Areox gimbal teszt

Estimated read time 6 min read

Pár napra a kezem ügyébe került egy Areox Piro gimbal és egy kis játszadozás után úgy gondoltam, hogy megosztom veletek azokat a tapasztalatokat, amit ennyi idő alatt fel lehet térképezni.

De mi is az a gimbal?

 

 

 

A gimbal egy olyan eszköz, ami a gömbcsukló mozgásaihoz hasonlóan stabilizálja a tárgyunkat, jelen esetben a telefont, vagy akár a sport kameránkat. Rengeteg helyen találkozhatunk ehhez a gimbalhoz hasonló szerkezetekkel, ahol fontos, hogy az adott tágy ne tudjon mozogni a külső fizikai behatások miatt. A képalkotók ezt jól ki is találták és már nem csak az apróbb kézremegéseket képesek ezek a gimbalok kiszűrni (ellen dolgozni), hanem a hirtelen és a nagymértékű mozgásokat is. Tehát bármilyen mozgásban vagyunk a kameránk a beállításoknak megfelelően egyenesen és mozdulatlanúl áll.

 

Areox_gimbal_tesztvilag.hu (3)

 

Az Aerox egy masszív tokban van, ami nagyon hasonlít egy kisebb gitártokhoz. Jó a fogása és strapabírónak is tűnik. Amikor kinyitjuk az Areox gimbal táskát, akkor maga a gimbal test, egy három lábú talp és egy töltő tárul elénk. Persze vannak leírások és használati utasítás is. A gimbal test egy tépőzárral van rögzítve, hogy ne csúszkáljon ide-oda. Ez itt egy piros pontot érdemel, mert nem csak az van, mint általában, hogy ha egyszer kiveszünk valamit a csomagolásból, akkor az életbe nem tudjuk mégegyszer visszatenni és kereshetünk valami dobozt, ha biztonságban szertnénk tudni az eszközeinket. Tehát itt lazán van hely nem csak a gimbalnak, hanem más kiegészítőnek is. A kis Areox gimbal táska felső részén egy hálós zsebbel tarkított rekesz van és oda is bepakolhatunk bármit.

 

Areox_gimbal_tesztvilag.hu (7)

 

A gimbal használható kézből is, de ha feltekerjük a markolat aljára a háromlábú talpat, akkor már mi sem kellünk és így is remekül irányítható a telefonos applikáció segítségével.

Az Areox gimbal markolatáról mindent nem lehet irányítani. A főbb lehetőségeket viszont igen. A teljes 360°-os mozgást, a fotó exponálást, a videó start, stop lehetőséget a be-ki kapcsolást és nem utolsó sorban az alap állás visszaállító gombot. Ez a gomb azért sok másra is alkalmas, de az applikáció használata nélkül csak ezt hivatott teljesíteni.

 

Areox_gimbal_tesztvilag.hu (5)

 

A gimbal nem egy nehéz szerkezet még akkor sem ha fönt van a telefonunk, vagy a sportkameránk. Ennek ellenére elég combos akkumlátor van a markolatban, mert közel 8000 mAh teljesítményű. Persze kell is, mert  a használni kívánt kamera súlyát folyamatosan ellent kell dolgoznia a motoroknak. Ezt az erőforrást a markolat alján lehet tölteni.

Tölteni csak a talp levétele után tudjuk, mert a talp takarja a töltőnyílást. Azért nem kell beparázni, mert kb. 10 másodperc alatt le lehet venni és ugyanúgy vissza is.

 

Areox_gimbal_tesztvilag.hu (4)

 

Ami fontos!

A gimbal teljesen hangtalan. Minden motor halkan teszi a dolgát ami nagyon fontos, mert a telefonunk nagyon érzékeny a környezeti zajokra és főleg a motor remegésére, amit átvisz a gimbal karja. Jelentem nem érezhető semmi remegés, vagy zörej. Olyan, mintha csak úgy a nagy semmitől működne. A szerkezet alkalmas a nagyobb telefon mozgatásához is ugyanúgy, mint a kis akciókamerákhoz. A gimbal gömbcsuklója súlyozható, hogy segítsünk a motorok és a kamera súlyának ellentételezésében. Ezt a súlyt nemes egyszerűséggel csak fel kell tekerni a gömbfej végére és kész.

 

Areox_gimbal_tesztvilag.hu (6)

 

Az applikáció nagyon egyszerűen letölthető ls indítható. Ilyenkor kitárul a világ. Tudjuk állítani a gimbal figyelmét azokra a helyzetekre és kamera mozgásokra, amire szükségünk van. Fix svenkelés vertikális, horizontális vonalon, de a teljes 360°-os fotózás sem egy ördöglakat az applikációval. Tehát ugrálhatunk ha jólesik, vagy szinte bármit. Ami hatalmas dolog szerintem az az arckövetés. Hasonlóan működik, mint a fényképezőgépek, kamerák arckövetési lehetősége, csak itt valóbann megy a 360°-os követés. Letesszük az állványra, vagy a saját talpára az Aeroxot és akár egymagunk válhatunk operatőrrré és riporterré egyszerre. A gimbalon lévő telefonunk a beállítás után felismeri az arcunkat és úgy követ körbe-körbe, mint tyúkanyót a csibék. Ez zseniális és a gimballok ezt nem igazán tudják. (Az Areox persze tudja). Az Areox test nem tartalmaz micro Sd foglalatot és nincs belső tárhelye sem. Minden felvétel a telefonunkra mentődik. A gimbal, a telefon applikációjával bluetooth kapcsolattal kommunikál és jó hír, hogy egy töltőkábellel össze is lehet kötni a telefont a gimbal akksival. Szóval plusz energiánk lesz a kreatívosodáshoz.

Az applikáció neve Aerox Play, ami nagyon egyszerű és könnyen kezelhető.

A telefonunkat nagyon egyszerűen egy csúszós-rugós konzol segítségével rögzíthetjük, amit ezután jobb és bal irányba is csúsztathatunk a telefon méreteitől függően. Ez akonzol nagyon maszsív, de ez elmondható az egész gimballról.

Összességében a kategóriájának nagyon ütős terméke az Areox. Nagyteljesítményű akksi, hangtalan akadásmentes mozgás.

Mivel tud többet a kategóriatársainál?

– Piro beépített külső akksival rendelkezik, amely 7800mAh

– 360° felvételre is képes ( más termék 330fokos )

– 720° VR kép készítési funkció

– derítőfény/segédfény Led technológiával

– egyben van az akciókamera és a telefon felfogatási tartó

– panoráma látószög ±315°  ( más termék ±165° )

– üzemidő Piro 24h, Piro Mini 8h ( más termék 2h-6h )

 

A gimbal ára az Emaki webáruházban 81.900 Ft, ami jóval olcsóbb az ismert márkáknál és ennyiért még több szolgáltatást is kapunk a gimbaltól.

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek