Lamax X8.1 Sirius-teszt

Estimated read time 8 min read

Aki most azon tanakodik, hogy sport kamerát választ és a Lamax márka mellet dönt, annak most itt a Lamax X 8.1 Sirius.

 

 

A Lamax sportkamera szekció úgy pörgeti a fejlesztéseket, mint hülyegyerek a búgócsigát. Ami persze nekünk felhasználóknak egyrészt jó, másrészt viszont nem.

Miért jó?

Csupán annyi, hogy mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt a felhasználás függvényében és aki a legmodernebb lehetőségeket keresi, hát az is megtalálja a legjobbat. Persze töredék áron, mintha a nagymenőket vennénk.

A rossz, hogy csak fogjuk a fejünket, hogy megint kijött egy sokkal menőbb típus és a régit valahogy gyorsan el kellene passzolni.

Tehát a Lamax kamera nem egy szocialista Trabant, ami 30 év alatt se változott jóformán semmit. Az én használati, vagy inkább kamera kínzó tapasztalataim után a Lamax sportkamerák inkább Audi Quattro, mint Trabant.

Lamax X8.1 Sirius

Sirius, mint a csillag.

A Tejút rendszer három legnagyobb csillaga közül az egyik, amit már az ókori babilóniaiak is figyeltek. Számukra elérhetetlen volt, de sportkamera mivoltjában ma már bárki megveheti.

 

Bevallom nem szeretem az összehasonlító teszteket, mert azok mindig a termékek közötti eltéréseken lovagolnak és valljuk be nem ettől a különbségtől jó vagy rossz valami. Most azomban mégis meg teszem. Az X8 és az X8.1 hatalmasat változott nem csak a „tudománya” tekintetében, hanem a megjelenés terén is. Szembetűnő azonnal, hogy az előd az Electra egy gombbal több és egy kontrol monitorral kevesebb, mint az X8.1 Sirius.

 

A LAMAX X8.1 Sirius akciókamera műszaki jellemzők:

LCD kijelző2 inch
Elülső OLED kijelző0,66 inch
Vízállóság30 m
ObjektívA+++ HD széles látószögű 170°-os objektív
Menü nyelveCseh, Szlovák, Lengyel, Angol, Német, Magyar, Litván

 

Videó felbontások(Videó rögzítés)4K 30 fps, 2.7K 30 fps, 1080p 60 fps, 1080p 30 fps, 720p 120 fps, 720p 60 fps
Videó formátumMP4
Fotó formátumJPG
Videó kodekH.264
Fotó felbontások16 MP, 12 MP, 8 MP, 5 MP
Fotó módokNormál/ sorozatkép / időzítő / time-lapse fotó
Frekvencia50 Hz / 60 Hz
USBMicro USB 2.0
TárhelyMicroSDHC maximum 32 GB, MicroSDXC maximum 64 GB
CsatlakoztathatóságWi-Fi, micro USB 2.0, HDMI
Akkumulátorkapacitás1050 mAh (2 db)
Akkumulátor élettartamFull HD 1080p videó rógzítés / körülbelül 90 perc (x 2)
Töltési időKörülbelül 2 óra
Kompatibilis rendszerekWindows XP / Vista / 7 / 8 / 10, MacOS
Méretek59 x 41 x 21 mm (objektívvel)

 

LAMAX X8 Electra
akciókamera paraméterei

LCD1.5″
LencseA +++ HD 154º-os széles látószögű lencse
Menü nyelvCseh, Angol, Német, Francia, Szlovák, Lengyel, Magyar, Szlovén, Lett, Litván, Szerb
Videó felbontás4K 10 sn./s, 2,7K 15 sn./s, 1440p 30 sn./s, 1080p 60 sn./s, 1080p 30 sn./s, 720p 120 sn./s, 720p 60 sn./s
Videó formátumMOV
Videó codecH.264
Fotó felbontás12 Mpx – 4000 × 3000, 8 Mpx – 3264 × 2448, 5 Mpx – 2560 × 1920, 2 Mpx – 1920 × 1080
Fotó módoknormál / sorozatfelvétel / önkioldó / időzített fotó / időzített felvétel
CsatlakozásWiFi, Micro USB 2.0, HDMI
Akku kapacítás2×900 mAh
AkkuidőFull HD videó 1080p / kb. 2x 90 perc
Idő a teljes töltöttségigkb. 2 óra
Operációs rendszer kompatibilitásWindows XP / Vista / 7 / 8 / 10 / MacOS
Kamera méretek59,2 x 41 x 24 mm (s objektivem)
Súly akkuval együtt63 g
Súly tokkal együtt118 g

Jól láthatjuk, hogy a hátsó kijelző mérete nagyobb lett, ami így a számok tekintetében nem nagy változás, de ha a kettőt a kezedben tartod, akkor nagyon sokat jelent hidd el. A felbontás is javult és az akkumlátor kapacitás is a 900mAh-ről 1050-re. A videó felvételi formátuma az X8.1 Siriusnál már MP4 az előd MOV file-hoz képest.

Visszetérve a Siriushoz első látásra megtetszett, pedig még be se kapcsoltam. Még csak a doboznál tartok, ami nagyon jól néz ki. Ilyen csomagolással még azt is el lehet adni, ami nincs is.

Dobozban, doboz?

Két különálló doboz van egy fedél alatt, akarom mondani egyben összezárva egy egyszerű, ám de szép záró borítóban. Ezen minden fontos info megtalálható és a kamera frontrésze is látszik a doboz perforált részén keresztül, ami szinte hivalkodóan mutatja „Hahó rajtam már OLED kijelző van!” Igen az első az OLED, amit anno az LG produkált elsőként és most a Lamax is „rávarrta” a Siriusra. Mondjuk jól tette.

A másik kis dobozban találunk egy Lamax úszót, amit nem csak arra tudunk használni, hogy a vízben nem merül el a kameránk és nem veszítjük el, hanem azzal is kitűnő felvételeket tudunk készíteni.  Itt meg kell említeni, hogy ezt az úszót más kameránál külön lehet megvenni itt meg már alapfelszereltség és nem csak ez az jó, hanem van benne fejpánt is, ami megint nem olcsó ha külön kellene megvenni. Egyébként nagyon jó a csomagolása a kamerának és minden kiegészítő külön- külön van becsomagolva hasonlóan az X7.1 -es Lamaxhoz

Amitől tartottam az az akkumlátor kapacitás. Mert ugye plusz kijelző, bár nagyon vagány és tetszik is, de amikor az Areox Piro gimballal használtam telefonos applikáció nélkül, akkor csak az első kijelzőre hagyatkozhattam, mert a hátsót teljes mértékben takarta a gimbal kameratartó konzol, vagyis a konzol és a Sirius nyitott kamra tartója. Huu na ez egy elég kacifántos mondat volt, de a lényeg, hogy csak az elsőt figyeltem.

 

Több helyzetben kipróbáltam. Szálloda reklámfilmnél, szálloda fotózásnál is bátran, mert halszem ide-vagy oda, azért vannak helyzetek, amikor csak azzal tudtam elfogadható képet készíteni. Értem én is a nagyon szűk fürdőszobákat, WC-ket és nem utolsó sorban a szaunákat, mert oda az ember fia nem megy be semmilyen hagyományos videó technikával. Az akksi az bírta a várakozásomon felül.

A Sirius úgy járt, mint a gyerek mondóka.

Ablakba tettem, onnét is kivettem….

Gimballba tettem, onnét is kivettem…

Medencébe tettem, onnét is kivettem….

Szaunába tettem, onnét is kivettem….

Kerék alá tettem, onnét meg pláne kivettem, mert nem volt benne a törhetetlen Pilokarbonát tokban.

Pont arra jó, amire való!!!

 

Nem fogok nagy ódákat írni, mert felesleges. Ha vízállónak kell lenni, akkor az! Ha autós kamerát akarunk belőle faragni, akkor az! Ha fotózni szeretnék vele akkor 16 Mpx felbontású fényképező! Ha remeg a kezünk, akkor meg giroszkóp, de ha ez is kevés akkor Wi-Fi kapcsolat applikációval, ami egyszerűen fenomenális(végre!), hiszen akár azonnal meg is vághatjuk a filmet.

És nem utolsó sorban ha filmezni akarunk, akkor ebbe a kicsi kaszniba belefért egy 4K felbontású erőmű is.

Egy kis hátrány, hogy a természetes fényben érzi igazán jól magát. Ilyenkor nagyon szép rajzolatú képeket és videót készít, akár 120fps-ben is. Igaz ilyenkor „csak” HD minőségben. A hazai műsorsugárzás is a legjobb esetben HD (ezt csak halkan súgom).

Az alábbi klipp nagyrészt a Lamax X8.1 Sirius és az Areox Piro gimbal segítségével készült, vagyis talán mér erre is jó.

 

 

Végeredmény képpen 41.000Ft-ért szerintem megéri a sok kiegészítővel és a pót akksival. Nem akarok számolgatni, de ha külön kellene a kiegészítőket megvenni, akkor lehet a kamera csak grátisz.

A Lamax Sirius méltó a nevéhez és a harmadik legnagyobb csillagunkhoz, mert nekem nagyon bejött, pedig én X7 Mira fan vagyok!

 

 

A termékről több info, ha megtetszett IDE kattintva érhető el, vagy IDE, vagy IDE! Na jó nem viccelődünk, mert a leggyorsabban a Lamax oldalán érhetitek el.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek