Ellátogattunk a budapesti Széchenyi Gyógyfürdőbe

Estimated read time 6 min read

Természetesen nemcsak ellátogattunk, hanem tartottunk is egy lazulós napot. Hiába, valamikor nekünk is ki kell pihennünk a hétköznapok fáradalmait…Viszont ha már ott jártunk, nem hagyhattuk ki, hogy pár érdekességnek ne kérdezzünk utána. Természetesen a fürdőzés előtt, utána nem maradt más hátra, mint kinyújtóztatni végtagjainkat a kellemesen meleg 36°-os vízben…

Széchenyi Gyógyfürdő főbejárata
Széchenyi Gyógyfürdő főbejárata

 

Nem is tudtam mindez idáig, hogy a Széchenyi a gyógyvizét Budapest második legmélyebb kútjából 1246 méter mélyről 76 °C-on nyeri ki, és úgy hűtik le az adott hőmérsékletre. Ez a gyógyvíz található meg mind a 21 medencében, és 18°C  és 36 °C  között bármilyen hőmérsékletű vízben pihenhetünk vagy úszhatunk. Az élménymedencében sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany és az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár működik. Az itt található gyógyvíz elsősorban kopásos jellegű ízületi és gerinc betegségek, krónikus ízületi gyulladások, ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitáció, gerincbántalmak, idegfájdalmak, a csontrendszer mészhiányos állapotai esetén ajánlott. Az ivócsarnokban különféle belgyógyászati problémák kezelésére alkalmas vizet ihatunk. A felsoroltakon felül számos wellness szolgáltatást is tartalmaz a belépőjegy ára, mint például kondicionáló terem, szaunák, aerobic, vízi torna. Fontos érdekesség, hogy a kinti medencék folyamatosan üzemelnek még télen is, és míg ezeknek szükséges a klórozása, a benti termálmedencék teljes egészében klórmentesek, amely nagyszerű hír az arra érzékenyek számára. Kevésbé ismert tény, hogy a Széchenyi biztosítja az Állatkert pálmaházának és a vízilómedencének a szükséges vizet.

 

Egy kis történelem

A Széchenyi Gyógyfürdőt 1913. június 13-án nyitották meg, és Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. A megnyitás után a fürdő népszerűsége rohamosan nőtt és 1919-ben már több mint 890.000 vendéget fogadott. A töretlen népszerűsége miatt elengedhetetlenné vált a fürdő továbbfejlesztése, így 1927 augusztusára elkészült a népfürdő szárnyainak bővítése, valamint egy fürdőstrand-uszoda is. A bővítés 6900 m²-es területen valósult meg egy 50×18 m-es úszó és további két szabadtéri medencével.

A fürdő a II. világháborúban ugyan károkat szenvedett, de mivel a kút nem sérült meg a részleges üzemeltetés biztosított volt. 1963-ban a strandfürdő öltözőit téliesítették és azóta a szabad területen lévő medencék télen is üzemelnek. A fürdőben nappali kórház működik napi száznál is több beteg ellátására alkalmas kapacitással. 1998 és 2006 között zajló felújítások eredményeképpen minden medence megújult, a strandmedencék vízforgatóval, a gyógymedencék korszerű hidraulikai berendezésekkel lettek ellátva.

Napjaink Széchenyi fürdője

??????????Mára a látogatók száma eléri az évi 1 300 000 főt, a május-szeptemberi csúcsidőszakban naponta 5-6000 ember is megfordul. A vendégkör főleg külföldiekből tevődik össze, a magyarok legnagyobb része olyan visszatérő törzsvendég, akik napi szinten látogatják a fürdőt. A belépőjegy árak is sajnos a külföldi vendégek pénztárcájához vannak igazítva, de ezért találta ki a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2013-ban a Zsigmondy klubkártyát, amellyel a tagok 50%-al olcsóbban válthatják ki a 4 órás, szekrényes napi belépőt a Széchenyi és a Gellért Fürdőbe.

 

 

 

 

A fürdőt folyamatosan újítják, korszerűsítik jelenleg a termál oldalon a kabinok és a belépőrendszer átalakítása és a gépészeti rendszer cseréje van napirenden.

Hogyan látjuk mi?

??????????A jegyárak tényleg magasak az átlag magyar pénztárcájának, a napi kabinos belépő hétköznap 5000 Ft, hétvégén 5200 Ft, diák vagy nyugdíjas jegy nincsen. A Zsigmondy klubkártya kiváltásával ez az ár feleződik, így az már sokkal barátibb. 21 medence közül lehet választani, beleértve a 3 kinti medencét is. A mi kedvenc időtöltésünk „a szaunából be, kinti 38 °C-os vízbe be és fordítva” program volt. Amellett, hogy megedzettük kicsit az immunrendszerünket, nagyon kellemes volt a 80°C-os szaunából a hidegbe, majd bele a melegvízbe, amely felett sűrű párafelhő lebegett a nagy hőmérséklet különbségnek köszönhetően. Állítólag amikor még hűvösebb a levegő olyan sűrű ez a pára, hogy csak pár centire lehet ellátni. A vizek nagyon tiszták és kellemesek voltak, a személyzet barátságos és segítőkész. Nagyon jól éreztük magunkat, ide mindenképp vissza fogunk jönni.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek, akik biztosították számunkra a fotózást, a tájékoztatást és persze a fürdőzést.

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek