G21 Breezer gyümölcsaszalót teszteltünk

Estimated read time 10 min read

Vannak tesztek, amiknek mi is nagyon örülünk, ez most pont ilyen. G21 Breezer gyümölcsaszalót próbáltunk ki és bevalljuk már az elején, hogy ízlett a végeredmény!

A készülék nem egy könnyű műanyag valami, hanem olyan, mint egy combos mikró sütő. Kinézetre is és úgy minden tekintetben. Talán a farsangot is megnyerné mikró kategóriában.

Na de mi is ez a G21 Breezer?

Közepes hőfokon szárítja ki a gyümölcsöket, zöldségeket így egyrészt tartósabb lesz, másrészt pedig intenzívebb ízű. Az aszalás során eltávozik a nedvesség és koncentrálódnak az ízek, hiszen térfogatcsökkenés is jár a víz elvesztésével.

A wikipédia szerint

A mai háztartások általánosan ismert eljárásának lényege, hogy közepesen meleg eszközzel (régen kihűlő kemencében, ma speciálisan erre készített elektromos aszalóval) lassan kiszárítják a megfelelően előkészített gyümölcsöt. A szárítási folyamat során a C-vitaminnak akár a fele, a béta-karotin-tartalomnak pedig az ötöde is veszendőbe mehet. Legkorszerűbb módszereknél kevésbé drasztikus hőkezelést alkalmaznak.

Így a gyümölcs értékes enzimjei, vitaminjai (a C-vitamin kivételével), nem bomlanak el és az eljárás folytán elvesztett víz hiánya miatt koncentráltabban vannak jelen. Eközben a víz hiány és a magasabb cukorkoncentráció, meggátolja az esetleges rothadást, penészedést. Ipari aszalás: Ipari aszalások között létezik előfőzött gyümölcsök aszalása is. Ennek során az aszalt gyümölcsök édes ízüket és kitűnő állományukat a főzővízbe adagolt nagy mennyiségű cukornak köszönhetik. Ez a művelet az ún. huzatás, amely során a nyersanyagot /szeletelt almát, banánt, stb./ cukros lében főzik, így nagy mennyiségű cukrot vesz fel a gyümölcshús. E folyamat vákuumozott térben történik, amely hatására a gyümölcshúsban található gázok eltávoznak és helyüket a főzővízben található cukormolekulák veszik át.

Mivel a bejutott cukor nem tud elpárologni, így visszamarad a késztermékben. Ezzel egyszerre édessé és nagyobb tömegűvé válik a termék, és minősége eltér a hagyományostól. (Lásd: Termékteszt: aszalt sárgabarack, tudatosvásárló.hu.) A fagyasztva szárítás (liofilezés) a fagyasztók használata óta terjedt el világunkban. Ezen eljárás során a gyorsfagyasztáskor képződött jégkristályokat alacsony hőmérsékleten távolítják el, s így a C-vitamin-veszteség minimálisra csökken.

 

Az aszalás egy alapvetően gyümölcstartósítási eljárás. Ennek eredményeként a kezelt gyümölcs összetöpped, elveszti víztartalmának és tömegének nagy részét. Az aszalás során a hőmérséklet és a hozzá tartozó aszalási idő beállítható, elérhető a fertőtlenítéshez szokásos kb. 70 C fok. Gombák esetén az élelmiszertartósítási technológia inkább a szárítás elnevezést használja.

Nálunk sokkal jobban ért a gyümölcsökhöz és az aszaláshoz a jól ismert Bálint Gazda, aki segítségünkre kelt és elmondta mire is kell figyelni és mik azok a gyümölcsök, amiket igazán jól lehet aszalni.

 

Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, ribiszkét, bodzabogyót. Természetesen nem kell aszalni a diót, a mandulát és a mogyorót. Nem lehet sikeresen aszalni a nálunk termett fügét! Jó és szép aszalvány készülhet sárgarépából, petrezselyem és pasztinák gyökérből, vörös és póréhagymából, zellergumóból, sóskából és spenótból. Ha most vágják le a fűszernövényeket (petrezselyem, kapor, lestyán, majoranna, citromfű, stb.), akkor tessék aszalni, mert a szabadban már nem szárad meg! És hogy el ne felejtsem, nagyon finom aszalvány készül a termesztett és a gyűjtött gombákból.

Az aszalásra szánt termény legyen érett, ép, egészséges. Penészes gyümölcsből nem lehet fogyasztható aszalványt készíteni! A terményt meg kell tisztítani és meg kell mosni, le kell csöpögtetni.

Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni, ki ahogy szereti. Az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát ne tessék eltávolítani, mert akkor aszalás közben elfolyik a legértékesebb, cukros leve, íztelené, rágóssá válik.

A cseresznyét és a meggyet aszalás előtt célszerű leforrázni, hogy ne repedjen meg, a szilvát meg lehet fürdetni 1 %-os szódás vízben, amely feloldja a felszínén levő viaszréteget és meggyorsítja az aszalást.

 

Néhány szó a munka menetéről!

A rácsokra egy rétegben rakjuk a gyümölcsöt és fokozatosan melegítsük. A felső tálcát egy idő után tegyük alulra, a tálcák helyét folyamatosan cserélgessük. Az aszalást addig kell folytatni, amíg a gyümölcsök víztartalma 20-22 %-ra, a zöldségeké 7-8 %-ra csökken. Ez két-három nap alatt következik be, de a fűszernövények levelei akár néhány óra alatt megszáradnak. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk tüll, vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig.

Már nagyon okosak lettünk ennyi információtól, így könnyen zsebrevághatjuk a tesztelést. 

A G21 Breezer tálcáit csak meg kell pakolni és indítani a masinát. A digitális, érintőgombok segítségével pofon egyszerű a beállítás. Hőfok, aszalási idő és a start. Ezt elrontani sem lehet. Mire minden tálcát tele pakolunk és persze felszeletelünk mindent, talán az életünk is megunjuk. Bár vannak időszakok, amikor az ember otthon van és semmihez nincs kedve, de az almafa roskad a kertben. Nem csak hasznos akkor ez a gép, hanem nagyon finom TV nézős almachipset is készíthetünk. Ja és ez legalább egészséges.

 

Persze mi nem csak ezt az egy almát aszaltuk, hanem sok mást is. Alma, banán, hagyma, zeller, paradicsom, gomba. Egyszerre tettük be a gépbe, holott mindegyik egymástól függetlenül más és más hőfokra és időre van szükség. Ha otthon van az ember, akkor ugye mindegy, mert folyamatosan lehet ellenőrizni. Ezek a dolgok nem égnek oda, mint egy sütőben, hiszen a hőfok nem ehhez mérten magas. A használati utasításnak megfelelően akartam 52 fokra állítani a gépet, de végül 60 fokra állítottam. Az aszalási időt akár 3 napra is be lehet állítani. Ez azért jó, mert akár a garázsban is elvan és nem a konyhában zúg. Igen van hangja, ( 52 dB ) mert folyamatosan zúg benne a ventilátor, ami szállítja a meleg levegőt a gyümölcsök között. Egyébként nálunk se a garázsban volt és 1 óra után megszokja az ember a mély búgó hangot. Az alma valami isteni lett! Sajnos nem tudom leírni, de nagyon hamar el a végére jártunk a kóstolónak. Második helyen végzett a paradicsom úgy, hogy megmondom őszintén, hogy sose eszek, mert nem szeretem. Így aszalva már teljesen más íze volt.

 

Végül az első tányér vegyes finomság azonnal elfogyott. Tényleg sokkal intenzívebbek az ízek, mint aszalás előtt. Nekem legjobban az alma, paradicsom és a gomba íze mellett a petrezselyem tetszett. Ez utóbbi kb. 2 óra alatt elkészül és így nagyon könnyű összetörni, majd a tél folyamán a levesünket ízesíteni vele. Ami jó még, hogy simán mehetünk dolgozni, vagy bárhová bulizni, mert az aszaló el van szépen magában és mire hazamegyünk kész a friss aszalvány. Persze azért egy hosszú hétvégére nem hagynám magára, mert az ördög nem alszik, de nem kell félni, hiszen biztonságos üzemű a készülék. Sőt a vendégeink azt gondolják, hogy van egy elegáns borhűtőnk, mert tényleg úgy néz ki. A hat rácson elég sok nyersanyag fér el, főleg ha ügyesen pakolgatunk. Legjobb ha szezonális zöldségeket, gyümölcsöket pakolunk be, mert egyrészt az hazai és olcsóbb, másrészt pedig sokkal finomabb. Persze a magyar narancs ritka és kevés a banán fa is, szóval nem ezekre gondoltam.

 

Azt gondolom, hogy aki egyszer kipróbál egy ilyen aszalót, az rá fog cuppanni, mint a foxi arra a bizonyos lábtörlőre és meg sem áll amig tele nem lesz pakolva aszalt gyümölcsökkel az éléskamra. Nekünk tetszik maga a gép design és az, hogy nem csak masszívnak tűnik, hanem valóban az is.

Összességében a G21 Breezer nagyon bejött nekünk, így a Tesztvilág.hu „Nekünk bejött” rovatának tagja lett.

Már alig várjuk a gyümölcsszezont, hogy előkészüljünk saját aszalású zöldségekkel és gyümölcsökkel.

 

 

Tulajdonságok

Szárító lapok száma6
Aszaló felület nagysága6039 cm2
Szárító tálca méretei33 x 30,5 cm
Szárító tálcák közötti magasság4 cm
Teljesítmény650 W
Digitális hőmérséklet szabályzás35 – 75 °C
Digitális időzítőIgen
Automatikus kikapcsolásIgen
Zajszint52 dB
Anyagroszdamentes acél
Súly8 kg
Méretek (Sz x M x H)340 x 310 x 450 mm
Csomagolás méretei (Sz x M x H)390 x 370 x 490 mm
Automatikus kikapcsolásIgen

Csomagolás tartalma

  1. G21 Breezer gyümölcsaszaló
  2. 6 db rozsdamentes szárító tálca
  3. 6 finom  szemű szárító betét

A terméket keressétek az eMaki webshop termékei között!

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek