A tömegek által kedvelt Vilniusi Fényfesztivál futurisztikus megvilágítású művészettel tér vissza

Estimated read time 6 min read

Vilnius január 25-én kezdi meg fennállásának 700. évfordulóját a várva várt ötödik Vilniusi Fényfesztivállal. A nemzetközileg elismert alkotók futurisztikus fénymegoldásai megvilágítják a rejtett udvarokat, parkokat és utcákat január 25. és 28. között.

 

2023. január 19. Az éves Vilniusi Fényfesztivál 2023. január 25-28-án világítja meg a litván fővárost. Idén a fesztivál a város 700. évfordulója előtt tiszteleg, és január 25-én hivatalosan is elindítja az ünnepséget. Az ünnepi év kezdetét a Time Portal: An Event for Vilnius 700th Anniversary című egyedi zenei és fényműsor fogja jellemezni a Katedrális téren, ahol a látogatók elmerülhetnek az éteri megvilágítás világában. Az esemény egy zenei és vizuális utazást fog tartalmazni az időben – a 14. századtól a mai időkig.

A fővárosba ötödik alkalommal visszatérő Vilnius Light Festival az elmúlt négy év során már 77 projektet mutatott be a világ 16 országából, és minden alkalommal több mint 200 ezer néző látogatja meg. Ebben a hónapban Litvániából, Franciaországból, Kanadából, Spanyolországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából és Olaszországból származó világhírű művészek európai fővárosa lesz, amely kivételes könnyű művészetet mutat be, amely szótlanul hagyja a nézőket.

Futurisztikus fényművészet városszerte

Az egész fesztivál ideje alatt a városszerte található fényművészeti alkotások az idő, az objektív valóság, a technológiák, az anyag és a tér fogalmát fejtik ki, tükrözve a Fényfesztivál kulcstémáját, a futurizmust.

Mivel Vilnius születésnapja 1323-ra nyúlik vissza, amikor Gediminas, Litvánia nagyhercege és Vilnius alapítója megemlítette a várost egyik külföldi kereskedőknek írt levelében, az egyik fényinstalláció a történelem e jelentős pontját fogja ábrázolni. Egy litván művész, Arvydas Buinauskas készít egy szimbolikus megvilágítási koronát a város egyik rajzához és a fesztivál kulcsfontosságú objektumához, a Gediminas-kastélyhoz. A herceg rigai archívumban őrzött és kifejezetten a születésnapjára Vilniusba hozott levelének másolatát is kiállítják a kastélyban, így a Fényfesztivál egyik fő tárgya lesz.

A hét évszázados történelem előtti tisztelgésként a litván alkotók, a Vilnius Gediminas Technical University – Vilnius Tech – együttműködnek a Kölni Médiaművészeti Akadémiával, a Kölni Műszaki Egyetemmel és a Tamperei Alkalmazott Tudományok Egyetemével, hogy megjelenítsék a Vilnius X. Reality 700. Az animáció és a videojátékok fúziója lesz a vilniusi városháza építészeti jellemzőivel, amely a kulturális emlékezet és az AI-rendszerek közötti kölcsönhatást szimbolizálja.

Egy olasz alkotó, Cristian Rizzuti bemutatja az Amnesia című lézerinstallációt, amely az emlékezet – újjászületésének, életképességének és pulzusának – értelmezése. Egy kanadai digitális művészeti stúdió, az Iregular bemutatja a Control No Control című installációt, amely már bejárta a Földet – a minimalista geometrikus fényinstallációt 35 alkalommal mutatták be más országokban, végül Litvániába érkezik a Vilniusi Fényfesztiválra. Egy francia művész, Olivier Ratsi elhozza Hagymabőr című darabját a Vilniusi Képgalériába. A kreatív grafikai megoldás az idő és a tér újrakompozícióját reprezentálja.

Mint minden évben, a város legváratlanabb pontjain is láthatók lesznek fényinstallációk, kreatív megvilágítási megoldások építészeti tárgyakon, digitális művészet: 14. századi ferences kolostor az óvárosban, barokk stílusú Szent Katalin-templom, a TV-torony, a rejtett autentikus városi udvarok, a helyiek és a városi vendégek által látogatott terek és parkok. A nézők egyedülálló lehetőséget kapnak, hogy bepillantást nyerjenek egy más szóval éjszakai Vilniusba, amely 700 éve fiatal, merész és lendületes. A fesztivál frissített alkalmazása, amely az App Store-ban és a Google Play-ben érhető el, megjeleníti az útvonalat az összes, járható távolságon belül felállított objektummal.

700. születésnapi ünnepségek egész 2023-ban

Vilnius 700. születésnapja előtti rendezvényekkel ünnepelte az elmúlt két évben, és a 2023-as évet a valaha volt legünnepibb évévé teszi. Hogy emlékezetes legyen a vendégek és a lakosok számára, a város hét projektet mutatott be művészeti, zenei és interaktív történelem ajándékaként.

Opera. Csatlakozás: Vilnius, az Operaváros az opera ajándékát a város legváratlanabb pontjain terjeszti; Vilnius Poker: The Exhibition meghívja a látogatókat az MO modern művészeti múzeumába, hogy felfedezzék a szövegek, hangok és képek város-labirintusát, a Pavilion: Vilnius 200 Years Ago pedig lehetőséget kínál az újragondolt 19. századi Vilnius felfedezésére; A Music for Vilnius világhírű zeneszerzőket hív meg, hogy Vilnius hangjait rövid, városszerte elszórt zeneművekben képviseljék.

2023. július 25-én Vilnius ad otthont az As Young As Vilnius nemzetközi zenei fesztiválnak, ahol nemzetközi klasszikus, kortárs, pop és más művészek lenyűgöző zenei show-t adnak elő a Vingis Parkban.

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek