Kis vörös vegán eddmost.hu kalandjai 5

Estimated read time 4 min read

És elérkezett az ötödik héthez vegán tesztem az eddmost.hu jóvoltából. Valahol elszámoltam magam, mert köretem még maradt, de főtelem nem. Vagy lehet valamikor köret nélkül ettem? Persze ezen nem lepődnék meg, mert még mindig nem vagyok köret párti. Na de sebaj, egy vegetáriánusnak mindig fel kell találnia magát, hogy mit is egyen, mert a tojás szinte alap hazánkban. És ha vegán vagy? Akkor észreveszed, hogy a tojás mellett tej is van mindenben, kivéve a boltban vásárolható tejet!

Tehát adott a zöld szójatészta, de mit is tegyek rá. Ha zöld, akkor legyen egy zöld olívabogyós, paradicsomos, tejszínes tészta sajttal. Igen tejszín tej nélkül és sajt tej nélkül, mert a növényi termékek kezdenek kicsiny hazánkba beszivárogni. Vagyis eddmost.hu teszt és a csináld magad mozgalom találkozásából ez született:

 

eddmost.hu saját készítés

 

A tésztát forrásban levő vízbe tettem, öt perc után kiszedtem, leszűrtem. Kicsit fura volt, hogy zöld, de hát ettem én már barna/fekete babtésztát is. Ezek a kínaiak?!! A szószhoz kis olajon pirítottam hinget (asa foetida, a hagyma helyett) majd feldarabolt zöld olívabogyót tettem a „zsiradékra”, aztán jött a bazsalikom, a só, egy pici cukor, majd a darabolt paradicsom konzerv. Főztem kb. 10 percig, kavargattam is, és csak illat alapján döntöttem el, hogy jó-e már, mert én ugyan nem kóstolom az ételt. Anyum sem tette, így ebben nőttem fel. Az persze csak hab a tortán, mikor megtudtam, hogy a hinduk nagy része szintén nem kóstol: ki vallási, ki pedig higiéniai okokból. Szóval mély szippantás, és már bele is tettem a növényi tejszínt. Ez nem folyós, leginkább fogkrém állagú, és nem is hófehér, hanem sárgás. Vagyis a dobozból szinte kicsavartam. Első növényi tejszínes főzésem, így néztem, hogyan reagál bármire is. De nem volt benne eltérés, mintha tej lenne, de mégsem fejtem meg senkit sem. Tovább forraltam vagy öt percig. Aztán a tésztára helyeztem, majd jött a reszelt növényi füstölt sajt.
Valahogy elégedett voltam mind a látvánnyal, mind az illattal, és a tudattal, hogy igen, ez 100% vegán, mert ilyet is tudok. A tészta ismét nem olyan, mint a fehér testvére: nem lágy, nem puha, hanem ropogós, de nem azért mert nem főztem meg. Nekem káposzta feelingje volt, pedig ez szója.

És hogy miben különbözött a vegán tejmentes ételem a nem vegántól? Hát a sajt mennyiségében, mert a növényi sajt aranyáron van! Na de ez van, ha elveket követünk és abból nem engedünk. Sebaj, én ilyen vagyok és így lehet engem szeretni, vagy nem szeretni. El lehet menni mellettem szó nélkül (leginkább ezt szeretem) és be is lehet szólni az életvitelemre, az étkezési szokásaimra! De elárulok egy (nem) nagy titkot: nem érdekel, hogy ki mit gondol, ki mit tesz, mert Istenke mindenkit szabad akarattal áldott meg, és csak rajtunk áll, hogy élünk-e ezzel a lehetőséggel. Egy biztos, én élni fogok az eddmost.hu ételeinek a lehetőségével, mert finomak, mert gyorsak, és mert egy jó csapatot, kedves embereket ismertem meg ezzel a tesztlehetőséggel.. a kedvesség pedig nagy kincs a mai világunkban..legalább annyira, mint az őszinteség! Mindkettő hosszú távú befektetés: peace, love & empathy!

Teddmost, Eddmost! akció keretében 20%-os kedvezményt kapsz, ha vegán étel rendelésedet az eddmost.hu oldalán leadod és beírod a varázsszót: TESZTVILAG.
Az akció 2017 január 23-tól öt héten át tart, élj a lehetőséggel! Kövesd őket a facebook-on is!!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek