Gomba VS nem gomba

Estimated read time 6 min read

Már a címből is kiderülhet, hogy mit is szeretnénk elmondani, de elöljáróban annyit, hogy én nagy gomba fan vagyok közben pedig a kolléganőnk, (aki nem titkoltan az egyik legjobb blogger) egyenesen ellenségként tekint ugyanerre az ételre.

Pontosan a laskagombáról jutott ez az eszembe, mert az utóbbi időben annyit ettem, hogy még Chuck Norrisnak is feladná a leckét, pedig ő az összeset meg tudja enni és még két dobozzal.

De hogy lehet nem szeretni azt ami talán az erdő legtisztább és legtörékenyebb vitamin bombája.

Laska gombát falatoztam és közben tűnődtem azon, hogy miért ilyen alacsony az országban a gomba fogyasztás. Talán mert kicsi a választék és nincs belénk kódolva, hogy a kosárban mindig legyen friss gomba? Miért ne lehetnének az áruházak polcain hatalmas gomba választékkal roskadó polcok? Ma már túl kínálat van mindenből, de a gomba marad ugyan azon a kis polcméreten, ahol simán elfér 3-4 fajta gomba. Ettől más nem lesz, hanem esetleg az, hogy azt a 3-4 fajtát hamar megunjuk. Amikor válogatni lehet a gombák közül, akkor tudunk a konyhában kreatívoskodni is.

biofungi-5

Szóval mint Gombóc Artúr a csokival én úgy vagyok a gombával. Jöhet az összes nem kérdés!

A gombaételekkel kapcsolatban jegyezzük meg:

  • a gombát tisztításkor ne áztassuk, csak folyóvízben mossuk meg, csepegtessük lefajtól függően figyeljünk a szeletelésre is, (Pl: a laskagombát, keresztirányba szeleteljük, míg a csiperke gomba bármely módon szeletelhető). Csak sértetlen zománcú edényben főzzük, mert vassal érintkezve megfeketedik, és kellemetlen mellékíze lesz. Főzés közben ne fedjük le, mert némely gomba nagyon sok vizet ereszt.
    Gyengén fűszerezzük és sózzuk, kevesebb fűszer és só jobb összhatást ad. A gombaételek nem tárolhatók, még a legkitűnőbb hűtőszekrényben sem. (legfeljebb a következő étkezésig tároljuk, vagy használjuk fel az étel ízesítésére, szendvicsek készítésére.

Szóval én a Biofungi mellett tettem le a voksom, akik a leszedés után azonnal robognak is az áruházakba. Ez a legfontosabb, hiszen a gomba hamar veszít az élvezeti értékéből. Persze lehet ezért is van az üzletek polcain olyan kevésféle gomba, mert ott enné meg a fene és valljuk be vannak elég drága gombák is.Valahogy olyan a gomba, mint a friss hal. Van aki nagyon szereti, de van aki még halrudacska formájában is irtózik a halszagtól. Pedig a hal is egészséges és rengeteg omega 3 vitamint tartalmaz. A gombáról nem is beszélve.

De mi az ellen érve a gombáról Barbinak?

Lassan 12 éve élem vegetáriánus életem. Kijelenthetem, hogy küzdelmekkel teli élet ez. Sokaknak még mindig életidegen ez a táplálkozás. Igaz több millió hindu él így Indiában, de ez az embereket nem hatja meg. Sokan úgy gondolják, hogy azért nem esznek húst, mert szegények, bezzeg ha lenne pénzük. Ember! Vettél te télen padlizsánt, karfiolt? Szerintem az ára vetekszik a húséval.

És tudom ám fokozni vegetáriánus dolgomat azzal, hogy nem eszek gombát. Ekkor már szemöldök felhúzással jelzik az emberek, hogy ez már nonszensz. Én megmosolyogva közlöm: nekem ez az extrém sportom.

biofungi-2Na de mi is a bajom a gombával? Ez már gyermekkoromra visszavezethető. Egyszerűen, ahogy a halnak úgy a gombának sem tetszett sem az illata (nekem szag) sem az állaga. Ráharaptam, rágtam és semmi. Csak forgattam a számban. És ekkor még a hússal semmi bajom nem volt. Később már tudatosan nem ettem, hiszen az egyik megközelítés szerint (a védikus/keleti/indiai kultúra) a világon mindent uralnak a kötőerők. Ezen kötőerőket három osztályba sorolják: jóság, szenvedély és tudatlanság. Aki lelkileg fejlődni szeretne (nem az össze hindu, hiszen India nagy és sokan élnek ott, és igen van aki eszik húst, eszik gombát és van, aki meg elzárkózik ezektől) az törekszik a jóság kötőerejébe tartozó dolgokat végezni. És hova tartozik a gomba? Melyik osztályba? Természetesen a tudatlanságba ugyanis az nedves, hűvös, hideg helyen terem. Így azt tartva, hogy az elfogyasztott ételek befolyásolják a fogyasztó tudatát, igyekeznek csak a jóság minőségébe tartozó ételeket fogyasztani, és kerülni azt, ami a másik kettőbe tartozik. És ugye azzá válsz amit eszel? És ki akar tudatlan lenni? Na, én ugyan nem.

Ha egy kicsit biológiai szemmel nézzük, akkor a rendszertanban régebben a növények világába sorolták a gombákat, ma már azonban külön csoportba sorolják őket, mivel sejtjeik felépítése, testszerveződésük, és anyagcseréjük nagymértékben eltér a növényekétől. Nekem, mint ahimsa (erőszak nélküli) vegetáriánusnak ez épp elég. Valójában, majd ha eldöntik az okos emberek, hogy növény vagy állat, akkor lehet másként állok hozzá. Bár az állagán, az illatán, az ízén az identitás zavar megszüntetése nem változtat. És akkor meg sem említettem a mérgező gombákat, vagy a gombás betegségeket. Persze ismerem a gyógyító hatásukat is (magas vérnyomás, érrendszeri megbetegedések, életelixir, véralvadásgátló stb) vagy kábító hatásukat. Igen tudom, hogy ezek nem azonosak az étkezési gombákkal, de valahogy úgy vagyok én ezzel, mint a penésszel. Értem én, hogy nemes penész, de köszönöm én a sajton sem akarom látni.

Barbi lehet nem is tudja, hogy milyen csodagombák léteznek. Kattints erre a varázs szövegre!

 

Tehát száz szónak is egy a vége, a gombát lehet nagyon utálni, de nagyon szeretni is. Ha az utóbbiak közé tartozol, akkor én a Biofungi termékeit ajánlom, mert náluk tettem le a voksomat!

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek