Lord Optika

Estimated read time 7 min read

„Aki jól lát, az előre lát. A látás művészete – az élet művészete.”

(Hioszi Tatiosz)
 

A mai számítógépes világban egyre többen ülnek órákat a monitor előtt. Nagyon fontos, hogy aki szemüveget használ a legjobb, és a legmegfelelőbb szemüveget használja. Megtaláltuk a számunkra legjobb optikát, és gyorsan be is mutatjuk Nektek.

 

Ma már a  szemüveg nem csak az éles látás eszköze, hanem a divat egyik elhanyagolhatatlan szegmense. A szemüveg öltöztet, a szemüveg megváltoztatja arcunkat, és a legtöbb esetben határozottságot, biztonságot sugároz.

Nem mindegy hát, hogy milyen ötletekkel, és gondolatokkal próbálunk szemüveget vásárolni. A legfontosabb, hogy ne egyedül vágjunk neki. Kérjük meg barátunkat, ismerősünket, vagy akik nagyon jól ismernek, hogy kísérjenek el szemüveget választani.


Ez azért fontos, mert Ők ismernek minket igazán. A stílusunkat, személyiségünket, és az életvitelünket. Ezek nagyon fontos szempontok a választásnál.

Szerzetesek fejlesztették ki az első vizuális segédeszközöket

Olasz szerzetesek alkották meg az első, félhold-alakú csiszolt lencséket a 13. században. Ezek a lencsék nagyítókként működtek. A lencse készítéséhez a szerzetesek egy berill nevű kvarcot használtak. Csupán néhány évvel később, 1267-ben egy Roger Bacon nevű oxfordi ferences szerzetes tudományos bizonyítékot nyújtott be arról, hogy a kis betűket fel lehet nagyítani egy bizonyos módon megcsiszolt lencsékkel.

Murano: A szemüveg születési helye

A velencei muranói üveggyár, amely még mindig világhírű, bátran és joggal állíthatja, hogy náluk született meg a szemüveg. A 13. században, Muranóban volt az egyetlen gyár, amely le tudta gyártani a lencsekészítéshez feltétlenül szükséges lágy üveget. Nem sokkal később lefektették az első minőségi előírásokat. Ezek a szemüvegek, az úgynevezett olvasási segédeszközök, domború csiszolt lencsékkel rendelkeztek. A keretek vasból, szaruból vagy fából készültek. Csak egy egyszerű stílus volt kapható abban az időben. Elmondhatjuk, hogy az első szemüvegeket a távollátó emberek kizárólag olvasásra használták.

A szemüveg, mint státuszszimbólum

Körülbelül 200 évvel később gyártották az első szemüveget, amely már bizonyos mértékig a modern szemüvegekre hasonlított: a szár nélküli, szegecselt szemüvegeket felváltották a száras szemüvegek. A keret egy darabból állt. Természetesen csak a gazdag emberek engedhették meg maguknak a vasból vagy bronzból készült szemüveget.

Spanyolországban a különösen nagyméretű szemüvegeket státuszszimbólumnak tartották. A bőr orrtámaszokat is ekkor vezették be első alkalommal, hogy a vizuális segédeszköz viselését kényelmessé tegyék. A legnagyobb problémát abban az időben a beállítás jelentette. A szemüvegkeret állandóan lecsúszott az emberek orráról, és sok esetben olyan nehéz volt, hogy a szemüvegesek meglehetősen kényelmetlen viseletnek tartották.

Az úgynevezett Nürnberg-keretes szemüveg a 18. században jelent meg a piacon. Az emberek a nem túl hízelgő „orrtörő” nevet adták neki, de ennek ellenére bombasiker lett, mivel olyan viselési kényelmet nyújtott, amely korábban elképzelhetetlen volt.

A 18. század vége körül az egyetlen lencsével rendelkező szemüvegek, az úgynevezett monoklik lettek nagyon divatosak. A monoklit a társadalom nemes hölgyei és urai viselték Németországban és Angliában. A franciák inkább a „cvikkert” (csíptetős rögzítésű szemüveget) kedvelték. Az egylencsés szemüvegekhez hasonlóan ezeket nemcsak az orr, hanem a szem körüli izmok is tartották. A francia változat előnye az volt, hogy gyorsan el lehetett tenni mások társaságában, mivel Németország nyugati szomszédjai még mindig zavarban voltak a cvikker viselése közben.

A mai szemüvegek

A szemüvegek csak a múlt század első 20 éve során kapták meg a jelenlegi kinézetüket és az anatómiailag tökéletes kivitelüket. Manapság a szemüvegek gyakorlatilag minden formában és anyagban megvásárolhatóak, a lehetőségek száma végtelen. A szemüvegek világszerte a legfontosabb vizuális segédeszközök lettek, és sokak számára népszerű divatos kiegészítőkké váltak.

Forrás: zeiss.hu
 

Akkor most nézzük meg hogyan készül a szemüveg

Már szinte mindent tudunk a szemüveg eredetéről, és a mai modern elkészítésről, akkor mehetünk is a szigetszentmiklósi Lord optikába, amit már régebben kinéztem magamnak.

Az ember, amikor belép egy ilyen üzletbe az a legelső, hogy beszélgetni kezd az eladóval. Itt az első percekben dől el minden. Nagyon fontos a megfelelő kontakt eladó, és vevő között. Mert valljuk be ez nem egyszerűen egy ruha, vagy cipő, ami ha nem tetszik nem vesszük föl. És ha azt látjuk, hogy az eladó nem szereti azt, amit csinál, akkor jobb ha nem is töltjük tovább drága időnket.

Ez pontosan így volt velem is.  Amikor a vevő érzi magát kellemetlenül, hogy a „nagyságos asszony” (mármint az eladó), legszívesebben elküldene, mert megzavartuk az olvasásban, akkor ott ugye nem vásárolunk semmit.

Véletlenül vettem észre a Lord Optikát, ami a szigetszentmiklósi gyártelep üzletsorán van.

Megmondom őszintén a csajokat szeretem, de itt az eladó egy férfi volt. Ami nem baj, mert olyan jó fej volt, hogy nemhogy szemüveget kezdtünk el nézegetni, hanem minden másról beszélgetni.

 Kattints a képre a nagyításhoz!

A nagy nézelődésben találtam olyan szemüvegkeretet, ami nem csak nekem tetszik, hanem másnak is. Oké eddig minden stimmel, de nem tudom a szemüveg lencse adatokat, és milyen extrákat szeretnék. Karcmentes felület, tükröződés mentes bevonat, lencse vékonyítás, monitorozáshoz valami bevonat?

Ezeket mind át kell beszélni. Az eladó tök jó fej volt, mert annyit mondott, hogy kimérik a szemem, és mindent elmond A-Z-ig.

Az optikában van egy külön helyiség, amiben olyan gépek vannak, amit én már ismerek, mert láttam ilyet az OPTIMUM  szemklinikán.

Nem árultam el, de nekem van egy nagyon komoly vizsgálati eredményem, ami többórás klinikai teszt eredménye. Kíváncsi voltam lesz-e különbség mérés, és mérés között.

Nem tudtam belekötni ebbe, mert ugyan az jött ki, mint az OPTIMUM klinika méréséből. Ez azoknak jó hír, akik nem tudnak elmenni egy ilyen klinikai vizsgálatra, mert csak beszaladnak a Lord optikába, és go megvan 15 perc alatt.

Ennyi idő csak van magunkra?

Ezután nagyjából egy hét mire elkészül a szemüveg. De ezt láthattuk a videóban is.

Telefonon értesítettek amikor mehettem, és még egy kemény szemüvegtokot is kaptam.

Azt hiszem ha erre járok benézek, mert itt nem csak az éleslátással gazdagodtam, hanem egy nagyszerű emberrel is!

 


A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek