Sziasztok!

 

Most egy olyan készüléket mutatunk be, ami sajnos még nincs minden hazai autós birtokában, de reméljük hamarosan az lesz a ritka, ha valakinek nem lesz a szélvédőre tapasztva.

TrueCam M5 Wifi autós menetrögzítő

 

Fontos baleset esetén a felvétel, amit az autós menetrögzítők készítenek, de nem mindegy milyen minőségben. Találkoztam már olyan kamerával, ami működik igaz, de egy kis napsütés, vagy sötét azonnal “megöli” a felvételt és semmi nem látszik. Ez csak akkor bosszantó, ha éppen kellene a felvétel és hiába van meg a mentés, amikor az szinte használhatatlan. Ekkor jövünk rá, hogy felesleges pénzkidobás volt az olcsó piaci menetrögzítő.

 

 

A TrueCam M5 nem az olcsó piaci kategória, de határozottan állíthatom a többhetes használat után, hogy a “pont arrra jó, amire való!” kategória felső harmadában helyezkedik el és ott eléggé be is ásta magát.

Na de mi is ez a Truecam M5?

A doboza nekem tetszik, mert újrahasznosított papírból készült. Nem kicsi a doboz így el is fér benne sok apróság. Van, akinek ezek az apróságok jelentik az örömöt, mert szeretnek időzni a kicsomagolásnál és a termékek felfedezésében, de nekem leginkább mindig a fő atrakció az, ami felkelti az érdeklődésem. Jelen pillanatban a kamera.

 

 

 

A doboz tartalma

  • Autós menetrögzítő kamera TrueCam M5 WiFi
  • Mágneses tartókonzol 3M matricával
  • Adapter az autó szivargyújtójába két USB kimenettel
  • 3 m hosszú Mikro USB töltőkábel
  • Mikro SD/USB adapter
  • Tartalék 3M matrica (2×)
  • 3M tartó a töltőkábel rögzítéséhez (5×)
  • Védőcsomagolás
  • Útmutató

Bár a forgalmazó úgy hírdeti, hogy opcionálisan választható hozzá ajándék 16, vagy 32GB méretú micro SD kártya, én nem találtam a dobozban. Lehet azt külön kapja a vásárló (mi meg nem vagyunk vásárlók) és ezért nincs. Na de annyi baj legyen!

 

 

A kamera kinézetre nem egy áramvonalas valami, de annyira nem is lényeges, fő, hogy működjön és, hogy jól működjön!

Puding próbája az evés! A kamerát nagyon egyszerű rögzíteni, mert csak a tartó konzolt kell biztosan és jól elhelyezni a tápellátást biztosító kábellel együtt. Ez utóbbihoz apró kis 3M-es öntapadó kis fülek vannak, amibe nemes egyszerűséggel lehet a kábelt belepattintani a szélvédő körül, ahol elvezetjük a “madzagot”. Ebből 5 db van a csomagban, míg a tartókonzol 3M-es öntapadó matricából kettő. Ebből elég lenne egy is, mert ha egyszer feltesszük, az soha le nem jön! Mondom ezt úgy, hogy alig tudtam leszedni a teszt után.

Tipp:

A 3M-es kétoldalas ragasztót a legegyszerűbben úgy lehet leszedni, hogy egy erős damillal körveölelve jobbra-balra fűrészelős mozdulattal elvágjuk, hasonlóan, mint a fazekasok az agyagtál alját, amikor elkészül a remekmű. Nem szabad a felragasztott elemeket erőltetni, vagy feszegetni, mert nagyvalószínűséggel el fogjuk törni.

 

 

A tartókonzolhoz a kamera mágneses módon csatlakozik. Ez nagyon nagyon jó! Nem kell a kábeleket kihúzni ha le akarjuk venni a kamerát, mert a wifi és a kábel a tartókonzollal ott marad a szélvédőn. Szuperjó!

Amikor beüzemeltük és minden a helyén van, akkor jöhet az autóra a gyújtás és kezdhetjük a kamera testreszabását. Ezután már el is flejthetjük a kameránkat, mert a TrueCam M5 Sony senzora teszi a dolgát éjjel-nappal, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Készítettem pár összehasonlítást is és arra jutottam, hogy a Truecam nagyon részletgazdagon rögzíti az eseményeket. És pont ez az egyik legfontosabb a videó visszalassíthatósága után. Szerintem ez az, ami leginkább kell egy bizonyítási eljárás után.

Készítettem pár felvételt az M5 kamerával.

 


Full HD és 30 képkocka/ másodperc, ami már elég arra, hogy kiértékelhető anyag szülessen. A kamera kép a kép középpontjától kifelé haladva sem torzít a sarkok irányába, így amit felvettünk az teljes egészében jól látszik. még egy mellettünk elhaladó teherautó ponyvareklámja is.

Van ugye G szenzor, ami baleset esetén zárolja a mentett videókat és figyeli azt is ha valaki a parkoló autónknak nekimegy.

Mik is a specifikációk?

 

 

Videófelbontás Full HD (1920 × 1080 px) @ 30 fps
HD (1280 × 720 px) @ 60 fps
HD (1280 × 720 px) @ 30 fps
Felvételi szög 150°
Videó formátuma MP4, tömörítés H.264
Fényképfelbontás akár 12 Mpx
Fénykép formátuma JPEG
Hang Kikapcsolható beépített mikrofon
LCD kijelző 2″ 320 × 240 px
Memória Micro SD 64 GB-ig
Összekapcsolhatóság WiFi
Funkció mágneses konzol, WDR, parkolási mód, mozgásérzékelés, G-szenzor, végtelenített felvétel, fájlvédelem, automatikus indítás, mágneses GPS modul radarérzékeléssel (opcionális), mágneses CPL szűrő (opcionális)
Menü nyelvek magyar, cseh, angol, német, szlovák, lengyel
Tápellátás Szuperkondenzátort
Méretek 69 × 45 × 34 mm

A címben láthattátok, hogy “Wifi”. Igen wifis a kamera és ha letöltjük a truecam alkalmazást, akkor a telefonunkon nézhetjük a videókat, vagy pofonegyszerűen le is menthetjük azokat. Az applikáció nagyon egyszerű és nem csak a videók, de a fotók mentésére és az azonnali továbbításra is alkalmas. Így a telefonunkkal akár egyszerűbben is törölhetünk elemeket vagy beállításokat végezhetünk. Szóval ezért Wifis. Megkönníti az életünket.

 

Ez mind szép és jó, de mi az extra, amiért a TrueCanm M5 kitűnik a többi kamera közül?

Képes fogadni egy GPS modult, ami jelzi nekünk a telepített sebességmérőket, kvázi az első nem megfizetett bünti után megtérül a kamera és a GPS modul ára. Ez utóbbit külön lehet a kamerához megrendelni. Szerintem megéri, főleg, hogy 36 ország több ezer kamerájára figyelmeztet.

A TrueCam M5 autóskamera 45.000 Ft-os ár környékén mozog, ami annyit jelent, hogy a legkisebb fényezési javítás ára, amit majd mi a kamera miatt bizonyítani tudunk és nem a fejünket fogjuk baj esetén. Akkor ugye megéri?

Nekem személyszerint biztonságérzetet adott a termék és köszönjük a Truecam hazai forgalmazójának, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta!