Amcsi autó feszten jártunk.

Estimated read time 4 min read

 

A komáromi Monostori erőd évek óta az amerikai autósok paradicsoma. 2018. augusztus 09-12-én, immár 17. alkalommal rendezték meg a NAAF-ot (Nemzetközi Amerikai Autós Fesztivál), amely ismét sok látogatót vonzott. Persze a Teszvilág stábja sem maradhatott le erről az eseményről! A nagyszámú résztvevők között, voltak akik szerették volna megmutatni a gépeiket, vagy csak egy jót  bulizni, nézgelődni akartak. Itt mindenki egy táborba tartozott. Mindegy, hogy a nagy és erős, kicsi és kecses, csillogó vagy rozsdás járgányok szerelmesei. A lényeg: imádják az amcsi autókat. Voltak halkan duruzsoló (na, nem ez a jellemző) és voltak tekintélyt parancsoló dübörgő hangú verdák, mint általában az amcsi filmekben láthatók. Itt a látogató csak a fejét kapkodja, olyan változatos, sokszínű és érdekes a látnivaló.

 

 

 

Már a kapun belépve elkezdődött a csoda. Azok a járgányok jelentek meg, amiket a legtöbb magyar ember Amerikához kapcsol.

Az erődbezárt világ pedig, nagyon különleges hangulatot ad a rendezvénynek. Aki ezen a sokat látott kapun belép, tényleg jól érezheti magát. A szervezők ezért mindent meg is tettek. Egész nap folyamatos programok várták az ide látogatókat. Volt autó bemutató, ahol a büszke tulajdonosok megmutathatták különleges autóikat. Elmondhatták, hogyan jutottak hozzá, hogyan építették meg és mit tud a járgány.

A programokban szerepelt gumiégetés, persze vérre menő versenyben. Ami még keményebb volt a dinnyefejelő verseny. Mindenki nagyon jól szórakozott, kivéve néhány fejelőt, akik nem sejtették mire vállalkoznak és hogyan kell csinálni (persze elméletben minden könnyebb).

Ezek után jöttek a nem éppen ízületeket és csigolyákat kímélő járgányok, mert ugye az amerikaiak minden jót beszerelnek a gépeikbe. Nem mindig a praktikumot előtérbe helyezve. Bár ennek a technikának is megvan a maga előélete, története, miért is kezdett elterjedni. Náluk nem lehetett a kocsikat megemelni, ezért ha rendőrt láttak leengedték a hidraulikával az eredeti szintre. Innen már csak a technika és a fantázia szabott határokat.

Na, és amire mindenki nagyon várt az anno szépreményű járgányok földbe döngölése és széttépése. A Big Foot-ok – amikre mindenki kíváncsi volt -, nem okoztak csalódást. Volt taposás, tépés, közben kis műszaki hiba, de ezeknél a monstrumoknál is előfordul.

Annak akinek még nem volt elég, itt jött még egy igazi amerikai bika rodeó. Ki-ki vérmérséklete szerint szurkolt, volt aki a bikát részesítette előnyben. Minden résztvevő megtette a magáét, volt nagy ugrálás, esés és persze kiválóan teljesítő győztes is.

 

 

Persze délután nem maradhatott el a felvonulás sem, amin igen nagylétszámban vettek rész az autósok és itt kell megjegyeznem, hogy örömmel láttam egyre nagyobb számú motorost is. Ez is bizonyítja, hogy egyre színesebb a rendezvény. Az árusok között is lehetett újakat látni, mint pl. a sodronying technikáján alapuló ékszerek készítőjét is.

A szombati nap zárásaként Nagy Feróék szórakoztatták a közönséget.

Összegzésként ki lehet jelenteni, hogy a többnapos rendezvény jól szervezett és szórakoztató volt. Megfelelő volt az ellátás is, finom ételek lehetett kapni, jó kávét és az italokból sem szűkölködött a kínálat. Találkozunk jövőre!

Boros László

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek