Visegrádi Fellegvár 2019-ben

Estimated read time 5 min read

Fellegvár

 

Hivatalosan is beköszöntött a jó idő, így sokak keresik a tökéletes kinti programokat a hétvégére. A legtöbben egy nagy sétát választanak a szabadban, de ennél egy sokkal izgalmasabb programjavaslatunk van olvasóink számára.

 

 

Egy kiruccanás Visegrádra, azon belül is a Fellegvárba, a lehető legélvezhetőbb program a kisgyerekektől kezdve a nyugdíjasokig, hiszen a sok látnivaló mindenkit magával ragad. A gyerekek kedvükre szaladgálhatnak, hiszen a korlátok biztonságosak és stabilak. Ez hatalmas segítség az idősebb, lassabban közlekedő korosztálynak is.

 

 

A jegyeket nagyon hamar meg lehet vásárolni, pár perc sorbanállás után már a várban is találhatjuk magunkat egy csekély összegért.

 

teljes árú (felnőtt)1700 Ft
kedvezményes (diák, nyugdíjas)850 Ft
gyermek 6 éves korigingyenes
nyugdíjas 70 év felettingyenes
családi nap: minden hónap utolsó vasárnapjaA 281/2007 (X.25.) rendeletben meghatározottak köre (pl. 18 év alatti gyerekek és kísérő szülők) számára ingyenes

 

 

 

. A vár mellett sétálva különböző középkori díszletekkel fotózkodhatunk, szuveníreket vásárolhatunk, de még madarakkal is fotózkodhatunk. A hatalmas programkínálat nem áll meg, melyekről kesőbb szót ejtünk, de előtte következzen egy kis történelmi felvezetés:

 

 

A kettős várrendszert IV. Béla idejében építették a felesége, Laszkarisz Mária hozományából. Az 1250-1260 körül épült vár két tornyból és egy lakópalotából áll. Később Károly Róbert bővítette és ide helyezte át a központot. A híres 1335-ös visegrádi királytalálkozóra is itt került sor. Megemlítendő, hogy fejlesztések a későbbi uralkodó, Luxemburgi Zsigmond uralkodása alatt is történtek, amikor valószínűleg az asszonyház is készül. Mátyás király sem feledkezett meg a várról, a vár palotaszárnyainak felújítása az ő nevéhez köthető. A koronázi ékszereket és a szent koronát évszádokig Visegrádon őrizték. Koronaörző helyként működött 1529-ig. Érdekesség, hogy 1440-ben Kottaner Jánosné, Erzsébet királyné udvarhölgye rabolta el a szent kornát. A Fellegvár sem úszta meg a török időket, 1544-ben török kézre került. A város elpusztult és a hegy tetején magasodó vár is. Az újranépesedés nagyon hosszú ideig tartott, ahogy a vár helyreállítása is, ugyanis arra az első törekvések az 1800-as évek utolsó harmadában indultak meg és még napjainkban is tartanak.

 

 

 

A vár és a Szent korna történeti kiállítása roppant érdekes. Betekintést nyújt a régi idők mivoltjába, a Szent korona, valamint a koronázási ékszerek mása is megtekinthető a kiállításon de persze, ha valaki nem a vár történelmére kíváncsi, akkor még rengeteg lehetőség közül válogathat.

Szintén nagyon magával ragadó program a panoptikukum végig járása.

 

Az élethű figurák, a részletes kidolgozottság (a bútorok, evőeszközök) egy pillanatra olyan érzést kelt, mintha Károly Róbert idejében élnénk. A ruhák idézik a kor szellemét. A vadászati és halászati kiállítás is nagyon érdekes, élethű figurákkal találkozunk ott is. Mindkettő viaszfigurás kiállításról elmondható, hogy angolra valamint németre is le van fordítva, így a külföldi látogatók számára is informatív a panoptikumban tett séta. A kilátásról még nem esett szó, de a következő képek szerintem magukért beszélnek. A lélegzet elállító látvány, ami elénk tárul egy életre az emlékezetünkbe ég.

 

 

Fontos megemlíteni a parkolást, ugyanis több parkoló is található a vár közelében, melyekre napijegyet, vagy óradíjat kell fizetni. A napijegy 1000Ft, míg az óránkénti parkolás 300 Ft. A vár előtt lévő parkoló mellett ajándékok vásárlására alkalmas boltok találhatóak, melyekben mindent megtalálhatunk a hűtőmágnestől a pálinkáig.

 

Véleményünk szerint tehát célszerűbb napijegyet válltani a parkolásra, mert úgy elszalad az idő, hogy mi is kapkodtuk a fejünket. Jó leülni egy padra és a panorámában gyönyörködni, miközben jó az is látni, hogy a vár ugyanolyan fényében tündököl, mint 20, vagy 30 éve és ma már nem a nagy háborúk védőbástyája, hanem a szerelmesek és a túristák közkedvelt helyszíne.

 

 

Szóval vigyáznak rá, hiszen a Fellegvár a Dunakanyar ékköve.

Akinek van kedve az üljön autóba vagy tekerjen el bicajjal, vagy akár menjen hajóval, mert Visegrádon biztosan jól fogja érezni magát!

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek