Open Road Fest XX. -Ott voltunk és visszamennénk!

Estimated read time 10 min read

Ismét feldübörögtek a vasak Alsóőrsön. Immár 20. alkalommal rendezték meg az Open Road festet, ez alkalomból az égiek is kegyesek voltak a szervezőkhöz és a vendégekhez. Kellemes, igazi bulizós, motoros idő volt. Egy ember életében is mérföldkő a 20. év, nem hogy egy rendezvénynél. Ezért a jubileumi fesztivált mindenki nagyon várta már, sok újítást és meglepetést ígértek a szervezők, amit tartottak is. A fellépők sora is hosszú volt, EDDA, Ganxsta Zolee és a Kartel, Fáraó Együttes, Karthago, hogy csak párat említsek és a nagy finálé a EUROPE (SWE).

 

Már napokkal a megnyitás előtt elkezdtem figyelni, hogy nő ki a sík terepből egy ekkora rendezvény infrastruktúrája. Látszott, hogy profikról van szó, az évek rutinja ott volt. Mire az első fecskék megérkeztek nem volt akadálya, hogy birtokba vegyék a motorosok a kempinget, ami egy kuriózuma a rendezvénynek a strandjával együtt. A felfűtött, megfáradt rockerek le tudják hűteni magukat és a bulik után megpihenhetnek, hogy másnap délelőtt újra belevethessék magukat a legkülönb programokba. Igen programokba, mert abból nem volt hiány.

 

 

 

Kötél István és Erdős Csaba kaszkadőr bemutató, Custom Bike Show, Air riders-Freestyle motocross bemutató.

 

H-D Múzeum, H-D Expo, Harley On Tour és persze a szoborkészítés sem maradhatott el.

 


 

Mint minden évben most is lehetőséget biztosított a Harley az új szériák kipróbálására. Bőséges választékot hoztak ebben az évben is a kipróbálható járgányokból. Mi rápattanhattunk egy Road Glide Specialra. Nem volt még hozzá szerencsém, kíváncsi voltam rá milyen is valójában ez az igen impozáns nagy vas. Akik próbálták már, igyekeztek kicsit lelki nyomás alá helyezni, hogy…………., de mivel szeretem a kihívásokat vártam a power gomb megnyomásának pillanatát. A hang a megszokott Harley-s, mély, morcos. Alulról is nagyon jól húz, bármelyik sebességi fokozatban, igen nyomatékos, persze nem nehéz egy ekkora motornak (1 868 cm3).  Igen kezes, a tömegéhez és méreteihez képes nagyon jól kezelhető, jól fordul. Onnantól, hogy ráülsz és behajtod az oldaltámaszt, olyan érzése van az embernek, mintha felboríthatatlan lenne. Nagyon jó konstrukció, egy pici bibit találtam, ami nem is a motor, hanem inkább a magyar utak rovására írható, ha rázósabb részen megy az ember, olyan mintha egy fapadon ülne. Sima aszfalton siklik, mint egy hajó.

 

 

A már megszokott csapat most is, az Animal Cannibal tagjai vállalták a műsorvezető-házigazda szerepét. A csütörtöki sajtótájékoztatón Dobai Attila főszervező köszöntötte és megköszönte az elmúlt 20 év Open Roadjainak létrejöttét segítő környékbeli települések polgármestereinek, katasztrófa-védelemnek, rendőrségnek és támogatóinak közreműködését. Látszik, hogy mekkora összefogás van a rendezvény mögött, ami az elkövetkezendő évek zökkenőmentes lebonyolítását jelzi előre. E nemes alkalomból egy torta is előkerült a tarsolyból. (ami igazán finom volt)

 

 

Kedvelt program a Balaton kerülő túra, most is sokan vettek részt rajta, sajnos egy másik program miatt ki kellett hagyni, de legközelebb nem marad el.

 

Az igazi nagy show a motoros felvonulás. Ennyi motort kishazánkban egyszerre igen ritkán lehet látni, ha egyáltalán van még egy hely, ahol ennyi vas gyűlik össze. A felvonulás útvonalán sok érdeklődő volt, gyönyörködni a látványban. Egy kisebb családi programnak is beillett, olyan hosszú volt a konvoj. Itt bárki megcsodálhatta a különleges mocikat, mert volt belőlük bőven. A felvonulás zökkenőmentesen zajlott le a résztvevőknek (mindenki figyelt a másikra) és a rendőrség munkájának köszönhetően.

 

Mint említettem már a programok tárháza igen nagy volt, aki szerette volna jól érezni magát megtalálta a neki megfelelőt. Amit lehetett mi is meglátogattunk és be is kapcsolódtunk. STIHL Timbersport berkein belül is lehetett jelentkezni farönk fűrészelésre, na persze nem csak úgy szimplán, párban, versenyezve. Kipróbáltam milyen is egy farönköt levágni, nagy kézifűrésszel. Kell hozzá kalória és tüdő az biztos, bár lehet, hogy ez direkt ilyen, mert ezek az edző fűrészek voltak.

A Caterpillar targoncái is sok érdeklődőt vonzottak. Persze, hogy ezt sem hagytam ki, hisz jó buli. Volt akiknél folyt a sör (néhányak nagy bánatára), pedig nem kellett volna, legalább is a verseny végéig.

A kaszkadőr bemutató a Custom Bike Show és az Air Riders-Freestyle motocross mindig nagyon sok nézőt vonzott. Sokan csodálták a nem mindennapi trükköket. Volt olyan kislány (lehetett 7-8 éves) aki ott közölte a szülőkkel ezt fogja csinálni, nem feltételes módban, hanem kijelentőben. Mit ne mondjak a szülőknek nem teljesen volt őszinte a mosolya, szerintem bíztak benne, hogy idővel majd meggondolja magát a csemete.

 

Lazításként meglehetett nézni a múzeumot, ahol a régi járgányokban lehetett körbejárni. Persze voltak meglepő megoldások is a régi technikáknál. Jó volt látni, hogy mikkel próbálkoztak elődeink, mire a mostani szintre jutott a motorozás. Meg is fogalmazódik az emberben, hogy 100 év múlva miket is gondolhatnak majd a mai megoldásokról az utódaink?

 

 

Mint ahogy szét lehetett nézni az egyedi építésű motorok pavilonjában is, ahol igen különleges gépek voltak láthatók. Itt lehetett szavazni több kategóriában. Az utolsó napon díjazták is a nyerteseket.

 

A változatos délutáni és esti koncerteken mindenki megtalálhatta a számára megfelelőt. Persze az igazi nagy durranás, mindig az esti főkoncert volt, ahol teltházas volt a nézőtér.

 

 

Belefutottunk a csak egyszerűen brüm-brüm motornak aposztrofált járgányokba is. Persze ez nem lehúzás, csupán csak annyi a történet, hogy ezek elektromos motorok voltak. Azért, hogy az emberek hallják hogy érkezik, a rajta ülő általában brüm-brümözött. Bár én elsősorban a hagyományos mocikat kedvelem, kíváncsian vártam, hogy hogyan muzsikálnak. Na, milyen is az ember, induláskor elsőre belefutottam én is a sebváltó keresésbe, ugye a megszokás nagyúr. Amikor ráültem kicsit olyan érzésem volt, hogy nagyon magasan van a súlypontja és felborul. Egyáltalán nincs így, stabilan áll és jól lehet vele közlekedni. Szokatlan, halk motor, amihez párosul az igen dinamikus gyorsulás. Naná, hogy halk, hisz elektromos, épp ezért egy-egy ilyen rendezvényen való közlekedés odafigyelést igényel, utalva itt a brüm-brümre. Hang nélkül, egyszer csak elsuhan melletted valami. A sportváltozat még durvább, bár igazán nem sikerült vele nagyot menni, a körülmények miatt. Ezeknél a gépeknél érezhető, hogy ez már a jövő szele. A mociknál is kóstolgatják a gyártók az új technikát, mint ahogy a Harley is, már náluk is rendelhető. A szlogen sokat mondó és épp ezért a közlekedésben óvatosságra intő: A LEGERŐSEBB HANG, AMIT HALLANI FOGSZ, A SZÍVVERÉSED LESZ.

 

 

Volt még más kuriózum, amit csak megcsodáltam, de nagyon szép és mondhatni, hogy ritkaság a BRIXTON Glanville 250 X. Kis. Az elmondások szerint nagyon jó kezdő motor, bár biztos lesz olyan, aki hosszú távon tervez vele. Nem csak rövid, de hosszabb túrákra is bevethető. A mostani tulajdonos is nagyon szereti. Kezes, fürge és nem utolsó sorban kényelmes.   

Néhány különlegesség abból a sokadalomból, amit láttuk.

 

A biztonság és az utánpótlás is fontos eleme a rendezvénynek. Jó látni, hogy a szervezők mindenre próbálnak odafigyelni, színesíteni a rendezvény palettáját.

 

Összegzésül: A jubileumi XX. Open Road fest hozta azt, amit vártunk tőle. Most is mint mindig a szervezők törekedtek arra, hogy mindenki jól érezze magát. Igen változatos és bőséges programokkal fogadták a vendégeiket. Nem is lehetett panasz, hisz olyan színes volt a program paletta, hogy szinte lehetetlen volt mindenen részt venni, pedig igyekeztek úgy szervezni, hogy ne legyen átfedés.

A vendéglátósok és az árusok is úgy lettek megválasztva, hogy minél sokrétűbb legyen a felhozatal.  Nagyon jó megoldásnak találom a kártyás fizetős rendszert.

A végén vagyis majdnem a végén, mert még utána jött a EUROPE zárásként, kisorsoltak egy vadi új HARLEY-DAVIDSON Street 750-et. Egyszerű volt feladat ami lehetővé tette a sorsoláson való részvételt, csupán megkellett találni pár fontosabb pontot a rendezvényen és ezekről pár képet kellett megosztani egy közösségi oldalon. A sorsolás lebonyolítását közjegyző felügyelte. Egy kis izgalmas közjáték is fűszerezte a nagy pillanatot, ugyanis az egyik nyerésre esélyes személy elfelejtette a saját e-mail címét amivel regisztrált, pedig a kísérője egy kisfiú igen izgatott volt. És milyenek is a véletlenek pont ők örülhettek a főnyereménynek, nekik kedvezett fortuna. Gratulálunk a nyertesnek!

 

A XX. Open Road fest nemcsak a nyertesnek marad emlékezetes, hanem a profi szervezésnek köszönhetően minden résztvevőnek!

 

 

Boros László

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek