Sziasztok! Újra itt és újra egy élményvadász hét után vagyunk, ahol is a Panasonic Lumix DC-TZ200 kis kompakt utazó gépét vittük magunkkal.

Az első igen fontos szempont egy utazásnál, hogy minél kevesebb súlyt vigyünk magunkkal, mert valljuk be senki nem szeret cipekedni és a repülőn sem mindegy, hogy mennyi az annyi.

A fényképezőgép dobozában nem sok minden van. Töltőkábel és az hálózati adapteren kívül egy hatalmas adag papír van, a használati utasítás rengetege és az egyéb infókkal együtt, számtalan nyelven. Én már ezektől a papíralapú megoldásoktól, garancia levelektől és vastag könyvként helyet foglaló és környezetszennyező anyagoktól örömmel megválnék egy egyszerű QR kóddal, amin az infók vannak. Szerintem olcsóbb is, mint a felesleges többnyelvű útmutató.

Elnézést a kitérőért, de ez úgy kikívánkozott.

A DC-TZ200 fényképező elég kicsi ahhoz, hogy a tenyerünkben és a zsebünkben is elférjen, amikor kirándulunk. A fogása nem a legbiztosabb, de hála a csuklópántnak azért ad egy kis biztonsági pluszt. Az akkumlátort és az SD kártyát a váz alsó részén lehet egy ajtón keresztül betenni.

 

Pár nyers, de annál inkább fontosabb információ 

Az egyik új modell a kirándulók, hobbifotósok számára kifejlesztett utazózoom széria legfrissebb tagja, amely a két éves TZ100 nagyobb zoomos testvére lesz. 
A Panasonic Lumix DC-TZ200 megőrzi elődje 1″ típusú, azaz az átlagos kompakt fényképezőgépekben (és okostelefonokban) alkalmazott szenzorénál jóval nagyobb képérzékelőt, amely 20 millió képpont felbontású. Megújult viszont a gép objektíve, amely a korábbi 10×-es zoomátfogás helyett immár 15×-ös átfogást kínál. A használható gyújtótávolság tartomány kisfilmes formátumba átváltva 24-360mm közötti, azaz komoly nagylátószöget is kínál az új prémium utazózoom, emellett kellemes nagyítást adó tele állás is elérhető. A könnyebb kezelhetőség érdekében az objektív hátsó részére egy elektronikus gyűrű is került, amely akár a zoom vezérlésére, akár fotózási paraméter megváltoztatására is használható. 

A RAW formátumot is támogató gépre elektronikus kereső is került, ez az elődéhez képest nagyobb méretű és nagyobb felbontású keresőképet ad. 
A program automatika, rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás és kézi módokban is használható TZ200 fókuszsorozatot és rekeszsorozatot is képes készíteni. 

Típus Kompakt

Képérzékelő

Szenzor típusa MOS
Szenzor mérete 1 inch
Pixelek száma 20.1 MPx

Optika

Optikai Zoom 15 x
Digitális zoom 2 x
Leghosszabb fókusztávolság 132 mm
Legrövidebb fókusztávolság 8.8 mm
Optika fényerő f/3.3 – 6.4
Ekvivalens gyújtótávolság (35mm) 24 – 360 mm

Expozíció

Legnagyobb záridő 60 másodperc
Legkisebb záridő 1/16000 másodperc
Expozíciókompenzáció Van
Spot fénymérés Van
Mátrix fénymérés Van
Középre súlyozott fénymérés Van
Digitális ESP Nincs
Érzékenység (ISO) 125 – 12800
Expozíciósorozat Van

Élességállítás

Élességállítás típusa Autofókusz/Manuális fókusz
Élességtartomány
  • Normál: nagylátószög 50 cm – végtelen / Tele 100 cm – végtelen
  • AF makró / MF / Intelligens automatikus / Mozgókép: Széles látószögű 3 cm – végtelen / telefotó 100 cm – végtelen
Minimális távolság Makro módban 3 cm
AF segédfény Van

Vaku

Beépített vaku Felugró vaku
Vaku hatótávolság 0.6 – 6.8 m
Vakupapucs Nincs
Vörösszemhatás-csökkentés Van

Felvételi tulajdonságok

Képformátum JPEG/RAW
Maximális képfelbontás 4864 x 3648 pixel
Képstabilizátor Van
Képstabilizátor típusa Optikai
Sorozatfelvétel Van
Fehéregyensúly állítás Van

Videó

Videofelvétel Van
Maximális videófelbontás 3840 x 2160 pixel
FPS (maximum felbontásnál) 30 kép/mp
Video formátum AVCHD, MP4

Funkciók

Önkioldó Van
Tematikus programok Éles portré, Selymes bőr, Háttérfényben elmosódott, Ellenfényben éles, Nyugtató tónus, Kisgyerek arca, Különleges táj, Élénk kék ég, Romantikus naplemente, Élénk naplemente, Tükröződő víz, Tiszta éjjeli táj, Hideg égbolt, Melegen fénylő éjjeli táj, Művészi éjszakai táj, Csillámló illuminációk, Éjszakai kép kézzel, Éles éjszakai portré, Virág, Étel, Desszert, Állat mozgás közben, Éles sportfotó, Monokróm
Közvetlen nyomtatás Van

Kijelző

Kijelző mérete 3 inch
LCD felbontása 1244000 pixel
Kihajtható kijelző Nincs

Adathordozó

Támogatott memóriakártyák
Secure Digital
SDHC
SDXC

Csatlakozók

USB Van
AV kimenet Nincs
HDMI kimenet Van

Méretek

Szélesség 111.2 mm
Magasság 64.2 mm
Vastagság 45.2 mm
Súly 340 g

További tulajdonságok

Wi-Fi Van
3D fényképezőgép Nem
Energiaforrás Li-ion Akkumulátor
Vízálló fényképezőgép Nem
Kereső Van
Állványcsatlakozó Van

 

A fényképező hátsó oldalán minden fontos gomb megtalálható, ami már nagyon a komolyabb DSLR vázakat emlékezteti. Na nem csak emlékezteti, hanem feltűnően ott figyel a 4K gomb is. Ugyan szerintem egy kompakt gépen szinte felesleges a 4K hiszen aki kicsit is konyít hozzá az tudja, hogy ez nem a kompakt szegmens valódi sajátja. Ez már a profi felhasználás, filmkészítés szintje. De ezt is tudja! Egyébként aki nincs teljesen tisztában a 4K fogalmával, annak csak egyszerűen annyit, hogy a Full HD kétszeres felbontása.

A DC-TZ200 be és kikapcsoló gombja elég határozott, vagyis csak úgy a zsebben nem kapcsolódik be. Ez azért jó dolog. A kereső mellett természetesen van dripotria kompenzáló amivel a szemünkhöz tudjuk állítani a gépet. A gombok könnyen kezelhetőek, még nagy kezű férfiaknak is, pedig elsőre nem ez volt a gondolatunk. Nagyon jó, hogy tudunk művészkedni is a kis mindent tudónkkal, hiszen van automata és manuál fókusz is, valamit már már a kompaktok tekintetében nagy fókusz tartomány, ami akár 8,8 mm-től 132 mm-ig csodálatosan működik.

A fényerő az pedig 3,3-6,4 érték között mozog. A 6,4 a profi szegmensben már elég magas, de itt a kompakt típusoknál elfogadható.

A gép alján természetesen van egy szabványos állványmenet így könnyen fel tudjuk tenni a kis utazós tripodra ha éppen úgy tartja a kedvünk, vagy ha időzített fotókat szeretnénk magunkról készíteni. Ez utóbbiban nagy segítség a telefonos applikáció, amit egy perc alatt a Play áruházból le tudunk tölteni. Itt élőképet, exponálást hajthatunk végre, de még a képeinket is pillanatok alatt le tudjuk tölteni a telefonunkra, hogy szinte a fotózás pillanatában küldhetjük élményeinket a barátainknak.

A kis Lumix útra kelt velünk Macedóniában, hogy igazi élményvadászként vessük bele magunkat a DC-TZ200 tesztjébe.

Minden kép csak teljes automata üzemmódban készült, mivel azt gondoltuk, hogy sokan nem tudják a beállítások lényegét és a legbiztosabban az automatikus beállításokban bíznak. (Kivéve a profi fotósokat)

A képeken látszik, hogy nagyon jól számolja ki a gép a fénybeállítást, hiszen nincs alul, vagy túl exponálva egyik kép sem. A színek pedig varázslatosak.

 

Leginkább az szokott előfordulni, hogy az ég kiég, vagyis nem szép kék, hanem inkább a fakó fehéres színű. Itt ilyen egy esetben sem történt, mert a gép nem csak egy, hanem azonnal 3 eltérő beállítású képet készít. Utána majd mi eldönthetjük melyik tetszik igazán.

 

Szkopje, a Macedón főváros ezer arca, ahol 1400 képet készítettünk és úgy hoztuk vissza a gépet, hogy nem kellett tölteni.

Na ez a nagy dolog egy kompakttól. 1400 kép úgy, hogy nem kellett tölteni. Én már utána sem olvastam a gyári adatoknak, hogy mennyi expót írnak, mert innentől kezdve nem is érdekes.

A gép könnyen megbirkózik mostoha körülmények között is a képkészítéssel. Pl nagyon  gyenge fényviszonyok mellett. Aki kicsit ügyesebb az már tud a manuál módban játszani az ISO (max. 12800) és a zársebesség lehetőségekkel, valamint a rekesz állítás móddal. A következő kép is teljesen a gyári automata módban készült.

Persze manuál módban azért sokkal szebbek a képek, hiszen a záridő megfelelő használatával kinyílik a világ.

1/60-tól egészen 1/6000-ig játszhatunk

 

 

Ami talán kicsit gyengéje lehet a gépnek az a vaku, de ha abba gondolunk bele, hogy kompakt gép és egy gyors élményvadász, akkor ez feledésbe merül.

A menü könnyen megtanulható és kezelhető, így nem egy ördöglakat, amit bosszankodva sem tudunk kinyitni.

A fényképezőgép ára 210-220.000 Ft körül mozog, ami üzletektől eltérő. Nem az olcsó kategória, de ha tudjuk, hogy egy megbízható Lumix van a zsebünkben, akkor az utazós képeink is szépek lesznek, főleg ha megszokjuk a gépet és nem automata, hanem manuál módban használjuk. Ettől a perctől és a RAW alkalmas képek használatától kezdve úgy kinyílik a világ, mintha csak újszülöttek lennénk. Persze addig sok képet kell készíteni, mert a DC-TZ200 sokkal okosabb egy lelkes kezdő fotósnál és a DC-TZ200-al együtt kell az újszülöttnek felnőni.

 

Száz szónak is egy a vége, hogy a Panasonic DC-TZ200 egy egyszerű kompakt vázba épített csúcsragadozó a maga 4K-s felbontásával és a hihetetlen sok képet kibíró akkumlátorával.