi más lehetőség, de nyomásszabályzó, vagy víz leválasztó sem. Ezeket vegye meg az, akinek szüksége van rá, mert a pumpálásokhoz nem nagyon kell, sőt! A kompresszort mi nem próbáltuk levegős barkácsgépekkel, mint pl. fűrésszel, polírozó géppel, vagy éppen szögbelövővel. Ennek ellenére a 8 bár nyomás elég ezeknek, sőt van ami 2-3 bar-al is megelégszik. A fényező pisztoly pl, amivel kerítést is festhetünk ha úgy tartja kedvünk.

 

 

 

A kompresszor márka, a Scheppach számomra ismeretlen, de lehet csak azért, mert nem mozgok mostanában a barkácsolás terén. Beindítva az Air Force3 közepesen hangos. Ha nem fektetjük le az oldalán lévő 4 gumitalpra, akkor bizony a rezgéstől hamar elszalad és csak kapkodhatunk mindent össze. Fektetve persze már kezes bárány és ha használjuk a kompresszort, akkor el is csendesedik, hiszen nem erőlködik a motor és tolja a levegőt szabadon.

 

 

A méretei miatt nincs belső légtartály, kvázi nem lehet tárolni az összesűrített levegőt. Addig van nagynyomású levegőnk, amíg zakatol a kompresszor. Leállítás után a levegő áramlás is megáll. A kompresszorokban van egy biztonsági szelep, gondolom ebben is, ami arra hivatott, hogyha kevesebb levegőt használunk, mint amennyit a kompresszor termel, akkor egy szelep lefúj. Tehát nem pukkan szét semmi. Ami tetszik benne, hogy nem látunk semmit, szóval olyan kompakt. Jól néz ki és simán be lehet tenni a polc alá a garázsba. Munkára fogtam és a kerék pumpával a levegőt fújtam, miközben megpróbáltam lefogni a nyomást. Nagyon erős a kompresszor, pedig csak 1100 Watt teljesítményű a motor.

 

 

Persze érezhető egy kis motor fordulatvesztés, de hogy is lenne máshogy terhelés alatt. A Scheppach kompresszor német gyártmány, szóval ha jól össze van rakva, akkor hosszú évekig jól muzsikálhat, hiszen egy bicaj, vagy akár egy autó kerék felpumpálásához is csak pár másodperc üzem szükséges. Persze más a helyzet, amikor valaki naponta használja, mert a kompaktságának köszönhetően akár a klíma tisztító szakember is könnyen felviszi a negyedik emeletre. Minden esetre a kis méretében van a termék ereje és a 8 bar maximum teljesítményben. Más meg ugye minek?

A 23-25.000 Ft körüli ára pedig elfogadható egy ilyen kis kofferért!  Ja és itt tudod megvenni!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek