Már nyakunkon a karácsony, így én is már azon töröm a fejemet, milyen süteményeket, édességeket kellene készíteni az ünnepekre. Általában előnyben részesítem azokat, amelyek könnyen, gyorsan kész vannak, mégis finomak és tudom, hogy mindenkinek ízleni fog. Most elárulom a kedvenc receptemet, amit még nagymamám régi receptes füzetéből lestem ki pár évvel ezelőtt, viszont azóta csinosítgattam rajta egy keveset. 🙂

Hozzávalók:

30 dkg darált háztartási keksz

1 dl tej

4-5 evőkanál holland kakaópor

2-3 evőkanál virág,- vagy akácméz (ízlés szerint)

3-4 evőkanál rum (ízlés szerint)

10 dkg vaj

1 evőkanál baracklekvár

mogyoró

 

Díszítéshez:

kakaópor, színes cukor

kakaos_golyo_tesztvilag

Elkészítés:

Egy tálba beleöntöm a darált kekszet, hozzáadom a kakaóport, a tejet, a mézet, a rumot és a lekvárt. A vajat tűzhelyen vagy mikrohullámú sütőben felolvasztom, és ezt is a kekszes masszához adom. Az egészet összegyúrom, majd megkóstolom, hogy nem túl édes vagy rumos-e, mert könnyen lehet rajta javítani (ha túl édes, teszek még hozzá darált kekszet vagy kakaót, ha túl rumos akkor egy kis tejet és kekszet). Ha gyúrhatóra összeállt az egész, kicsi darabokat leszedek, formázok belőle golyókat, de előtte teszek mindegyikbe egy-egy darab egész mogyorót. A végén kakaóporba vagy színes cukorba hempergetem, de bármi jó lehet erre a célra, akár kókuszreszelék is. Tálalás előtt 1-2 órára hűtőbe teszem. Garantált siker! 🙂

kakaos_golyo_01_tesztvilag

kakaos_golyo_02_tesztvilag