Hogyan bérelj autót Cipruson

Estimated read time 5 min read

Alig vártuk, hogy Ciprusra utazzunk, de rengeteg dolog van, amire azért figyelni kell, mint például az autó bérlés.

Rengeteg lehetőség van persze, hiszen a sziget belőlünk, turistákból él. Árak és járműve tekintetében igen széles a választék. A motortól a quadon keresztül autót, de még hajót is bérelhetünk. Most mi az autóbérlésről írunk nektek.

Szinte minden Ciprusi településen tudtok autót bérelni és mehettek is a felfedező útra. A Ciprusi Köztársaság nem nagy, de ahhoz igen, hogy autó nélkül bármerre is eljussatok. A tömegközlekedést, mint alternatívát felejtsétek el.

 

 

A repülőtéren már vadásznak ránk az önjelölt taxisok, akik viszonylag olcsón bevisznek a városba, akár a bérautós cégekhez is és utána már pikk-pakk megy minden. Legyen jogsid és 25 év feletti, ja és bankkártya. A többi mindig opcionális és szolgáltató függő. Az árak tekintetében is vannak eltérések, ezért jó ha előre szétnézel a neten. Tudod a Gugli a barátod.

 

 

 

AUTÓBÉRLÉS CIPRUSON ARANYSZABÁLYOK

– Érdemes olyan autót bérelni, melyet már esetleg ismertek.

– A bérautóknak piros rendszáma van, ami megkülönbözteti turistákat, így ennek segítségével a közlekedés többi résztvevője óvatosabb és türelmesebb is lesz.

– A sziget közlekedése a bal oldali közlekedés miatt eltér az európaitól.

– A görög szigetvilággal ellentétben itt a motorok, robogók használata nem túl népszerű, így utóbbi közlekedési formát sokkal kevesebben veszik igénybe.

– Választhatsz, hogy hol szeretnéd átvenni és leadni a járművet. Akár a repülőtéren, vagy a nagyobb városokban, vagy a szálláson is lehetősége van rá.

– A sofőr legyen legalább 25 éves. Rendelkezzen legalább 1 éves, érvényes jogosítvánnyal. Nemzetközi jogosítványra nem lesz szükség.

– A bérautót csak a szerződött vezetheti. Lehetőség van egy további sofőr hozzáadására is, azonban ez többletköltséget jár. A pontos díjat a részletes szerződési feltételekben találod meg. A második sofőrnek is jelen kell lennie a szerződésnél, az autófelvételnél és be kell mutatnia a jogosítványát!

– A sofőr rendelkezzen érvényes, nemzetközileg is elfogadott bankkártyával, hitelkártyával (VISA, Mastercard, stb.) az esetleges zárolások miatt.

– Az autót teli tankkal kapod és úgy is kell visszavinni!

– Ha teheted, az autót teljes biztosítással foglald!

– A parkolás a belvárosokban a legtöbb helyen fizetős, aminek betartását parkolóőrök figyelik. A legfrekventáltabb helyek kivételével, a központon kívül azonban bőven találhat ingyenes megállási lehetőségeket is.

– Az autó átadáskor, és visszavitelkor egyaránt javasolt  körül járnia és megvizsgálni a járművet! Ha bármilyen aprónak tűnő sérülés lát, fotózza le és jelezze a bérleti szerződésen is!

– Mindig csatolja be a biztonsági övet! Mindig tartsa be a maximális sebességhatárt és vezessen felelősségteljesen! Ha vezet, ne fogyasszon alkoholt, ne használjon tudatmódosító szereket, ne szedjen vezetést kizáró gyógyszert!

– Vigyázzon arra, hogy a határátlépésre korlátozások vonatkoznak, ill. azt tilthatják, vagy esetleg extra díjak vonatkozhatnak rá. Ha a bérautóval kompra szeretne szállni, forduljon az autókölcsönzőhöz, hogy ez engedélyezett-e, illetve ha igen, akkor milyen feltételekkel!

– Használja az autópályákat! Ingyenes és gyorsan, biztonságosan eljuthat rajtuk az úti célhoz!

– Ha bármilyen probléma, vagy baj van, azonnal jelezze és hívja a szerződésen található számot!

 

 

Nagyon soknak tűnik ez, de csak így tudtok mindent a legnagyobb biztonságban. Figyeljetek azért arra is, hogy az autóban jó legyen a klíma és indulás előtt azért nézzétek meg az üzemi és a kézifék megfelelő működését is. Cipruson rengeteg emelkedő és lejtő van, így sose felejtkezz meg a kézifékről. Ha esetleg manuális váltós autóhoz vagy szokva, akkor keress olyat, ha az automata sem okoz gondot, akkor nem érhet meglepetés.

Mi mást tudunk még tanácsolni? Élvezd ki a sziget adta lehetőségeket és vigyázz magadra 🙂

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek