Teszteltük az Oakley Prizm Gaming lencsét

Estimated read time 8 min read

Nagyon jó kis teszt lesz a következő, hiszen az amerikai Oakley markolt egy nagyot a speciális lencsék irányába és megalkotta a gémerek részére azt a lencsét, amit tesztre kaptunk.

 

A lencse különlegessége, hogy nem csak sima, hanem drioptriás szemüvegekre is alkalmazhatóak. Ha bele gondolunk, valóban fontos, hiszen minden „kocka” szemüveges és ha nem is, akkor negyven év fölött már szinte mindenkinek javallott egy látást korrigáló szemüveg. Persze még az sem mindegy, hogy mennyit ülünk a gép előtt. Lehet csak hobby, de az is lehet, hogy a napi nyolc órás számítógépes munka után jön az otthoni „maszek” és az szintén az informatika. Miért ne vigyáznánk magunkra?

Az Oakley híres a napszemüvegeiről, bár bevallom én soha nem próbáltam, mivel szemüveges vagyok és mire vegyem fel, a másikra? Na ugye! Mondjuk nagyon menő lenne egy olyan napszemüveg, ami drioptriás is.

Na de a teszt tárgya, vagyis az Oakley története nálam úgy kezdődött, hogy megkeresett Dorka, akiről annyit elég tudni, hogy egy igen kedves és tisztelettudó lány, aki kapcsolatban van az Oakley céggel. Megkérdezte, hogy mit szólnék ha kipróbálhatnám a lencsét, amit a saját szememre készítenének el. Én erre természetesen rácsaptam, hiszen tesztelünk mi mindenfélét és ez a dolog egyébként is nagyon érdekelt. Megbeszéltük a részleteket és egy egyeztetett időpontban elmentem az Optic Word-be, pontosabban az Aréna Plázába a Keleti mellé. Itt mindenki nagyon kedves volt velem, habár közel a zárás előtt érkeztem

 

Itt megvizsgált és dokumentálta a nagyon kedves Kósa Krisztina, hogy majd milyen lencsét készítsenek el számomra az Oakley cégnél. Kriszti profin elmondott nekem mindent, amit tudnom kell, sőt azt is, hogy a hétköznapokban mire figyeljek. Ők a vizsgálati eredményeket elküldték a megfelelő helyre, (gondolom a Dorka is taposta az utat ezzel kapcsolatban), nekem pedig csak várnom kellett, hogy elkészüljön a szemüveg. 

Az Oakley nem csak lencsét, hanem szemüveg keretet is adott, mert ha már lúd, legyen Oakley, akarom mondani kövér. A keretet én választottam ki az Optic Word-nél, ahol a szemvizsgálat is volt. Egy nagyon menő keretet találtunk és alig vártam, hogy megkapjam a lencsével együtt.

 

Izgalmakkal teli 1,5 hét múlva megjött a futár!

 

 

Nekem fontos a csomagolás és mindig ki is térek erre. A szemüvegem nagyon gyilkosan jól be volt csomagolva és a szemüveg doboza is olyan masszív, hogy talán egy személyautó is átmehetett volna rajta. Nem csoda, hogy ennyire vigyázni kell rá, mert elég messziről jött. Pontosabban a lencsémet a terméklap szerint Milánóból küldték a Luxottica Group S.p.A -tól.

 

 

A szemüveglencse sajátossága az enyhét sárgás szín, habár a fotókon nem igazán látszik. Jobban akkor, amikor felvettem. Olyan, mint egy vezetést segítő szemüveg sárgás lencséje, bár azért ez abból is a prémium verzió. 

Készítettem is gyorsan egy kis videót. Nem egy szuperprodukció, de 10 perc alatt ennyi telt tőlem otthon a konyha asztalon. Szóval a Kaliforniai Oakley keret és gamer lencse egyenesen az én konyhámban landolt.

 

 

Oakley Prizm Gaming

 

A szemüveg nagyon kényelmes volt, mintha már ezer éve használnám és össze nőtt volna velem. A lencse az már valahogy kicsit fura volt és pár perc után le is vettem, majd a régi szemüvegemet használtam ismét. Gémer szemüveg, de én még nem a monitor előtt próbálgattam. Később ismét felvettem és rá kellett jönnöm, hogy semmi baj nincs a szemüveggel, hanem csak az, hogy meg kell szokni. Na ezután olyan, mintha rajtad sem lenne és el is felejted. Nem csak jó vele nézelődni, hanem sokkal jobb, mint egy hagyományos lencsével. A sárgás szín nem hogy zavarna, hanem nyugtatóbb is és sokkal „szebb a világ”. Mondom úgy, hogy még nem próbáltam a monitor előtt!

Én nagyon sokat dolgozom számítógépen és nem csak szövegeket írok, hanem komoly képszerkesztéseket és videó vágásokat is csinálok. Ilyenkor minden árnyalatnak szerepe van, főleg, amikor elrontja az ember. Ez volt bennem a legnagyobb kérdés, mármint lehet e tökéletes fehéret retusálni egy termékkép mögött az Oakley lencsével, ami alapjában sárgás színt mutat. Mi van ha minden fotót rossz irányban retusálok, vagy akaratlanul is más fehéregyensúlyba állítok. Aki készített már termékképeket fehér háttérrel az tudja miről beszélek, sőt azt is, hogy para ha 1 órát mondjuk feleslegesen dolgozok.

 

 

Puding próbája az evés és gondoltam ugyan azt a képet elkészítem utómunkában az eredeti, majd az Oakley Prizm Gaming lencsés szemüvegemmel.

Leginkább a fehérekre voltam kíváncsi, hogy mennyire viszi el a szemet a sárgás lencse. Egymás mellé tettem két képet, amit az adott szemüveggel jónak láttam. Csak a fehéreket állítottam a szemüveghez képest jó fehéregyensúlyra.

 

Basszus semmi különbség! Az gondoltam, hogy a bal oldali Oakley lencsés kép „túlexpós” vagyis olyan lesz, mintha vakítana a fehér, mivel a sárgás tartományban amikor már teljesen fehéret látok, az már a „too much”. Közben meg nem! Végül akkor dőlt az a gondolat, hogyha nem víztiszta egy lencse, akkor nem látunk tökéletesen minden árnyalatot! A retusálásnál hosszú órákat és éjszakákat tölt el az ember, szóval ezek szerint nyugodtan retusálhatunk, vagy akár filmet, klipet is „fényelhetünk”, hiszen nem egy sárga fátylas anyag köszön vissza ránk, vagyis arra, aki nem használ Oakley Prizm Gaming lencsét.

Menjünk ki a szabadba és nézzünk bele a lencsébe fényképezőgéppel!

 

 

 

 

 

Én, mint kezdő Gamer, nekiláttam játékokat letölteni a PC-re és eluralt rajtam a megmenteni vágy a győzelem és a harc tüze. Bevallom hamar rabul ejti az embert a számítógépes játék, (mert nekem nincs konzolom) és hipp-hopp eltelik 5-6 óra. Mindig úgy voltam vele, hogy még csak ezt a pályát játszam végig és fekszek aludni, mert hajnali kettő van, de ez sosem sikerült, mert az újabb pályák után még újabbak jönnek. Örültem az Oakley szemüvegnek, mert végre van, aki vigyáz a szem egészségére. Egyébként nem titok, de az Oakley gamer lens projekt előtt voltam a Lord Optikában Szigetszentmiklóson, akikben én „vakon” megbízok, sőt még kórházi szem vizsgálaton is egy héten belül és mindenütt ugyanaz a szemvizsgálati eredmény jött ki. Az utóbbi négy év alatt semmi változás nincs a szememen, mind drioptria, mind pedig bármi mással kapcsolatban. Szóval jó hír nekünk szemüvegeseknek, hogy a szemészet és az optikák tekintetében maximális biztonságban vagyunk!

Nagyon megszerettem az Oakley szemüveget és mindig ott van a monitorom előtt a kis menő dobozában, vagy az autóban. De még akkor is velem van, amikor forgatunk a Tesztvilág TV-nek valami jó kis anyagot. A hab a tortán pedig az, hogy egy hihetetlenül kényelmes Oakley szemüveg van a fejemen egy menő 2021-es design-nal!

 

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek