És újra itt van az F.O System

Estimated read time 3 min read

Ha nem hallottál róluk nem a te hibád, ha hallottál róluk nem felejted.
Hogy van-e létjogosultsága egy 1990-es demo albumnak így 2023-ban? Hogy lehet-e több teltházas koncertet csinálni egy 33 éves albumból? A válasz egyértelműen igen. Ha nem hiszed, gyere el, 2023. január 28-án az Akvárium Klubba és nézd meg saját szemeddel. Na de nézzük, miért is lett az a bizonyos 14 dal olyan kultikussá a dark zene irányában nyitott fülek számára. Maga a formáció 1986-ban alakult meg. Az alapítók Mátyás Attila és Jerabek Csaba. És igen, ehhez csatlakozott Zana Zoltán (igen az a Döglégy Zolee, az a Ganxsta) dobosként.


Igazi dark szokásként nem voltak bőbeszédűek, nem léptek fel sok helyen. Ellenben ha láttad, hallottad őket mély nyomott hagyott a dark szívedben. Egyetlen egy albumuk, kazettán 1991-ben jelent meg. És a megjelenés után az együttes fel is bomlott. Nem haraggal, egyszerűen csak elfogyott mondanivalóval. De hát mindenkinek van egy sötétebb jajj úgy fáj minden korszaka, így az F.O System feledésbe nem merült. 1996-ban, még mindig ugyanez az egy album megjelent CD-n. És innentől kezdve számos kérés érkezett a tagokhoz, hogy csak kellene, illene és amúgy is de jó lenne, ha újra összeállnának. És ha elégszer és kitartóan kéred: megadatik. Így 2006-ban az akkor Petőfi Csarnokban adtak egy teltházas koncertet. Mi sem hittük, Matyi sem hitte, de mind ott voltunk és mind együtt énekeltünk. S bár még mindig fájt az az érzés, ami tini korunkban, de már mosolytól könnyező szemmel váltunk ott egy családdá. És együtt kántáltuk:
„Még, még, még, még, még, még, ez még nem, nem elég. Még, még, még, még, még, még, ha ebben a tűzben minden elég”

Ezt követően megjelent az említett koncertfelvétel cd-n, dvd-n. Aztán egy újra kiadott régi számok és titkolt, kiadatlan verziók. Majd jött a vinyl kiadás kétszer két év alatt, mert az érdeklődés nem apadt.
2006 óta több teltházas koncertet is adtak már, ahol mi mind ott voltunk, mert a család az család aki ott van jóba és rosszban. Voltunk már Matyi gitár nélküli koncerten, voltunk már mikrofon nélkülin, de hogy zavart-e bennünk? Nem és állítom sosem fog mert a szöveg, a dallam, a ritmus a szívünkkel együtt dobban.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek