SsangYong Grand Tivoli

Estimated read time 5 min read

Sziasztok! Vannak tesztek, amiket várunk és vannak olyan termékek, amiket szinte bezsongva, mert mindig valami új és érdekes dolog vár ránk. Most a SsangYong Grand Tivoli 1,5 -ös turbós városi egyterű volt hatással ránk és nem rossz értelemben.

 

Mint minden teszt terméknél itt is a csomagolásnál kezdjük. Na jó, most nem!

A tesztautót a Wallistól  vagyis pontosabban a WAE Kft-től hoztam el. Minden gyorsan és zökkenőmentesen zajlott és mehettem is a dolgomra. 

A SsangYong autókra jellemző, hogy indulás előtt nem nagyon kell ismerkedni a technikával, mert minden ott és úgy van, ahogy éppen mi megálmodnánk. Nem nagyon akarnak a megszokott jól bevált dolgoktól elrugaszkodni, így nincs is semmi túl bonyolítva. Amin elsőre megakadt a figyelmem az a biztonsági öv. Majdnem teljesen hátra tolt vezető ülésnél is alig érem el az oszlopon lévő biztonsági öv csatot, hogy bezárjam magam. Jó lehet én vagyok béna, vagy öreg és nem tekeredik a derekam se a kezem, de ez valóban nagyon hátul van. De ez ugye a hatalmas ajtó hátránya, mert nincs hová csatlakoztatni az övet, vagyis van, de túlzottan hátra került. 

 

Az autó egyébként nagyon jól személyre szabható. Az ülések a kormány, de még az óracsoport, akarom mondani a full digitális műszerfal is. Kényelmi szempontokból nincs mibe belekötni. Az ülés és kormányfűtés egy kihagyhatatlan extra. Aki használ pl. kormányfűtést az tudja, hogy télen majdnem élni se lehet nélküle. Nálam non-stop ment és valóban komfort érzetet kap az ember. 

 

A műszerfalról azonnal elérünk minden infót, amire szükségünk lehet. Az autó kisegítő opcióktól kezdve az aktuális guminyomásig. Mivel hideg volt, amikor elhoztam az autót, többször figyelmeztetett, hogy vigyázzak és figyelmes legyek, de még arra is van esze, hogy nézze mennyit vezettem és jó lenne pihenni, vagy igyak egy kávét.

 

Az autó sávtartója jó dolog bár nem úgy működik, hogy hátra tehetjük a kezünk, viszont ez is olyan, mint az életbiztosítás, csak akkor kell, amikor baj van, ezért ezt kikapcsolni nem szabad. Az autó a sofőr „tévedése” vagyis elbambulásakor azonnal reagál, nagyon is agresszívan és nem fogsz a szembejövő kamionnal találkozni, mert visszahúz a saját sávodba. Persze hirtelen meglep minket az, hogy valaki „bele nyúlt” a kormányzásba, de csak azért lepődünk meg, mert szépen bealudtunk és átúsztunk a szembejövő sávba. A SsangYong meg gyorsan észhez térít.

 

Mivel nem egy alacsony hasmagasságú autóról beszélünk a Tivoliba nagyon könnyű beszállni. Nem kell mászni felfelé, de beesni se kell az alacsony autóba. Nagyon jó és valóban kényelmes. Hátul ugyanez a helyzet, habár utazni nem utaztam ott, csak magam mögé beültem és megnéztem, hogy hosszú úton húznék e 19-re lapot. Igen! Olyan tágas, hogy nem 19-re, hanem még a 21-re is húznám azt a bizonyos kártyát!

 

 

Az autó csomagtartója hatalmas és a hátsó üléstámlák ledöntésével akár egy kisebb szekrényt vagy mosógépet is hazavihetünk, ha befér a csomagtér nyíláson, mert az elég kerekített és szűk a beltér viszonyításához képest. Szemléltetésként otthagytam a nagy méretű hátizsákom. A csomiban van szivargyújtó leállás a gumicsónak felfújásához, vagy a mobil fagyasztóhoz. 

 

 

Az automata váltós 1.5-ös turbós motor egyáltalán nem halovány a nagy kasznihoz képest. Nagyon bika és a hangja sem zavarja a vezetőt akármennyire is gyilkolja sport módban az ember. A váltóra gondolkodás nélkül mondom, hogy zseniális! Nagyon jó szinkronban vannak az átváltások és majdnem teljesen észrevételen vált el. Persze ez utóbbi nem a sport, hanem a normál módban. A futómű pont annyira feszes és stabil a kanyarokban, körforgalmakban, mint amit elvárunk egy prémium márkától. A fékek pedig több, mint jók! Nagyon jó pontja ez a Tivolinak, nem fér kétség hozzá!

Már majdnem elfelejtettem a fogyasztást leírni. Nálam 9 liter/100km volt, de hozzá teszem, hogy ennek kb. fele városi döcögés, míg a többi autópálya volt. Olyan pillanatok alatt van 160km/h-n az autó, hogy elképesztő, bár ezt csak én is „hallottam”, mert ugye ennyivel senki nem megy.

 

A személyes véleményem szerint a SsangYong Grand Tivoli 1,5 turbós családi autó egy nagyon alulárazott (5.900.000Ft) prémium jegyeket büszkén viselő járgány.

Nekem ez lesz ezután a szint, mert ha egy autóban csak egy olyan dolgot találtam, amibe bele lehet kötni, akkor az nagyon jó! A Tivoli magasra tette a mércét és nem nekünk, hanem a többi autó gyártónak!

 

Köszönjük a WAE-Kft-nek az élményautót! 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek