Welock ujjlenyomat olvasós ajtózár teszt

Estimated read time 9 min read

A Welock ujjlenyomat olvasós ajtózár gyártója tesztre küldött nekünk egy ajtózárat. Bevallom nagyon érdekelt a dolog és azonnal azt mondtuk a megkeresésre, hogy rendben van, várjuk nagyon a terméket.

Ezelőtt semmit nem tudtam a cégről, de utánuk olvastam

A WELOCK vezető intelligens otthoni hozzáférési megoldások szolgáltatója, amely több mint 10 éve az intelligens ajtózár fejlesztésére, gyártására és marketingjére összpontosít. 2013-ban megalapítottuk WELOCK márkánkat, melynek célja a kiváló minőségű intelligens otthoni termékek népszerűsítése, valamint az emberek biztonságos és kényelmes élettapasztalata. A WELOCK az intelligens zárhengereket és az ujjlenyomat-zárhengereket tekinti vezető termékének, és a világon elsőként alkalmazza a biometrikus ujjlenyomat-technológiát a zárhengerekben.

  Partnerségeket alakítottunk ki Európában, Észak-Amerikában, a Közel-Keleten és Ausztráliában, hogy a felhasználók számára a leghelyesebb szolgáltatást és támogatást nyújthassuk.

A zár típusa Welock Touch41 vagyis nem csak egy egyszerű hengerzár, hanem ujjlenyomat olvasós, QR kód olvasós, de még beépített Wi-fi vevővel és Androidos-IOS applikációval is rendelkezik.

 

 

Miért szólnak az érvek az ilyen zár mellett?

  • Nem kell kulcs, tehát nem is feleltjük ott a vendégségben és mindig be tudunk menni a lakásba
  • Nem kell éjjel a sötétben a kulccsal bajlódni
  • Az ujjlenyomatunkat pedig biztos nem veszítjük el egy kiránduláson
  • modern és praktikus
  • Könnyű beszerelés
  • Több nyitási opció
  • És persze van kulcs helyett kis plasztik kártya annak, aki ezt szereti

Mi az, ami ellene szól?

  • Igazából talán a megszokás, mert kulcsos nemzedék vagyunk
  • talán a mechanika megbízhatóbb, mint az elektronikus eszközök

Nagyon nem tudok még negatívumokat felsorolni, mert eddig csak a kicsomagoláson és az első ajtó nélküli próbákon vagyok túl.

Csatolom is a kicsomagolós videót, hogy mi tartozik a dobozba.

 

Tehát nem olyan nagy dolog ez. A hengerzár belső, vagyis a lakás felőli oldalon csak egy egyszerű rozsdamentes gomb van, amíg a külső oldalon valamivel nagyobb henger, amin egy pici aktiváló gomb és az ujjlenyomat olvasó van. Az ujjlenyomat olvasó felett egy kis kijelző mutatja az infókat és halk elektronikus zár nyitása után nyit a hengerzár. Kár, hogy ez a külső egység tartalmazza a 3 db AAA-s elemet, mert mi van ha éppen valami nagyobb feszültséget kap és nyílik is. Gondolok itt a betörők leleményességére. A mechanikai sérüléseket jól tűri, mert láttam olyan videót, amiben kalapáccsal akarták leverni a helyéről, de nem sikerült.

Gondolom ezt a zárat majd beszerelés után kell programozni, hogy nem az legyen, mint most, mert alap beállításnál mindenkit beenged.

 

Neki is láttam szétszedni a saját ajtózárunkat, de azért sok reményt nem fűztem hozzá, mert nem hagyományos a zár, hanem valami sok ponton záródó, tűzálló és speciális szerkezetű. Azt tudtam, hogy az ajtó fa borításán belül mindkét oldalon teljesen zárt lemez tok van. Ettől válik a tűzállónak gondolom. Szóval nekiláttam leszedni a kilincs alatti zárszerkezet borító lemezért és alattam még volt egy műanyag karima, ami fixálja a szerkezetet. Vagyis én így gondoltam.

 

A lényeg, hogy még véletlenül sem tudom kicserélni a régi záramat a Welock Touch41 zárbetétre úgy, hogy ne kelljen valami átalakítást végezni. Ezt én nem is akartam, így össze is szereltem az ajtót és kerestem egy másik ajtót, ami nem olyan, mint a mi nagyon modern nyílászárónk.

Végül nem másik ajtót kerestem, mert a jó szomszéd mindig jó, szóval tovább is adtam a lehetőséget.

Na akkor újra! 

Leteszteltük a WE.LOCK elektronikus ajtózárat. A gyártótól végeredményben egy zárbetétet kapunk, aminek a végein nem kulcslyukak vannak hanem -az amerikai filmekből ismert-forgatógombok. A külső “okosgombon” az ujjlenyomat érzékelőn kívül egy kis OLED kijelző is megtalálható:
A dobozában az összeszerelt elektronikus záron kívül kapunk még 3db RFID lapocskát (ahogyan mostanság divatos nevezni TAG-et), szerszámokat a szereléshez, egy tüskét a programozáshoz, tartalék csavarokat és szilikon betétet.

 


Ami fontos, hogy a zárat egy mester ujjlenyomat programozásával lehet üzembe helyezni és ez az ujjlenyomat végleg bekerül a zár epromjába. Erre a gyártó is felhívja a figyelmet, hogy a termék nem tovább értékesíthető, azaz ha mégis eladnánk csak olyannak akivel bizalmi kapcsolatot ápolunk, mert az üzembehelyező mindig hozzá tud majd férni a zár beállításaihoz.

 


A zárat ugyanolyan egyszerű beszerelni, mint egy hagyományos zárbetétet; alapértelmezetten egy szabványos kültéri ajtó vastagságához van igazítva, de mindkét forgatógomb a zárszerkezethez mérten elmozdítható a tengelyén. Így egészen vastag páncélozott biztonsági ajtókhoz is igazítható.


A zárbetétet az ajtó “gyári” zárszerkezet rögzítő csavarjával lehet fixálni. Érdemes is ezzel kezdeni a beszerelési folyamatot és akkor komfortosan lehet a forgatógombokat hozzáigazítani a zárpajzsokhoz. A beszerelés közben érdemes odafigyelni arra, hogy a külső forgatógomb eléggé kiáll majd az ajtóból és amikor nyílik illetve csukódik az ajtó akkor elférjen az ajtókeret élénél. Én ezt az egy ergonómiai hibát találtam; hogyha az ember a zárgombnál fogva nyitja az ajtót, akkor nagyon könnyen be tudja csípni az ajtókeret és a zárgomb közé a kezét.

 


A zár felprogramozása az előbb említett mester-ujjlenyomat rögzítése után válik lehetségessé. Lehetséges közvetlenül a záron is programozni a felhasználókat és az eszközeiket, de a telefonos applikáción keresztül sokkal komfortosabb ezt megtenni.

 


A zár 3 mester-ujjlenyomatot és 97 felhasználó ujjlenyomatot tud tárolni. Tápellátásáról 3db ceruzaelem gondoskodik a gyártó szerint többszázezer kinyitás-becsukás erejéig. Gyanítom, hogy az elemek hamarabb fognak maguktól lemerülni. Lemerülésükre a zár figyelmeztet a kis kijlezőjén keresztül, csipog is mellé és értesítést is küld a telefonra. De ha valaki e bolondbiztos eljárás ellenére is hagyja lemerülni akkor sincsen dráma, mert a külső forgatógomb végén lehajtható gumifedél van és alatta van egy mikro USB aljzat amivel el lehet látni a zárat egy powerbankon keresztül árammal és így nyithatóvá válik az ajtó,
ujjlenyomat, vagy applikáció illetve RFID kártyával.


A zár természetesen átjárón keresztül Alexa és Google home kompatibilis, tehát “távirányítással” is nyitható az ajtó, egy úgynevezett WE-LOCK WiFi box-on keresztül ha valaki ismerőst be szeretnénk engedni az otthonunkba, nem kell ezért otthon lennünk. Ha otthon vagyunk akkor a WiFi BOX szerepét a mobiltelefonunk tölti be ilyenkor hangparanccsal is vezérelhető az ajtó az okosotthonunk HUB-ján keresztül, ha valaki nem tud odamenni az bezárt ajtóhoz. Ez azért van így, nehogy valaki bekibabáljon a résnyire nyitva hagyott ablakon keresztül valamelyik digitális asszisztensnek, hogy “open door”


Bizonyára felmerül, hogy mennyire biztonságos egy ilyen szerkezet. Maga a külső forgatógomb elég masszív műanyagból készült vastag fém borítással. Elég robosztus, de nem vandálbiztos, pár kalapácsütéssel biztosan letörhető, vagy “zsebsárkánnyal” le lehet égetni/olvasztani. Az ajtó viszont ettől nem válik nyithatóvá, mert maga a reteszelőszerkezet a zárbetétben helyezkedik el és nem a gombbal, tehát ugyanúgy fel kell fúrni a betétet mint  egy normál zárbetétnél ahhoz, hogy a zárszerkezetben elforduljon a cilinder; ami meglehetősen nagy zajjal jár. Én azért olyan helyre ajánlanám, ahol van az ajtó környékén egy kamera is, ami azért elveszi a próbálkozók kedvét…


Ami nagyon tetszett:
– pofonegyszerű szerelhetőség
– egyszerű kezelőfelület
– pontosan működő ujjlenyomat érzékelő
– robosztus, masszív kivitel
– a reteszelő magában a fém cilinderben van, így kellően biztonságos
– párosítható telefonnal, a telefonon keresztül átjárhatóság az okosotthon felé


Ami nem tetszett:
– nagyon kiáll a külső gomb, így könnyen be tudja csípni az ajtókeret és a gomb közé a
kezét az ember
– beállításoknál mindig kéri a mester-ujjlenyomatot, ha ez elsőre nem sikerül, akkor kezdheti
előröl az ember a paraméterezést
– kívülről szétszerelhető a külső tekerőgomb ami szerencsés ha elemet kell cserélni, viszont
lehetőséget ad a próbálkozóknak is

 

Végül a nagyon fontos linkek a további információkért!

Welock Fingerprint Smart Lock Electronic Door Lock Cylinder Touch41

Welock Electronic Smart Door Lock Cylinder with Keypad 

Welock Smart Wifi Gateway for Home Remote Unlocking and Connection with Alexa

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek