Nem túlzás amikor azt mondjuk, hogy a természet csodája a gomba, hiszen a kutatók szerint már több, mint 900 millió évvel ezelőtti a legrégebbi gomba.
Nálunk ugyan csak most érkezett pár doboz és nem is az ősi fajtából, hanem a csiperke és a laska, amit mindenki ismer.
Nem fogom bemutatni azt, amit nem kell. Ezernyi recept van mindenfelé az interneten. Be is írtam a keresőbe, hogy mennyi találatot dob ki a Google a „csiperke gomba ” kifejezésre.
164.000 találat fél másodperc alatt! Nem kevés, de mégsem tudják sokan, hogy a gombákban lévő vitamin közel 95%- a a héjában van, amit sokan lehúznak az elkészítés előtt. Vagyis ezentúl ne tegyétek!
Miért csodálatos a gomba?
A Wikipédia szerint az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fűszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják őket. Az ehető gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele. A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaz.
Készítettünk pár képet a csiperke és a laska gombáról.
Nem csak finom, hanem meseszépek is!
Mi ezeket a gombákat a Biofungitól kaptuk és elég hamar el is fogyott, mert több finomság is készült belőle. Egy biztos! A gombát lehet nagyon utálni és nagyon szeretni, de arról, hogy jótékony hatásai az emberi szervezetre mennyire hasznosak, arról már senki nem vitatkozik!
Várunk gomba recepteket tőletek, mert úton van a tengeren túlról egy nagyon menő konyhai sütő is, amit többek között gombával is tesztelünk majd!