Bio-Fungi gomba és a tofu

Estimated read time 7 min read

Aki szereti a gombát az nem lőhet mellé egy gombából készült termékkel sem, de a barna csiperkegombával meg pláne nem.

 

 

biofungi-4

 

biofungi-2Barna csiperkegomba
A barna csiperkegomba a fehér rokona. Termesztés-technológiája nem olyan intenzív, mint a fehér rokonánál alkalmazott, termesztése ezért hosszabb ideig tart. Ennek is köszönhető, hogy egyedülállóan gazdag ízek, illatok és aromák, dúsulnak benne. Ínyenceknek való igazi különlegesség. Legfinomabb grillezve, de vastag szeleteit, nyílott kalapját serpenyőben is süthetjük. Ízei, aromái jól érvényesülnek a vajjal, sajtokkal együtt, igazi csemege. Fehér rokonához hasonlóan ne hámozzuk meg, csak folyó víz alatt öblítsük le.

Egy hirtelen ötlettel vezérelve próbáltam a tofuval házasítani a barna csiperkegombát.

biofungi-3
Medvehagymás tofu

 

Az elkészítése roppant egyszerű. Hagymát pucoltam, fölvágtam a tofut és egyszerre egy serpenyőbe tettem. Persze egy kis étolajat is tettem, hogy a hagyma ne égjen meg. A tofuban lévő víz és a gombában lévő víz miatt az elkészítés első harmadában inkább párolódik a hagyma és a gomba, de később már elkezd pirulni a tofu kockákkal együtt. Ilyenkor zseniális egy kis grill fűszer és bors hozzáadása. Azt szokták mondani, hogy megbolondítja az ételt. és valóban így történik.

biofungi-5

A gombákat tisztítás nélkül vágtam ketté. Ez azért is jó, mert lusta vagyok bíbelődni, mert mindig el vagyok késve valahonnét és a másik, hogy a gomba vékony héját nem kell lehúzni, hiszen tudjuk ” A héjában van a vitamin”. Az egészségtelen ételnek egyáltalán nem mondható gomba-tofu kombót közepes lángon gyakori keverés mellett nagyjából 20 perc alatt készíthetjük el és olyan isteni étek, hogy nem csak a saját tíz ujjunkat, de még a szomszédét is megnyaljuk.

biofungi-6

Nagyon sokan nem tudják mi a tofu.

A tofu (kínai nyelven: 豆腐; pinjin átírás: doufu) egy kínai eredetű élelmiszer, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. Magyarul szójasajtnak is nevezik. A tofu a kínai konyhaalapvető élelmiszere és hagyományosan része a japán, koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának. Mára az egész világon széles körben elterjedt, magas fehérjetartalma miatt főleg a vegetáriánusok étrendjében foglal el fontos szerepet a Föld más részein, mint húspótló. Ez a szójából készült termék alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas. Természetesen nem csak nyers, hanem ízesített formában is készítik. Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Változatosan felhasználható, egyes fajtái nyersen fogyaszthatók, de lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, illetve levesekbe is kedvelt betét. (Wikipédia)

Csiperke gomba. Egy adag csiperkegomba gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt (0 g), szénhidrát tartalma elenyésző (2 g), alacsony a glikémiás indexe (GI: 2), alacsony a kalóriatartalma (15 kcal), magas a rosttartalma (1 g), ellenben mikroelemekben igen gazdag. Íme néhány alapvető anyag, ami megtalálható a csiperkében: az összes B vitamin, D, vitamin, magnézium, folsav, C vitamin, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán.

 

Én most a medvehagymás változatot tettem a barna csiperkegomba mellé, ami még egy kis plusz. Persze sima natur tofuval is ugyan az a végeredmény. A barna csiperkegombát a BioFungitól kaptuk frissen, ropogósan. Több próbálkozás után azt vettem észre, hogy talán nem is kell sokáig főzni, vagy párolni, mert amikor még éppen, hogy csak megkapja az olaj, akkor a legzamatosabb. Az eddig kóstolt gombák közül a legfinomabb ez a barna csiperke. De nem csak finom, hanem nagyon laktató. Igazából sokan ebben szerintem kételkednek, de higgyétek el így van.

Amíg a gomba és a tofu elkészült hámoztam krumplit és megsütöttem két közepes nagyságút. Nem magam miatt, hanem a sok főzős TV műsorban már a kinézetre jobban adnak, mint magára az ízekre és gondoltam én is utánozom őket, ami persze nem szokásom.

 

biofungi-7

 

Pár szelet kígyó uborka és egy kis „pokol tüze” erősítés is kelléke lett a reggelimnek, aminél jobbat el sem tudtam képzelni. A gomba iszonyatosan jó íz adott a medvehagymás tofunak és csak ismételni tudom magam, hogy ennél egészségesebbet reggelizni nem is lehet(ne).

Este alig vártam, hogy hazaérjek és csak natúr sokkoljam meg a gombát a forró olajban. Annyi olajat tettem a serpenyőbe, hogy éppen csak legyen az alján egy egybefüggő tükröződő felület. Fölhevítettem az olajat és az előre mérnöki pontossággal kettévágott barna „egészség gombócokat” egymás után betettem a serpenyőbe. Azonnal sisteregni kezdtek, de nem csapódik szerencsére semerre az olaj, tehát simán kézzel lehet pakolgatni.

biofungi-1

Nem sütöttem sokáig, hiszen azt írtam, hogy sokkolom csak a szétvágott gombákat. Ez nagyjából 5 perc volt de mielőtt kivettem volna az elején beleöntött olajat kiöntöttem egy másik tálba és az így megmaradt árva gombafejeket kicsit megsóztam és kevés borssal megszórtam. Párszor most már megforgattam és kész is. A legjobb csipegetni való bármelyik étel mellé. Roppanós és isteni finom.

Nem fenyegetőzés de van még más gomba okosságom is, de az már az aranysárga laskagomba körül forog, ezért azt majd legközelebb írom meg.

Addig is bátran vegyétek le a boltok polcairól a Bio-Fungi termékeit, mert én láttam, milyen körülmények között és milyen szeretettel termesztik nekünk vevőknek, felhasználóknak ezeket a vitamin bombákat.

És akkor még nem is beszéltem a társadalmi szerepvállalásukról, ami szintén példaértékű. Támogatják a mellrák elleni harcot, részt vettek az Örömautózás rendezvényen, ahol szintén több száz daganatos gyereknek tették jobbá a napjukat és nem utolsó sorban azt a 25 iskolát, ahol szemléltető eszközként rengeteg láda gombát osztottak szét.

Nem azért írtam le ezeket, mert gombát kaptunk! Félre értés ne essék, de azt hiszem ez példaértékű a Bio-Fungi és remélem minél több olvasóhoz eljut, hogy értéket csak értékekkel és tiszta szívvel lehet képviselni.

Főszerkesztő

 

 

A következő tesztek is érdekelhetnek....

Régebbi tesztek