Az új Onyx Boox Tab Mini C e-book olvasót teszteltük

Estimated read time 7 min read

Az e-book-ok új generációja, mely egy polccal feljebbről indul mint a legtöbb vetélytársa

Az új Onyx Boox Tab Mini C e-book olvasót teszteltük

Az Onyx Boox Tab Mini C egy igazán különleges és kifinomult eszköz, ami tökéletes kiegészítője lehet a mindennapoknak. Amint kézbe veszi az olvasót, azonnal érezni lehet a prémium kialakítását, mely nem csak a súlyában, de az anyaghasználatában is egy új dimenzió a régi olvasóinkhoz képest. A kompakt mérete és az elegáns, szálcsiszolt alumínium borítás összehozza a funkcionális és dizájn elemeket.

Az eszköz tartósságát és minőségét nem lehet kétségbe vonni. A minőségi anyagok és a gondosan kidolgozott részletek érezhetően kiemelik az Onyx Boox Tab Mini C-t a többi e-könyv olvasó közül. A gépház tartós és könnyen kezelhető, és az ergonomikus kialakításnak köszönhetően kényelmesen tartható a kezében. Igaz, hogy a nagyobb súly egy idő után fáraszthatja az alkart és a csuklót, de annyira más minőség a műanyag társaihoz képest, hogy ezt a kis kényelmetlenéget bevállalja az ember érte.

A 7,8”-os kijelző Wacom felülete a táblagép legerősebb fejlesztése. A toll érzékenysége kiváló, és az írás természetesen jelenik meg a Tab Mini C-n. Tekintettel az eszköz frissítési gyakoriságára, nem számítottam arra, hogy a tollbevitel ilyen gördülékeny lesz; nagyon meglepő volt, hogy olyan precíz és jó érzés az írás. A tenyér (él) figyelmen kívül hagyása a Tab Mini C másik csúcspontja.

Bár az érintő felület lenyűgöző, a tényleges felbontás kissé gyenge. Az Onyx 1872×1404 pixeles felbontást ír, ami igaz is – de ez csak a fekete-fehér tartalmaknál működik. Ha színes tartalmat nézünk, a felbontás 938×702 pixelre csökken, a pixelsűrűség pedig a felére – 300-ról 150-re.

Írás közben az egész csuklómat és tenyér élemet a táblagépre tudtam fektetni, és nem érzékelt semmi mást, csak a tollbevitelt. A PDF-fájlok megjelölése álom volt, és már az első érintésétől válthattam a különböző kiemelő színek és stílusok között. Ha az iskolai vagy irodai munkája sok PDF vagy dokumentumolvasást és lektorálást igényel, a Tab Mini C-t a legjobb megoldás.

Az Onyx Boox Tab Mini C egyszerű és intuitív felhasználói felülete lehetővé teszi az olvasók számára, hogy könnyedén hozzáférjenek a feltöltött könyveikhez és egyéb tartalmaikhoz. Az érintőképernyős kijelző gyors és pontos (ujj) érintéseket tesz lehetővé, így könnyen böngészhet és válogathat a könyvek között akár szabad kézzel is. A menürendszer jól átlátható, és könnyen kezelhető, így akár a kevésbé tapasztalt felhasználók is könnyen megtalálják azokat a funkciókat, amikre szükségük van.

 

Az eszköz 64 GB tárhelyet kínál, így több ezer e-könyvet, dokumentumot és fájlt tárolhat rajta. Emellett a beépített Wi-Fi lehetővé teszi a tartalmak közvetlen letöltését az internetről.

Az Onyx Boox Tab Mini C egy sokoldalú eszköz is, amely képes PDF-ek, képek és egyéb formátumok megjelenítésére is. Így nem csak könyveket olvashat rajta, hanem dokumentumokat is megjeleníthet, vagy akár (megkötésekkel), de képeket is nézegethet.

Az e-Book olvasók kiemelkedő akkumulátor-élettartamukról ismertek, és ez alól a Tab Mini C sem kivétel. 5000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, amely egyetlen töltéssel jó pár napig használható. Természetesen a nagy igénybevételeknél – a nagy számítási kapacitást igénylő alkalmazások gyorsabban merítik, de tipikus e-book olvasók programok esetén akár egy hétig is bírja egy töltéssel.

A készenléti állapotban gyakorlatilag nem is merül a Tab Mini C-n. Ha este 91%-os akkumulátor töltöttséggel lerakja az ember, akkor másnap ugyan onnan folytathatja a munkát, olvasást. Ez a rugalmasság az  egyik, ha nem a legnagyobb előnye a normál tabletekhez képest! Gyakorlatilag soha nem kell aggódnia az embernek, hogy a készüléke lemerül, esetleg nem tudja vele átolvasni, dolgozni a napot.

A végére hagytam a fekete levest, azaz az árát: 170.000 Ft. Ami kissé soknak tűnik, ha szétnézünk az e-Book olvasók piacán és esetleg megnézzük a tableteket is. Ennyiér már majdnem egy 10. generációs iPadet kapunk, ami jóval szerte ágazóbb tudással rendelkezik és mindent tud amit a tesztalanyunk. De: nem úgy. Aki azért venne iPadet, hogy az esetek nagy többségében olvasásra használja és csak minimálisan videó nézésre, az sokkal jobban jár ezzel a Tab Mini-C-vel. 1000x kényelmesebb ezen olvasni és a hozzá kapott tollal jegyzetelni, nem beszélve hogy gyakorlatilag soha nem merül le. Ezen kívül nagy előnye az egyszerűbb és olcsóbb egyéb olvasóknál (pl.: Amazon Kindle), hogy képes hangoskönyveket és podcastokat lejátszani. A Tab Mini C támogatja a Bluetooth 5.0-öt, és a vezeték nélküli fejhallgatóm pillanatok alatt kapcsolódott. Ezenkívül MP3- és WAV-fájlokat is minden gond nélkül lejátszott.

Az Onyx Boox Tab Mini-C készüléket elsőre nem könnyű szeretni. Kialakításából adódóan megkérdőjelezem, mennyire szükséges a színes kijelző – különösen a többletköltséget figyelembe véve, de ennek ellenére nagyon megszeretem. 

Legfontosabb paraméterek:

Felbontás                           1872×1404 fekete-fehér, 938×702 szín

Tárolás                                 64 GB

Márka                                  Ónix

Kijelző méret                    7,8 hüvelykes

Processzor                         Qualcomm nyolcmagos

RAM                                     4GB

Hang                                     Kettős hangszóró

Kapcsolatok                       USB-C

Akkumulátor                     5000 mAh

OS                                          Onix

Súly                                       310g

Kapcsolódás                      Bluetooth 5.0, Wi-Fi

Első lámpa                         MOON Light 2

Szín                                       Fekete

Portok                                  USB-C

 

 

Előnyök:

  • Szuper és könnyen használható a mellé adott toll
  • Kiváló fekete-fehér olvasási élmény
  • Hangoskönyvekhez és podcastok lejátszása
  • PDF-ek megjelölése, megjegyzések írás briliáns
  • Felsőkategóriás anyag használat
  • Hosszú akkuidő 

Hátrányok:

  • Nincs webáruház, bolt ahol tartalmat vásárolhatnánk hozzá, mint a legnagyobb konkurensénél
  • A színes képek fakónak tűnnek
  • Magas ár

További információk a gyártói oldalon: https://shop.boox.com/products/tabminic?_pos=1&_sid=ec0b1655d&_ss=r

A termék megvásárolható: https://go.360prsolution.com/BooxTabMiniCTesztvilag

Balogh Zoltán

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek