Studio Lightroom

Estimated read time 12 min read

Studio Lightroom

A Studio Lightroom véleményem szerint szintén az egyik legszebb enteriőr stúdiókhoz tartozik Budapesten. Ennek a hosszú ideje, 2013 óta működő stúdiónak Márton Andrea és Béki Andrea a tulajdonosai. Négy termet más és más, előkelő és igényes bútorokkal, kiegészítőkkel rendeztek be, egy termet pedig meghagytak úgymond „üresen”, különféle hátterekkel.

Mielőtt még nagyon belemerülnék a termek részletes leírásába, szeretnék néhány szót ejteni a stúdió megközelítéséről és az általános információkról.

Mi kocsival érkeztünk, beírtuk a stúdió címét – a Bp. IV. kerület Károlyi István utca 10-et – a GPS-be, így könnyen megtaláltuk a helyszínt. Egy sorompón kellett bemenni, ahol szólni kellett a portán ülő úrnak, hogy fotózni érkeztünk a Lightroom Stúdióba, aki ezután be is engedett minket.

Ha tömegközlekedéssel érkeznénk, akkor Újpest központtól 147-es busszal az Attila utcai megállónál kell leszállni, ez közvetlenül a stúdió mellett tesz le. Az 30A busszal (Illek Vince megállóhelytől) körülbelül 10 perc, az M3 villamossal (Újpest városkapu megállóhelytől) pedig 15 perc gyalog a stúdió, de a Keleti pályaudvarból indulva érkezhetünk például vonattal is. Ebben az esetben Rákosig kell utazni az S60-al, majd Újpestig az S76-al. Ezek természetesen csak példák, érdemes útvonalat tervezni, hogy valóban ezek a legjobb lehetőségek a számodra is.

A kocsival érkezőknek a parkolás ingyenes. Mi hétköznap voltunk, akkor több szabad hely közül is lehetett választani, azonban két dologra érdemes figyelni. Az egyik, hogy ne álljunk semmilyen bejárat, ajtó elé, ne legyünk útban senkinek. A másik pedig, hogy a 4-es szám környékén érdemes megállni, mert innen még van egy kis séta a stúdióig.

Itt még nem feltűnő helyen vannak a táblák, mi nem is vettük észre a 4-es épület falán lévőt, utólag, a stúdió tulajdonosa hívta fel rá a figyelmem. Az itt dolgozók készséggel útbaigazítanak bárkit, ha esetleg úgy járnál, mint mi.  A 4-es szám előtt kell elmenni balra, ott végig kell sétálni az úton, majd a 3-as számú épület homlokzatán szintén láthatjuk a stúdió tábláját. Ugyan itt is van egy parkoló, de itt kisebb az esély arra, hogy szabad helyet találjon az ember. El kell menni bal oldalon az ajtóig, majd fel kell menni a 2. emeletre.

Vigyázat, nem érdemes éhesen érkezni, ugyanis a földszinten egy torta bolt üzemel, így jó illatokkal találjuk szembe magunkat az ajtón belépve. Lift nincsen, így ezzel számolni kell azoknak, akiknek a lépcsőzés gondot jelent.

Felérve a stúdió szintjére, a lépcsőházban egy helyes sarokülőhely fogadja az ide érkezőket, ahol kényelmesen lehet ülni és várakozni, ha még esetleg van idő a bérlés előtt.

A fehér műanyag ajtó mögötti rész rejti a stúdió „igazi” területét. Rögtön balra találhatóak a mosdók, amik ajtaján mókás képek jelzik a férfi és női részeket. A női mosdóban egy gyönyörű tükör található és több wc fülke. Tény, hogy a mosdók nem a legmodernebbek, de alapvetően tiszták és higiénikusak, a célnak teljesen megfelelnek.

A kockás padlózatú folyosón továbbmenve található a vendégek elől elzárt konyha. Ide csak a stúdió munkatársai mehetnek be, majd kihozzák a vendégeknek, amit kértek (kávé, gyümölcslé, tea, víz), viszont ezeket a bérleti díj nem tartalmazza. A fogyasztási cikkek árait 3 helyen is feltüntetik, például a konyha ajtaján.

A folyosó hosszú és keskeny, az összes stúdió innen nyílik. Található itt még két smink hely is, amik, hogy ha éppen szabadok (mert nem dolgoznak ott a sminkesek), akkor aki kapja marja alapon működnek, tehát bárki használhatja. Ezek előre foglalására nincs lehetőség.

A folyosó végén, egy ajtó mögött, kicsit eldugott helyen van a recepció, általában itt találjuk meg a stúdió dolgozóit. Kissé furcsa lehet, hogy belépve nem látjuk rögtön őket, ahogy a recepciót sem, de egy hangosabb köszönés után azonnal jön is az illetékes kolléga. Andrea elmondta, hogy a recepció nemsokára átköltözik előre, a barokk stúdió különálló öltözőjének helyére.

A kolléga, akivel én találkoztam, rendkívül kedves és segítőkész volt. Ők jelzik a foglalás végét, ha bekopognak az ajtón, az azt jelenti, hogy 10 perc múlva el kell hagyni a termet.

Ugyanezen ajtó mögött található még egy smink helyiség, ami azonban kizárólag a stúdió sminkesei számára van fenntartva, vagy előre, felár ellenében lefoglalhatóak, ha saját sminkessel érkezünk. Vannak itt még plusz, tartalék eszközök (például vakuk, lámpák) is. Ezen kívül találunk itt még egy nagyon izgalmas részt, a ruhakölcsönző szobát. Rengeteg, szebbnél szebb ruhát kölcsönözhetnek itt a fotózásra érkezők: elegáns, estélyi ruhák, kismama ruhák, gyermekruhák. Amikor a cikket írom, ennek a menüpontja még készülőben van a stúdió weboldalán, így a ruhákról a képeket a facebook oldalon lehet megtekinteni, valamint a külön erre a célra készített oldalon:

https://www.facebook.com/Lightroom-Garderobe-101741785495544/

https://www.lightroomgarderobe.hu/

A helyszínen, kis katalógusokból is ki lehet választani a ruhát, amennyiben éppen nincs használatban. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes előre, emailben lefoglalni a kiválasztott darabot.

A stúdióban lehet videoklipeket, beszélgetéseket is forgatni, workshopot tartani, valamint rendezvényhelyszínt is tudnak biztosítani, de erről az aktuális teremnél írok majd részletesebben. Felárral és előre foglalással igénybe vehető a stúdió által smink és fodrász szolgáltatás is.

A stúdió állatbarát, amennyiben kiskedvenceink szobatiszták.

Ami talán az egyetlen negatívum, hogy nincs mód kártyás fizetésre, valamint a közelben nincs bankautomata sem, így ezzel érdemes előre készülni.

Ha valaki tudja, hogy többször is szeretne menni a stúdióba, annak lehetősége van bérletet vásárolni. Ez korlátlan ideig felhasználható, azonban csak szeptember 30-ig vehető meg. A 10 alkalmas bérlet az összes teremre érvénye hétköznap, és a Barokk stúdió kivételével hétvégén is. Ez a bérlet 1000 Ft ráfizetéssel használható hétvégén a Barokk teremben is. Mindezt 70.000 Ft-ért adják, ami 10.000 Ft kedvezményt jelent összesen ahhoz képest, mintha egyesével foglalnánk a szobákat.

Minden teremhez tartozik egy LED lámpa és egy stúdióvaku. Az előbbi gurulós lábakon áll, valamint egy rendkívül hosszú hosszabbítóval van ellátva, így egyszerű kezelni, nem is kell konnektorokat keresgélni. Én most két termet tudtam kipróbálni, viszont a rengeteg természetes fény miatt a LED lámpa bőven elégnek bizonyult. Ha azonban valaki szeretné, lehetőség van a termeket teljesen besötétíteni, valamint a készlet erejéig plusz lámpák is díjmentesen igénybe vehetők. Egyedül a papírhátterek használatért számolnak fel +3000 Ft-ot méterenként, ha az a használat során koszos lesz vagy elszakad.

A termeket könnyen le lehet foglalni a stúdió weboldalán: https://www.studiolightroom.hu/foglalas

Azonban érdemes jó előre gondolkodni, hiszen egy elég forgalmas stúdióról van szó, főleg a karácsonyi időszakban.

A stúdiókat rendszeresen átrendezik, új kellékekkel, kiegészítőkkel, bútorokkal „öltöztetik fel”, hogy a visszatérő fotósoknak is mindig tudjon újat mutatni.

Most, hogy minden általános információt elmondtam, térjünk is rá a terekre külön-külön. A legtöbb terem menüpontjánál vannak „itt készült” képek, ami szerintem egy nagyon jó dolog, hiszen inspirációként szolgálhat az újonnan ideérkezőknek.

A Greendoor egy 60nm-es műterem, 4 tematikusan berendezett sarokkal, különféle kellékekkel, kiegészítőkkel, és persze természetes fényt biztosító nagy ablakokkal. Hangulata komolyabb, a sötétebb színek miatt, azonban a berendezés sokoldalúan kihasználható, például családi, baba, kismama, esküvő kreatív vagy portfólió fotózáshoz, de több itt készült boudoir képet is láttam már.

A Bali elnevezésű terem már egy kicsit családiasabb, barátságosabb és könnyedebb hangvételű terem az előzőhöz képest, némi egzotikus hangulattal megfűszerezve. A színek rendkívül jól harmonizálnak, szerintem egyaránt alkalmas egyéni, páros, családi vagy akár glamour, fashion fotózásokra is. Ennek a teremnek van egy elszeparált része a sminkeléshez és az öltözéshez is. Itt egy órát töltöttem egy párral, viszont akár tovább is tudtunk volna maradni, annyi lehetőség volt.

A legújabb terem, a 49 nm-es Vanilla garden, szintén egy nagyon világos, barátságos helyiség. É-Ny fekvésű, tehát a nyugati nap ragyogását élvezi, amit érdemes figyelembe venni a foglalásnál, ha sok napfénnyel szeretnénk dolgozni. A dekorációt évszaknak megfelelően variálják, így a terem mindig új arcát tudja mutatni a vendégeknek.

A berendezett stúdiók sorának végére hagytam a legnagyobb, 100nm-es műtermet, a Barokk-ot. Itt aztán van minden, mi szem szájnak ingere: zongora, kanapé, ágy, egy impozáns fémszerkezet, tükrök és egy kád, melyhez egy működő csap is tartozik. Ebben a szobában jelenleg még található egy külön öltöző, smink terem, amelyet egy ajtó választ el a stúdiótértől, viszont ahogy fentebb írtam, ez a későbbiekben át lesz alakítva. Ennek a teremnek 2 oldalán is találhatóak ablakok, szám szerint 8 db, ami nagyon sok természetes fényt jelent. Mi itt szintén 1 órát töltöttünk, ez viszont igen kevésnek bizonyult, lehetséges, hogy még a 2 óra se lenne elég, hogy minden lehetőséget kipróbáljunk. Számos fotózáshoz, például portré, páros, kismama, családi, glamour fotózáshoz is remek lehet, a sornak csak a képzelet szabhat határt.

A cikk elején utaltam arra, hogy a stúdiónak van egy rendezvényterme, ez nem más, mint a Barokk. A weboldalon található leírás alapján céges rendezvények, karácsonyi party-k, születésnapi bulik megrendezésére is alkalmas helyiség, melynek befogadóképessége állófogadás esetén 50-60 fő, ültetett rendezvény esetén pedig 10-20 fő. A légkondicionált terem asszisztenciával, dekorációval, tálalóasztalokkal, valamint néhány székkel áll a bérlők rendelkezésére.

Végül, de nem utolsó sorban az 54 nm-es KOA teremről is szeretnék írni egy keveset. Itt a különböző állandó hátterekre fektették a hangsúlyt, amelyek közül található itt bézs, szürke, olíva zöld és barna. Ezek mindegyike kézzel festett. Kisebb berendezési tárgyak, mint például szék, létra, valamint számos fotótechnikai eszköz található itt, melyek használatát a bérleti díj tartalmazza. Ebben a szobában is rengeteg természetes fény van, azonban lehetséges a teljes terem sötétítése is. Ez a szoba szinte bármilyen fotózáshoz jó lehet, azonban a fine art fotózás képviselőinek biztosan nagyon fog tetszeni.

Összegezve, egy rendkívül sokoldalú, elegáns és igényes stúdióban járhattam ismét, remélem, hogy a jövőben is visszatérhetek majd.

A stúdió weboldala: https://www.studiolightroom.hu/

A cikk írójának oldala: https://www.facebook.com/aradilillafoto

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek