Fém a fém vázon-7Artisans objektív teszt

Estimated read time 4 min read

A Digiphotoshop volt olyan bátor és odaadott nekünk tesztre egy, ja nem is egy, hanem azonnal kettő objektívet. A 7Artisans 35mm f 0.95 és a 55mm-es f 1.4-es fix és manuális objektíveket. 

Tehát mondom mit tud és mit nem, úgy első látásra és a doboz információk tekintetében. Nincs autómatikus fókuszkeresés, szóval nekünk kell a fókuszgyűrűvel megtalálni és jól megtalálni az élességet. Ennek van sok előnye és hátránya is! Előnye, hogy jobban megáll az idő, amíg fotózunk és el is felejtjük a hétköznapi problémákat. A másik az, hogy jobban meg tudjuk a képet alkotni a fókusz és a rekeszérték számunkra megfelelő pozícionálásával. Rengeteg így az alkotói szabadság az objektív adta lehetőségek miatt.

Tehát ez a két objektív manuális micro 4/3-os gépre való vasdarab, de csak azért, mert nekem iléyen vázam van és nem is akarok másfelé kacsintani. Az objektívek nehezek, mert nem műanyagok és ez nekem tetszik. Inkább cipelek egy fémet, mint egy fröccsntött műanyag valamit. A műanyag nem objektínek hanem ételhordó doboznak való. 

A 35 ös nagyon jó fényerővel bíró lencse, hiszen f0.95 a legtábabb rekeszen és f16 a legszűkebb módban. 

 

A gyűrűk vajként forognak. Nem csak a fókusz , hanem a blende gyűrű is. Nincs akadása az értékváltásnál, vagyis ragyogóan állítható. Ez akkor érdekes igazán, amikor videózunk és egyszer csak fontossá válik az áthúzás a háttér a mélységélesség miatt. Ilyenkor nem átfókuszálunk, hanem simán „rekeszelünk”, de figyelve a megfelelő automata ISO-ra. Azért nekem sincs egyszerre 4 kezem.

Az objektív ára 90 ezer Ft körül mozog, de ez mindig függ pl. az euro árfolyamtól is. Azért nagyon jó hogy a Digiphotoshopnál mindig van valami jó akció, szóval érdemes figyelni. 

A 35 ös 7artisans objektív kitűnő kirándulós, keratívoskodó objektív, amire nagyon nem kell vigyázni, mert nagyon masszív. Jó, hogy eláraszt minket a piac ilyen olcsókategóriás dolgokkal, mert elérhetőbbé válik ez a remek hobbi.

 

Az 55 fix 7artisans objektívre én azt mondanám, hogy egy remek portré obi, a maga f 1.4 es fényerejével. Olyan gyönyörűen lehet vele mosni a hátteret és az előtérbe direkte belekomponált dolgokat, hogy azt a mosómaci is megirigyeli. A képek rajzolata olyan mesebeli, vagy inkább hasonlítanám a régi filmek képivilágára. Mivel ez is manulál, meg kell szépen komponálni fejben a témát, majd a modellünknek a türelmét kérve odahúzzuk a kép élét, ahová csak szeretnénk.

Valóban jókat lehet vele alkotni, de ne várjunk tű éles fókuszt! Az M.zuiko pro objektíveinek minőségét nem tudja felül űberelni, de az ára tekintetében nem is várnám el. Az M.zuiko pro obik messze híresek az egész világon, szóval a csúcsot azért nem érte el, de ha nem kötekedni, hanem fotózni akarunk, akkor igen is jó kis manuál. És itt is igaz az, hogy nem műanyag és puhán mozgó gyűrűk jellemzik.

És akkor egy gyors kis videó teszt a 35mm f 0.95 7Artisans objektívvel A videó elején teljesen nyitott rekesszel, majd a videó végén jól láthatóan f16 rekeszrtéken. 

Az ára csak 56 ezer Ft! Ha még céges vevő vagy, még lejön a 27% Áfa ha visszaigényled, vagyis netto 44 ezer Ft és van egy új menő mesés elmosású portré obid. Gyorsan vedd meg itt!

Én szívem szerint az 55-öst venném meg fotózni, de a 35-ös pedig videónál kellene jobban…. A legjobb az lesz, ha visszaviszem az üzletbe és hozok valami mást is el tesztelni.

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek