Moza Mini-Mi gimbal teszt

Estimated read time 5 min read

MOZA MINI-MI gimbal az okostelefonhoz

 

 

Újjéhh, ez szuper!

Rácsattintottam a telefonomat és már működött is. Mindig idegesített, hogy a telefonnal készült videóim olyanok voltak mintha ha zötykölődő szekéren ülve készítettem volna. Nem is nagyon kedveltem így videó készítést. Ezért is voltam kíváncsi egy gimbalra. A választásom a Moza Mini-MI-re esett, mert elsősorban profi kamerákhoz gyártanak felszereléseket, gondoltam, akkor az igényesség a kistestvérben is meglehet. Nem tévedtem, mert nagyon felhasználóbarát, ahogy feltetem a telefonomat, kicsit kisúlyoztam, már azonnal is működött, azaz stabil felvételeket tudtam vele készíteni.

 

Nagyon tetszett, gyorsan le is töltöttem az alkalmazást hozzá a Samsung telefonomra és összehangoltam a két eszközt. Varázslatos. Végignéztem a menürendszert és elámultam mennyi érdekes alkalmazásra képes, sokat nem is tudtam mire jó. Próbáljuk ki, de haladjunk csak lassan a felfedezéssel.

 

 

Az már szimpatikus volt, hogy mindjárt az elején azonnal funkcionál és tudja az alapokat. Az is nagyon tetszett, hogy a telefonomra letöltött applikáció milyen számtalan variációt képes adni. A nagyon kellemes fogású, puha gumírozott bevonat és a formatervezett kialakítása nagyon profi eszközt sugall.  A markolaton lévő gombok segítségével nemcsak indíthatjuk a felvételt és leállíthatjuk, hanem mozgathatjuk, mind a három tengelyen 360 fokos szögben és nyolc féle követési pozícióban.

 

 

Zoomolni is lehet a karon lévő joystick segítségével. Ezzel az integrált gombvezérlővel állíthatjuk a felvétel fényerejét, ha azt tapasztaljuk, hogy egy kicsit sötét, vagy talán túl világos a felvételünk. De a fehéregyensúlyt is ízlésünknek megfelelően állíthatjuk. Az intelligens kamerák teljes repertoárját tudja a letöltött alkalmazás. Elámultam, amikor a kijelölt témakövetés funkciót működtettem, a megadott keretben tartást tökéletesen végezte. Olyat is lehet tenni, hogy valamelyik tengelyirányú mozgást lezárom, vagy akár mind a hármat. Van olyan funkció is, hogy a fókuszpontot áthelyezem máshová, így különféle képi hatásokat tudok elérni. Az applikációban van mód, hogy a karon lévő gombbal állítunk a mobilunk felvételi funkcióin és lassított felvételt készítünk, vagy időmegfigyelést végzünk. A menürendszert böngészve a pusch-pull (dolly-zooms) funkció tetszett még, igazán drámai hatások érhetők el vele.

 

 

Ez a gimbal képes arra is, hogy vezetéknélküli módban, indukciós módon töltse a telefonunkat, igaz ezt csak az újabb típusoknál tudja, mint a iPhon X/8/8 Plus, Samsung Galaxy 8/9/ Note, Huawei Max 10 és Xiaomi 6/7. Ha azt észleljük a kijelzőn, hogy fogytán az energia, akkor rácsatlakoztathatunk egy USB tápkábellel, a nyele alján, egy külső tápforrást is. Így még az okostelefonunkat is tudjuk menet közben tölteni. Ide is kell egy plusz kábel, ha nem indukció töltésű a készülékünk.

 

 

Látszólag semmiség, de a gyakorlatban hihetetlen praktikus, hogy a gimbalra alul felcsavarozható egy kis szétnyitható lábacska, így lerakhatjuk az asztalra, alsó felvételi állásnál a földre. Maga a gimbal test masszív műanyagból készült és a tripod talp sem törik el konnyen. A gimbal tesz fogása kényelmes és a könnyű súlya miatt nem áll be a karunk egy hosszabb felvétel közben sem.

A Moza Mini-Mi egy nagyon elegáns hordozó dobozban van a tartozékaival, védve a szállítási sérülésektől. Ötletes módon oldották meg a mikrofon és a kiegészítő fények rögzítését is.

Összegezve ezt a csodás szerkezetet, egy remek játszótárs és egy kitűnő eszköz, hogy profi videókat készítsünk, az ára elenyésző a tudásával szemben, egy jobb állvány is többe kerül és ezzel nemcsak stabil felvételeket készíthetünk, hanem mobilok is lehetünk és közben tölthetjük a telefonunkat is és számtalan funkcióval olyan széles repertoárt biztosít számunkra, hogy még a nagy filmesek is megirigyelhetik így szerzett tudásunkat és persze a nagyérdemű közönségünk is elámul a képi hatások láttán.

A gimbal hamarosan kapható lesz az EMaki webáruház oldalán és kb 35.000 Ft-os áron, amit mi sem akartuk elhinni!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek