Szájszárazság elleni tablettát teszteltünk

Estimated read time 4 min read

Éjszakánként, főleg télen, mindig is problémát okozott nekem a szájszárazság. Egy tízemeletes panelház 8. emeletén főleg fűtésszezonban nagyon kiszárad a levegő, ami engem főleg éjszakánként zavar. Alkalmanként akár háromszor is felébredek, és sajnos sokszor nehezen tudok visszaaludni. Párologtató készülékekkel történő próbálkozásaim pedig sajnos rendre kudarcot vallottak: vagy túl hangosak voltak, vagy annyira világítottak, hogy az egész szoba fényárban úszott. Már épp kezdtem megszokni, hogy nem fogok megoldást találni a problémára, amikor is megismerkedtem a XyliMelts nevű tablettával…

XyliMelts01_TesztvilágA XyliMelts egy xylitolt tartalmazó adhezív tabletta, amely enyhíti a szájszárazság kellemetlen tüneteit, nappal és éjszaka egyaránt. Ez tulajdonképpen egy kis kétszínű korong, amelyet a szájpadlásra vagy az ínyünkre kell tapasztani. A nyállal érintkezve a xylithol és a cellulóz gumi hatóanyagai lassan oldódnak a szájban. Növelik a nyáltermelést, így hidratálja és bevonatot képez a szájban egy nyugtató, síkosító réteggel.

 

Nappal nemcsak szájszárazság ellen jó, de például a rossz szájszag vagy szájíz ellen is kiváló, mert amíg fel nem oldódik, folyamatos, enyhén mentolos ízt érezhetünk. Használata nagyon egyszerű, a sötétebbik felét rá kell tapasztani a külső ínyünkre a fog felett (ajánlott hátrébb a zápfognál, mert így nem észrevehető) pár másodpercig odanyomni, és ott is marad. Ahogyan folyamatosan oldódik fel, úgy biztosítja a védelmet a lepedék, a fogszuvasodás, a kellemetlen szájszag és szájszárazság ellen. Egy tabletta nappal kb. 4 óráig tart, használatát én az étkezések között javasolnám, mert az ételek ízét megváltoztatja, magyarul szólva bármit is eszünk, annak mentolos íze lesz. Inni viszont bátran lehet mellette, nem „olvasztja le”, vagyis esik le, elég biztosan a helyén marad a kis korong, amíg el nem fogy.

XyliMelts_Tesztvilág

Ami viszont az én szempontomból érdekes, hogy a XyliMeltset éjszaka is lehet használni. Lefekvés előtt ugyanúgy csak fel kell helyezni 1 vagy 2 tablettát, mintha nappal használnánk. Ekkor azonban fontos, hogy semmiképp se a szájpadláson, hanem az ínyen használjuk, elkerülve az esetleges lenyelést vagy fulladást. Az első pár alkalommal kicsit furcsa volt nekem, hogy felhelyezés és lefekvés után nagyon sok nyál termelődött, ami kicsit zavart az elalvásban. Azonban ezt hamar meg lehet szokni, a negyedik vagy ötödik este után már fel sem tűnt. Ami viszont a lényeg, hogy a segítségével a felébredéseim száma drasztikusan lecsökkent, maximum egyszer kelek fel, akkor is inkább azért mert párom mozgolódik, vagy mosdóba kell mennem. Egy tabletta éjszaka kb. 4-6 órán keresztül tart ki, kettő használatával ez a szám 7-8 órára növelhető.

Én főleg éjszakára használtama XyliMeltset, nappal akkor nyúltam érte, ha valami olyat ebédeltem, ami után nem feltétlenül lesz jó illatú a lehellet (pl. fokhagymás, hagymás ételek). Beszédben, mosolygásban abszolút nem akadályoz, csak idő mire megszokjuk, hogy van „valami” az ínyünkön.

Összetevők: Xylitol, cellulóz gumi, kálcium-karbonát, növényi gumi, magnézium-sztearát.

A XyliMelts enyhe mentolos ízű. 1 korong 1/4 gramm komplex szénhidrát bevitel mennyiségének megfelelő mértékben növeli a vércukorszintet.

Ára: A 40 db-os kb. 4000-5000 Ft

Kapható patikákban, internetes webáruházakban, de a részletekkel kapcsolatban érdeklődni lehet a www.interalfa.hu oldalán vagy az office@interalfa.hu e-mail címen.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek