LA 3 vízautomata

Estimated read time 5 min read

Már egy hónapja „gyűrjük” az LA 3 vízautomatát és rengeteg új és újabb dolgot vélünk felfedezni. Sokan most mondhatják, hogy ez csak egy vízgép, ami igaz is, de nálunk lassan egy kötelező konyhai bútordarab.

la-3-vizautomata-340

 

A kívül egyszerűen letisztult design alatt terminátori belső lapul. Miért is mondom ezt? A rozsdamentes tartályoktól a Firewall kamráig és a mágnesszelepes vezérlőkig minden megfér egymás mellett. Mintha csak a terminátor filmek valami kis jövőbéli robotja lenne az LA 3.

vizgep-4

Folyamatosan raktározza az 1,8 liter szénsavas vizet, ami 5°C -ra van beállítva gyárilag. Ez a fröccsünknek is és a legfinomabb szörpökhöz is tökéletes. Persze nem csak ezért kell hidegnek lennie, hanem azért is, hogy a szénsavasság megfelelő tudjon lenni.

Az első víz tisztítás 

A víztisztítás elején a szénszűrő áll. Első lépésben eltávolítja azokat a szennyeződéseket, amelyeknek nincsen helyük az ivóvízben. Az olyan természetes és egészséges ásványok, amelyek a vízben találhatók, problémamentesen átjutnak a szűrőn és megmaradnak a poharunkban.

A szűrő többek között eltávolítja:

  • Vegyi anyagok, mit klór, benzol, herbicid stb.
  • Részecskék és lebegő részek
  • Egyéb illat- és ízkárosító anyagok

 

De mennyit ihatunk egy nap? Vagy a mértéktelen szénsavas víz fogyasztása akár káros is lehet?

A szénsavas vízzel kapcsolatban számos egészségügyi problémát szoktak felsorolni, többek között azt, hogy vesekövet okoz, tönkreteszi a fogzománcot vagy „kioldja” a kalciumot a csontokból, de ezekre nincsenek tudományosan alátámasztott bizonyítékok. A szénsavas víz valóban egy kicsit savasabb, mint az egyszerű víz, de közel sem annyira, mint a szénsavas üdítők (a legtöbb kutatás ugyanis ezekkel foglalkozik). A szénsavas víz önmagában sem a csontoknak, sem a fogaknak nem árt.

la-3-vizautomata-belso

 

A fentiek szerint legrosszabb esetben csak puffadást okozhat.

Mielőtt a poharunkba folyik az érintőgombbal kiválasztott víz, azért még egy utolsó tisztításon át kell esnie. Ez nem fizikai tisztítás, hanem már biológiai. Egy 253,7 NM hullámhosszú UV  lámpa világítja meg a kifolyó vizet. Ezt az UV lámpát évente kétszer érdemes kicserélni és így biztosan baktérium mentes vizet ihatunk. A gyártó ezért megfelel az NSF 55-ös szabványának is.

Nagyon fontosnak tartom kitérni arra is, hogy nem a hálózati 230 V feszültséggel, hanem transzformált 24 V-os egyenárammal működik minden egyes porcikája a az LA 3-nak! Jobb ugye megelőzni a bajt, ha már víz automatáról beszélünk.

BioCote

A vízautomata külső oldala is gondoskodik a lehető legmagasabb fokú higiéniáról, mert a vízkiadó területének felületeit egy olyan BioCote® réteg védi-amely mikrobiológiailag hatásos és véd a baktérium csírák ellen. Így az Ön vize higiénikusan még biztonságosabb.

„A BioCote® kiegészíti a Lux Aqua meglévő UV technológiáját és ügyfeleinek a víz kapcsán a legmagasabb fokú tisztaságot kínálja.“
BioCote® Ltd.

Nem csak a tiszta víz és a kényelmesség a legfontosabb szempont a vízautomatánál. Nem kell kerülgetni a ballonos vízszállítókat és nem kell külön helyiséget fenntartani az üres és a teli nagy 19 literes ballonos vizeknek.

pet-palack

 

És amibe még csak belegondolni is rossz… A rengeteg PET palack, amit nem cipelünk haza karton számra. Számoljunk csak…  Egy PET palack előállítása 20 Ft körül van és akkor még nem adtuk hozzá a kb. 2 Ft környezetvédelmi termékdíjat, vagyis laza 22 Ft-tól szabadulunk meg és a cipekedéstől. Egy átlag család napi 2-3 PET flakon ásványvizet fogyaszt el. (a cégek, irodák ennek sokszorosát) Ez a mennyiség éves szinten 24.000 Ft, ami feleslegesen a kukába kerül és nem mellesleg a környezetünk terhére. Én azt mondom, hogy a 24. 000 Ft, (ami havi 2000 Ft lebontva) inkább vegyünk valami finom gyümölcsöt és készítsünk belőle nagymamáink receptjei alapján málna,eper, bodza, vagy ki tudja még milyen csodás szörpöket.

Vagyis cseréljük le a felesleges palackokat vízgépre és szörpökre!

Mi nagyon megszerettük az LA 3 vízgépet. Reggel az az első, hogy a nap kezdéseként egy hideg málna, vagy narancsszörpöt iszunk. Van amikor csak simán egy fél citromot összenyomva fanyar üdítőt készítünk és minden alkalommal eszünkbe jut, hogy ma sem dobtunk ki a szelektívbe PET palackot. Van persze, aki ennyire nem kattan rá a szénsavas vízre, mint mi, de amióta használjuk szerintem a vízdíjunk is sokkal jobban emelkedett 🙂

Ez a vízautomata egy hosszabb távú teszt, amit köszönünk az Lux Aqua-nak, hiszen valamiért többi cég nem igazán akarta, hogy elmondjuk véleményünket.

Ezért már csak egy kérdésünk van.

Te is szeretnél az irodádba, otthonodba, munkahelyedre egy LA 3 vízautomatát?
Kattints erre a szövegre!

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek