Tesztvilág.hu

Magyarország legkedveltebb tesztoldala

Az első magyar, laktózmentes mozzarella a Szarvasi Mozzarellától

Az idén 25 éves, a friss, olasz típusú sajtok területén piacvezető Szarvasi Mozzarella Kft. májustól, laktózmentes mozzarellát hoz forgalomba. A Szarvasi Mozzarella Laktózmentes (100g-os és 100g-os mini) változatainak bevezetésével a speciális étrendet igénylő vásárlók kiszolgálása, és a cég piacrészesedésének további növelése a cél.

Az alapítás óta nyereségesen gazdálkodó vállalkozás tavalyi árbevétele megközelítette az 5 milliárd forintot, a volument tekintve az idei évre 10% körüli növekedést tervez, és a közeljövőben további termékeinek laktózmentes változatát is forgalomba hozza.

mozzarella

A legújabb termékfejlesztés oka: a növekvő igény a laktózmentes termékek iránt

A laktózérzékenység oka a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges laktáz enzim nagyon alacsony szintje vagy teljes hiánya a szervezetben. A Szarvasi Mozzarella olyan mozzarellát fejlesztett, amelyet a hiányzó enzim hozzáadásával laktózmentessé tett, így a termék laktóztartalma az előírásnak megfelelően kevesebb, mint 0,1g/100g. Fogyasztásával a tejcukor érzékenyek is teljes biztonságban élvezhetik az igazi mozzarella ízt. A laktózintolerancia három főbb csoportja ismert: a veleszületett laktózintolerancia, amikor már újszülött korban is képtelen a szervezet a laktáztermelésre; az elsődleges laktózintolerancia, ami az életkor előrehaladásával fokozatosan csökkenő laktázszint miatt alakul ki; a másodlagos laktózintolerancia, amelynek esetén környezeti faktorok (pl. bélnyálkahártyát érintő fertőzéses megbetegedés) zavarják a laktáz enzim termelését. Az érintettek nagy része hazánkban is az utolsó két típusba tartozik. A laktózintolerancia jelenléte a világban 7-20% körüli, de jelentős eltérést mutat földrajzi elterjedtsége. Előfordulása az afrikai és ázsiai népcsoportok között akár 90%-os is lehet, Európában északról dél felé haladva növekszik, a skandináv országokban mindössze 2-3% körüli. Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek minimális, illetve kis mennyiségű tejtermék fogyasztása esetén.

TUDTA-E, HOGY

  • a tejcukor egy diszacharid, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ebben a formában nem tud felszívódni, csak bontást követően;
  • a tejcukor bontása a vékonybélben történik, a laktáz enzim által;
  • 1 dl tehéntej 5 g tejcukrot tartalmaz;
  • takarmányozással nem befolyásolható a tehéntej laktóztartalma;
  • tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukortartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg;
  • a laktózmentes tejben elbontva található meg az 5 g cukor (a cukorbetegeknél ezt be kell számítani);
  • tejcukrot nemcsak élelmiszerek tartalmazhatnak, hanem étrend-kiegészítők, homeopátiás készítmények és gyógyszerek is.

A laktózintoleranciával élőknek megoldást nyújt – a legjobb természetes kalciumforrást – a tejet és tejtermékeket tartalmazó laktózszegény étrend. Ennek betartását az egyre szélesebb választékban kapható laktózmentes tej és tejtermékek segítik, amelyhez most a Szarvasi Mozzarella az új, laktózmentes mozzarelláival csatlakozik.

 

A negyedszázada működő vállalkozás – számokban

Az idén 25 éves Szarvasi Mozzarella Kft. 2015-ös árbevétele megközelítette az 5 milliárd forintot, amely az előző évi 4,5 milliárdhoz képest hozzávetőleg 8-9%-os növekedést jelent. Export részesedése 8%, amelynek legjelentősebb hányadát a román és az olasz vásárlók kiszolgálása teszi ki. A felöntőlével csomagolt, zacskós mozzarellák 2016. első negyedéves forgalomnövekedése 18% volt az előző év hasonló időszakához képest, míg a félkemény sajt kategóriába tartozó pizza mozzarella 14%-os növekedést ért el. A volument tekintve a társaság az idei évre 10% körüli növekedést tervez.

###

A laktózérzékenységgel kapcsolatos információhoz és adatokhoz

a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének laktózintolerancia témájú hírlevele nyújtott segítséget:

http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2015_04_laktozintolerancia_150428.pdf

Instagram did not return a 200.
Translate »