Maja, aki elűzi a félelmet-Varta lámpa a gyerekeknek

Estimated read time 5 min read

Maja lámpa, hogy a gyerekek ne féljenek a sötétben!

Akinek pici a gyereke az nagyon jól tudja, hogy milyen nehéz elaltatni és utána eltölteni egy nyugodt estét a szeretteink társaságában. Igen a gyerekek képzelőereje, fantáziája csodálatra méltó, de amikor ez egy fárasztó nap után este kilenckor csúcsosodik, akkor nincs mit tenni.

Ha csak elő nem kerül a Varta gyerekeknek forgalmazott éjjeli lámpája.

Maja a méhecske.

Egyszerű AA-s elemmel életre kelthetjük a kis méhecskét és ezzel együtt gyerekeink nyugalmát is. Igen működik!

A fénye megnyuktató és csak annyira erős, hogy azért lásson a gyerkőc a szobában, de közben el is tudjon aludni.

Miért félnek a gyerekek a sötétben?

 

A legfontosabb tudnunk, hogy a félelem teljesen természetes dolog. Kisebb és nagyobb gyermekek, de még felnőttek is félhetnek a sötétben, fontos, azonban, hogy a félelemnek nem szabad túlzott teret adni, fóbiává nőhet.

Amikor gyermekünk növekszik, óhatatlanul elkövetkezik egy korszak, amikor elkezdenek félni a sötétben. Ez természetes folyamat, a gyermeki képzelet fejlődésével a fantázia intenzívebbé válásával. Ez a fajta félelem már kétéves korban megjelenhet, de van olyan gyermek, akinél csak 6-7 éves korban jelentkezik.
Kevesen tudják, hogy a sötétségtől való félelem ritkán múlik el és jelen van serdülő, sőt egyetemista korban is. A lányok esetében a félelem gyakoribb és erőteljesebb, ami biológiai, vagy szocializációs eredetű.

A Pécsi Egyetemen Kopcsó Krisztina OTDK dolgozatában foglalkozott a kérdéssel, és megállapította, hogy a sötétségtől való félelem nem minden esetben választható el a szorongástól sem, amely mögött önértékelési problémák, vagy szülő-gyermek kapcsolati gondok is meghúzódhatnak. Az ilyen eredetű problémák gyakran előrevetítik a későbbi depresszió kialakulását is.

Szerencsére azonban a félelem, a legtöbb esetben megmarad félelemnek. Ebben fontos szerepe van a szülőnek is, így a harmonikus családi viszonyok kiemelkedő fontosságúak. Nagyon fontos, hogy a szülő sose bántsa, vagy kicsinyelje le gyermeke félelmeit, inkább próbálja meg azokat enyhíteni. Ezt lehet egy anyai öleléssel enyhíteni kisgyermek korban, de ha a gyermek elég érett rá, akkor megpróbálkozhatunk a félelem kibeszélésével is.

Ha a gyermek igényli kapcsoljuk fel a villanyt, mutassuk meg neki, hogy nincs alapja a félelmeinek, és soha ne erőltessük, hogy világítás nélküli sötét szobában aludjon csak azért, hogy szembenézzen a félelmeivel.

A szakemberek között egyelőre komoly vita van arról, hogy az éjszakai világítás használata mennyire szerencsés. Egyrészt megnyugtathatja a gyermeket, de vannak hátrányai is. A legfrissebb kutatások szerint az éjszakai fény, még a legminimálisabb mértékben is, de megzavarhatja a szervezet melatonin termelését, ami rossz alváshoz, depresszióhoz, súlyosabb esetben akár a daganatkockázat növekedéséhez is vezethet.

Természetesen ezek a legrosszabb forgatókönyvek, de érdemes tudni róluk. Ma már számos olyan világítástechnikai megoldás van, amellyel fényt biztosíthatunk gyermekünknek, de a melatonitermelés képződését sem gátoljuk. ilyenek például a mozgásérzékelős irányfények, amelyek akkor kapcsolódnak be, ha a gyermek megmozdul, vagy felkel, így bármikor tud fényt teremteni a sötét szobában gyermekünk, de alvás közben ezek a lámpák nem égnek, és nem zavarják a pihenést.

És természetesen érdemes arra is odafigyelni, hogy gyermekünk nap, mint nap milyen műsorokat néz a televízióban, vagy éppen milyen meséket olvas. Az ott látottak alapvető okai lehetnek a sötétségtől való félelemnek, mert gyakran a gyermek még nem képes értelmezni a látottakat, és így a legártatlanabb dolgok is szorongást kelthetnek bennük. (forrás:infoesztergom.hu) Ezek szerint a VARTA ezt nagyon kitalálta, vagyis keresett egy rést a pajzson, hogy ne csak mi felnőttek, hanem a gyerekek is tudjanak aludni.

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek